4p

Gőzerővel dolgoznak azon diplomaták, hogy minél több állam csatlakozzon a Magyarország ellen a gyermekvédelminek nevezett törvény ügyében zajló eljáráshoz.

A Politico arról ír mai brüsszeli ügyekkel foglalkozó összefoglalójában, hogy uniós diplomaták "magas sebességbe kapcsolva" dogoznak azon, hogy még szélesebb koalíció jöjjön létre a magyar "gyermekvédelmi" törvénnyel kapcsolatban. A jogszabályt itthon és külföldön is azért bírálják - illetve tartják esetlegesen az uniós joggal ellentétesnek - mert abban számos tiltás és korlátozás szerepel az LMBT-közösség tagjjai számára, valamint összemossa a pedofíliát a heteroszexuálistól eltérő, de egyébként teljesen legális és normális, két ember kölcsönös beleegyezésén alapuló szexuális irányultságokkal.

A törvény miatt az Európai Bizottság indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, és miután ebben nem sikerült rendezni a vitás kérdéseket, a Bizottság pert indított a kötelezettségszegés megállapításának érdekében az Európai Bíróságon.

A keresethez azóta több uniós ország is csatlakozott: Ausztria, Belgium, Dánia, Luxemburg, Málta, Hollandia és Portugália után az elmúlt napokban előbb Írország jelentette be csatlakozását, majd tegnap az Európai Parlament is felsorakozott a Bizottság mellett.

Ez azonban még nem elég "Brüsszel"-nek, és különösen szembeötlő a Brexit utáni Unió két legbefolyásosabb hatalmának, Németországnak és Franciaországnak a hiánya. A Politico értesülései szerint a német külügyminisztérium, Annalena Baerbockkal az élen egyértelműen a német csatlakozás mellett kardoskodik. A kancellár környezete azonban behúzta a fékeket, a döntés pedig most Olaf Scholz kezében van. Scholz a jól értesültek szerint azért vonakodik a csatlakozástól, mert attól fél,

Orbán kezére játszana ezzel, ráerősítve a magyar kormányfő a "woke" Brüsszel és a régi vágású magyar értékek közti összecsapást vizionáló narratívájára.

Azonban a már csatlakozott államok diplomatái szerint pontosan ezért van szükség még több ország csatlakozására, hogy ne lehessen ilyen formában tálalni a történteket, ha ugyanis egy nagyon széles koalíció áll össze az ügyben, akkor az már nem lehet a brüsszeli bürokraták Magyarország ellen indított büntetőhadjáratának részeként beállítani. [A Politico szerzői, illetve az általuk idézett források itt némi naivitásról adnak tanúbizonyságot a magyar kormánypropaganda gépezetének hatékonyságával kapcsolatban, természetesen bármely állam csatlakozása nem fog változtatni azon ahogy a kormánysajtó tálalni fogja a történteket.]

Mindenesetre az idő most már szűkös, mivel a csatlakozásra már csak hónap végéig van lehetőség, ezért is zajlik most a színfalak mögött erőteljes kampány az újabb csatlakozók meggyőzésére. Németország kötélnek állása azért is lenne fontos "brüsszeli" szempontból, mert ez valószínűleg a francia döntésre is kihatással lenne. A spanyol kormány pedig - amely eddig teljes hallgatásba burkolózott az ügyben annak ellenére, hogy Pedro Sánchez kormányfő feminista és az LMBT-közösség számára jól csengő üzenetekkel kampányolt hazájában - a Politico által megszólaltatott diplomaták szerint Berlin és Párizs döntésének fényében fogja saját álláspontját meghatározni.

A magyar kormány persze a szokásos módon reagált a törvényt illető kritikákra, Gulyás Gergely a legutóbbi Kormányinfón is annak további, őszre várható szigorítását ígérte. Azonban a hír, hogy várhatóan újabb államok csatlakozhatnak a Magyarország ellen zajló perhez, nem jön jól a magyar kormánynak, amikor éppen zajlik az alkudozás az uniós pénzek ügyében, közben viszont mind az EU-ban, mind a NATO-ban egyre könnyedébben kerülik meg vagy lépnek át a "különutas" magyar vezetés teremtette akadályokon, miközben például a svéd és finn NATO-csatlakozás ügyében egyre erősebb nyomás helyeződik Orbán Viktorékra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!