2018. május 17. 11:46
mfor.hu

Ott is pestises vaddisznótetemre találtak ugyanis a Nébih közlése szerint.

Alaposan körbeszemetelték a migránsok Észak-Magyarországot, ha helytálló Nagy István agrárminiszter-jelölt sejtése, miszerint eldobott bevándorló-szendviccsel jutott be hozzánk az afrikai sertéspestis. A Nébih közlése szerint ugyanis a Heves megyei esetek után most az ukrán határhoz közeli, Szatmár-Bereg megyei Tiszakerecseny község határában találtak a vírussal megfertőzött vaddisznó-tetemet.

A Nébih mindenesetre másban látja a probléma okát, szerintük a fertőzés feltehetően Kárpátaljáról, a fertőzött, vírushordozó vaddisznók tavaszi vándorlása során került Magyarországra.

Az ASP megállapítását követően az országos főállatorvos - a Heves megyei esethez hasonlóan - minden szükséges intézkedést elrendelt. Többek között kijelölték a fertőzött, valamint azon belül a betegség szempontjából különösen ellenőrzött területet.

Az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes. Gazdasági kára jelentős, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik. Az állategészségügyi hatóság, az országos főállatorvos utasítására, kiemelten ellenőrzi a komoly kockázatot jelentő élőállat szállításokat is. Az utóbbi időszakban 10 ellenőrzés alkalmával mintegy ezer malacot öltek le, mert nem volt megállapítható a származásuk, az állategészségügyi állapotuk.