2018. november 8. 15:24

Ugyan állami pénzből finanszírozott produkciókat eddig is láthattak a tévénézők, de egy friss törvénymódosítás szerint ez most intézményesülhet.

Kedden jelent meg egy javaslat, amelynek Semjén Zsolt a benyújtója, és Rogán Antal az előadója, és a filmalkotások készítésével és terjesztésével kapcsolatos egyes törvények módosítja. A számos pontjában módosuló jogszabályok között egy új intézményt is nevesít a beadvány. Az egyik javaslat célja ugyanis az, hogy a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény (Mttv.) módosításával egy új elkülönített pénzalapot hoznak létre Televíziós Film Mecenatúra néven.

A közzétett anyagban nem szerepel, hogy a mecenatúra mekkora összegből fog majd gazdálkodni.

A tervezet indoklásában a jogalkotó megemlíti, hogy az elmúlt időszakban megerősödött a magyar filmgyártás támogatásának rendszere, amelynek hatékonyságát a hazai filmalkotások nemzetközi sikerei is visszaigazolják.

Milliárdok mennek magyar filmekre, de van is eredménye

Érdemes megjegyezni, a Filmalap működése kapcsán annak ellenére számos negatív hang van, hogy ennek révén az elmúlt években újra voltak óriási tömegeket megmozgató magyar filmek a mozikban, elég csak a Kincsem, a Pappa pia és A Viszkis című filmeket megemlíteni, amelyek a hollywoodi szuperprodukciók többségét maguk mögé utasították a nézettségi listákon. Ezek mellett pedig az a csoda is megtörtént, hogy két egymást követő évben nyert magyar alkotás Oscar-díjat, a holokausztot feldolgozó egészestés mozi, a Saul fia és a Mindenki című rövidfilm. Persze ezek mellett is számos olyan produkció született, amelyek több díjat is nyertek nemzetközi fesztiválokon. Ezek közül kiemelkedik a Testről és lélekről, amely amellett, hogy az egyik legnagyobb presztízsű díjat, az Arany Medvét kapta meg, közönségfilmes nézőszámot produkált. A kritikák több irányból is érik a szervezetet, a jobboldaliak azt róják fel, hogy több, a magyar történelem dicsőséges időszakát bemutató filmeposzra lenne szükség. Míg mások azért veszik időnként elő a Filmalapot, mert egyébként is rentábilis közönségfilmeket finanszíroznak. Miközben megjegyezhetjük, hogy ezek az észrevételek nem légből kapottak, érdemes azt is leszögezni, hogy ma Magyarországon a központosított támogatásokat nézve – nem csak a kultúra, hanem minden területen -, a filmes pénzek elosztás még így is messze az egyik leghatékonyabbnak tűnik.

A tervezet indoklásában az is szerepel, hogy az elmúlt időszakban elért előrelépés a mozifilmek terén volt elsősorban. Ugyanakkor a kormány szerint, amely a törvénymódosítást kezdeményezte, hasonlóan indokolt más, a magyar filmgyártásban szintén nagy hagyománnyal rendelkező filmes műfajok (például történelmi televíziós filmek és filmsorozatok) megerősítése. A pénzalap létrehozásának célja, hogy az elsődlegesen médiaszolgáltatásban való közzétételre szánt filmek és filmsorozatok gyártásának támogatását előmozdítsa, biztosítva ezzel, hogy az állampolgárok lehető legszélesebb köréhez juthassanak el értékes, többek között a magyar történelmi múltat és kultúrát bemutató filmalkotások. Természetesen a televíziós programok a mozifilmeknél szélesebb körhöz jut el, így az ilyen filmek gyártásának támogatására szakosodva kifejezetten e műfaj sajátosságaira szeretnék szabni a finanszírozási rendjét.

A magyar történelmi személyek és történések bemutatására úgy tűnik az állami alaptól függetlenül is megmozdulnak pénzek. Éppen tegnap közölte például a Takarék-csoport, hogy a mecenatúrájuk révén készül film az egyik legismertebb magyar Afrika-utazó és vadászíró, gróf Széchenyi Zsigmond életéről, ezzel állítva emléket születésének 120. évfordulójára. Az alkotók próbáltak túllépni a szokásos életrajzi kereteken, és a gróf életét új szemszögből megvilágító film bemutatja a Fekete-kontinens múltja és jelene közti drámai változásokat, felhívva a figyelmet a természetvédelem elemi jelentőségére.

A támogatási körből ugyanakkor kizárnak bizonyos típusú produkciókat. Ilyen kategóriába kerültek például a teleregények és a szappanoperák is. A javaslat kiegészíti a kivételi kört a szereplők improvizációs képességeinek bemutatására alapozó improvizációs műsorszámmal vagy sorozattal. Magyarázatuk szerint ennek kivétele a kulturális értéket műfaja alapján létrehozó filmalkotás definíciójából azért indokolt, mert felhasználja és ötvözi azon televíziós műfaji elemeket, amelyeket a törvény szabályozási rendszere korábban már kizárt a támogathatósági körből.

Érdekesség, hogy a javaslat „kulturális értéket nem hoz létre” kitételt kiveszi a kulturális értéket műfaja alapján létrehozó filmalkotás fogalmából. Ezt azzal magyarázzák, hogy nemcsak felesleges, de a beadvány szerint értelmezhetetlen is, ami jogalkalmazási visszásságokhoz és végső soron ahhoz vezet, hogy olyan filmalkotások is állami támogatásban részesülnek, amelyeket a jogalkotó ebből egyértelműen ki akart zárni.

Mfor.hu vélemény
Ahogy fent jeleztük, a kritikák ellenére a magyar filmtámogatási rendszer relatív jól működik, és az elköltött pénzekből több értékes alkotás készült, amelyek számos kiemelkedő nézőszámot hozó közönségfilmet is finanszíroztak. Amennyiben a televíziós filmalap (Televíziós Film Mecenatúra) hasonló elvek mentén osztja majd a támogatási összegeket, akkor a kezdeményezés mindenképpen előremutatónak tekinthető. Miután az elmúlt hónapokban felerősödött kulturkampf, amely mögé a miniszterelnök is teljes mellszélességgel beállt, így a mecenatúra szándéka kérdőjeleket is felvet. Hiszen könnyen előfordulhat, hogy a létrehozandó alap keretében elkészülő produkciók valójában nem a kulturális értékek létrehozását, hanem a kormánynak kedves alkotók támogatását szolgálja majd. Emellett potenciális lehetőséget teremthet arra is, hogy a kormányközeli médiumok újabb csatornán keresztül kapjanak támogatást, hiszen a mecenatúra révén akár államilag finanszírozott tartalomhoz is hozzájuthatnak a tévék.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.