<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Putyin bocsánatot kért az izraeli miniszterelnöktől. Az Azovstal acélgyárból próbálja az ENSZ kimenteni a civileket. Orbán Viktor energetikai válságstábot hívott össze, a legfontosabb péntek reggeli információk az ukrán háború kapcsán.

Az ENSZ újabb műveletet indított, amelynek célja a civilek evakuálására a mariupoli Azovstal acélgyárból, közölte Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius vezetője. António Guterres, az ENSZ főtitkára a mariupoli háborús övezetet „pokoli tájnak” minősítette. Az ENSZ és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága az elmúlt héten két akció során eddig közel 500 civilnek segített elmenekülni a déli kikötőváros acélgyár területéről.

Egy ukrán parancsnok azt mondta, hogy a súlyos és véres harcok folytatódnak Azovstalnál, Oroszország pedig megsértette a tűzszünetre tett ígéretét, és nem engedélyezte a civilek evakuálását. Szvjatoszlav Palamar, a helyszínt védő Azov-ezred parancsnoka a Telegramon egy videóban kijelentette: „Az oroszok megszegték a fegyverszünet ígéretét, és nem engedték evakuálni azokat a civileket, akik továbbra is az erőmű alagsorában rejtőznek az ágyúzások elől. Palamar korábban segítségért könyörgött a „borzasztó kínok között haldokló sebesült katonákért”, valamint az üzemben rekedt civilek evakuálásáért.

Az Egyesült Államok olyan hírszerzési információkat szolgáltatott, amelyek segítettek Ukrajnának elsüllyeszteni a Moszkva orosz hadihajót – számolt be több amerikai lap. A beszámolók szerint Ukrajna információkat kért az Egyesült Államoktól egy Fekete-tengeren közlekedő hajóról, amelyet meg is kaptak, az amerikaiak azonosították a Moszkva cirkáló helyét. Az ukrán hadsereg ezt követően vette célba a hajót és okozott olyan károkat rakétatámadással, amely a hadihajó elsüllyedését okozta.

Izrael szerint Putyin bocsánatot kért, miután külügyminisztere azt mondta, hogy Adolf Hitler náci vezetőben "zsidó vér van". Erről az izraeli miniszterelnök számolt be, ugyanakkor a Kreml tudósításában nem tett említést bocsánatkérésről. Szergej Lavrov korábban azzal próbálta igazolni, hogy Ukrajna (annak zsidő származású elnöke ellenére) „nácik gyülekezete”, hogy arról beszélt, Hitlerben is csörgedezett zsidó vér.

Oroszország kulcsfontosságú szövetségese, Alekszandr Lukasenko tekintélyelvű fehérorosz vezető jelezte, hogy az ukrajnai háború nem a tervek szerint alakult. Azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy a művelet "elhúzódott".

Az EU közel áll ahhoz, hogy megállapodjon az Oroszország elleni szankciók hatodik fordulójáról – mondta a blokk külpolitikai főképviselője. Az EU Bizottsága szerdán javasolta az orosz olajimport teljes megszüntetését. Mint ismert, Magyarország annak ellenére is ellenzi a szankciókat, hogy a sajtóbeszámolók szerint komoly mentességet élvezne ezek alól. Ugyanakkor jelzésértékű, hogy Orbán Viktor csütörtök délután összehívta az energiaellátás kapcsán érintett politikai és gazdasági vezetőket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.