<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p


			
		
mfor.hu

A Parlament mai rendkívüli ülésnapján két nagy vihart kavart oktatással kapcsolatos törvénymódosítás szavazása volt napirenden. Az Magyar Tudományos Akadémiát - leginkább annak kutatóintézeteit - érintő törvénymódosítást 131 igen szavazattal, 53 nem ellenében és három tartózkodás mellett elfogadta az Országgyűlés. A tudósok délután az utcára vonulnak tiltakzoásként. A köznevelést érintő törvénymódosításról való zárószavazást - ami eleve váratlanul és villámgyorsan került a mostani ülésre - viszont Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes javaslatára elhalasztották a képviselők.

Egy éve próbálkozik a kormány az MTA kutatóintézeteinek leválasztásával, most a Fidesz-többség erővel, az akadémikusok akaratával és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter korábbi egyértelmű ígéretével szemben elvette az MTA kutatóintézeteit - írja az Index. A magyar Országgyűlés kedden 131 igen szavazattal, 53 nem ellenében és három tartózkodás mellett elfogadta a hivatalosan „A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról” néven illetett törvénymódosítást.

Palkovics az elmúlt hónapokban változatos eszközökkel küzdött a fenyegetéstől az ígéreteken át a zsarolásig, hogy átnyomja a tudósokon az akaratát. Próbálkozásai a hosszas tárgyalások ellenére nem jártak sikerrel, az Akadémia lényegi garanciális pontokat szeretett volna megőrizni a kutatások függetlensége érdekében, döntő többséggel helyezkedtek szembe a Palkovics-tervvel, mire a miniszter az addig a tárgyalásokon megígért elemeket is visszavonta, hogy most végül egyszerűen erővel nyomja át az elképzelését, melyet leginkább az innováció és a nemzetközi versenyképességünk javításával indokolt.

Megtaláltuk: így csempészik be a törvénybe az MTA kutatóhálózatának leválasztását

A törvény értelmében

  • kötelezik az MTA-t, hogy tulajdonát ingyen használatba adja;
  • a kutatóhálózat irányító testületében az MTA közgyűlése által megszavazott egyharmadnyival szemben a tagok fele kormánydelegált lesz, kutatóhálózat nem kap közvetlen képviseletet ebben;
  • az irányító testület minden delegáltját a miniszterelnök nevezi ki, nem csak az elnököt;
  • az irányító testületben nem kötik minősített többséghez a döntést fontos ügyekben, vagyis a gyakorlatban könnyen átvihető a kormányakarat.
  • Adnak viszont alapfinanszírozást a kutatóintézetek működéséhez – hogy mennyit és milyen szabályok mentén, az egyelőre nem ismert.

Az MTA-dolgozókat tömörítő Akadémiai Dolgozók Fóruma a törvény elfogadása napjára is tüntetést szervez az átalakítások elleni tiltakozásként. A demonstráció kedden 16 órakor kezdődik a Széchenyi téren, azaz az Akadémia épülete előtt. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.