4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az alapanyagok ára minimálisan változott ezen a héten, ám a forint a dollárral szemben megint gyengült, ami az áremelés rémével fenyeget a benzinkutakon. Így foglalható össze tömören az Mfor Üzemanyagár-figyelő aktuális megállapítása.

A mögöttünk hagyott héten a gázolajnál volt érzékelhető árváltozás, hiszen a hét közepén 10 forinttal olcsóbb lett, míg a benzin ára 3 forinttal csökkent. Ebben szerepet játszott, hogy a finomított termékek, elsősorban a gázolaj nemzetközi tőzsdei jegyzése is lefelé tartott, ráadásul egy hete a forint helyzete is stabilabb volt, mind az euróval, mind a dollárral szemben.

Az árváltozások egyébként szerte Európában hasonló irányúak voltak. Emiatt az uniós rangsorban továbbra sem változott Magyarország helyzete. A középmezőnyben vagyunk a benzinárakat összehasonlítva.

Ha a régiónkra fókuszálunk, akkor továbbra is azt láthatjuk, hogy hiába ígérte meg az év elején Nagy Márton, hogy a benzin ára a régió átlaga körül alakul majd, ettől továbbra is elég messze vagyunk. Még mindig nagyjából az osztrák árakon tudnak a magyarok benzint tankolni, miközben az itteni fizetések nincsenek köszönőviszonyban a Lajtán-túl elérhetővel.

A gázolaj esetén sajnos még rosszabb képet mutatnak a magyar árak, hiszen az EU-s rangsorban előrébb állunk, ráadásul nem csak a kelet-európai, de több nyugati országban is olcsóbban lehet ezt az üzemanyagfajtát tankolni.

Mindezt tetézi, hogy a régióban kizárólag Ausztriában drágább a dízel, mint nálunk. Csak ismételni tudjuk magunkat, hogy az életszínvonallal összehasonlítva kifejezetten fájdalmas mindez a magyar emberek számára.

Olcsóbb lesz vagy drágább?

Az olaj piacán továbbra is egymással ellentétes hatásokat láthatunk, hiszen a geopolitikai feszültségek miatt a befektetők most is idegesek. Nem egyértelmű, hogy a közel-keleti kitermelők szállításai mennyire lesz kiszámítható, hiszen a tanker hajókat üzemeltető társaságok közül sokan továbbra is el akarják kerülni a Vörös-tengert. Ugyanakkor számos jel mutat arra, hogy a globális olajpiacok korántsem biztos, hogy olyan feszesek, mint ahogy azt az elmúlt időszakban az elemzők várták. A szaúdiak és az oroszok hiába csökkentették a kitermelést, ezt ellensúlyozta az Egyesült Államok rekordmagas termelése és immár a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) több tagja is magasabb kibocsátásra törekszik. Mindez azt jelenti, hogy a kereslet változatlansága esetén a piaci árak akár lefelé is mehetnének.

Ugyanakkor a héten több olyan gazdasági adat látott napvilágot, amelyek miatt az elemzők magasabb keresletet valószínűsítenek. Az Egyesült Államokban az infláció tovább szelídült, ez erősíti a kamatcsökkentési várakozásokat. Az alacsonyabb kamatok miatt erősödő gazdasági aktivitást feltételeznek a szakértők. De szerény élénkülés jelei látszódnak a napokban publikált BMI adatokból is, mind az Európai Unióban, mind Kínában.

Mindezek eredőjeként a héten a nyersolaj ára minimálisan változott, a Brent pénteken 83 dollár felett zárt, és egy hete is 83 dollár körül jegyezték. A gázolaj nemzetközi tőzsdei ára is lefelé tartott, igaz a csökkenés inkább a hét elején látott megugráshoz képest tűnik csak említésre méltónak. A magyar autósoknak mégis inkább áremeléstől kell tartani, ez a forint gyengülésének a következménye. Az üzemanyagok szempontjából a dollár árfolyama a meghatározó: a keresztárfolyam egy hete 358 volt, most pénteken pedig 364. Ez a közel 2 százalékos gyengülés bőven felülírja az alaptermék árának minimális csökkenését.

Az idei évben a Mol próbált mértéktartó lenni, így, ha a forint nem gyengül tovább, akkor megúszhatjuk az áremelést. További árcsökkentésre akkor kerülhetne sor, ha fordulat jönne a forint piacán és a magyar fizetőeszköz ismét erősödne, vagy ha az olaj és a finomított termékek ára esni kezdene. Előbbire kisebb esélyt látunk, a hazai gazdasági adatok, az alapkamat vagy éppen a kormány és az MNB közötti pengeváltás ugyanis nem ebbe az irányba mutatnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!