<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Közzétették a legfrissebb, a magyar feldolgozóipar teljesítményét előremutatóan jelző Beszerzési Menedzser Indexet: az októberi bővülést követően november ismét bővülést, de lassabb ütemet jelez.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 54,7 pont lett a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság friss jelentése szerint. A BMI 50 feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal. A mostani érték tehát emelkedést jelez előre, de az ütem lassul.

Általában elmondható, hogy a részindexek csökkentek, de túlnyomórészt bővülő tendenciára utalnak. Az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, bár az index értéke 5,2 százalékponttal csökkent. A termelési mennyiség index szintén bővülést jelez, az index csupán 1,4 százalékponttal csökkent. A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, de 0,7 százalékponttal lecsökkent. A szállítási átfutási idő értéke továbbra is szűkülést jelez, az indexérték 2,5 ponttal emelkedett. A vásárolt készletek index 3 százalékponttal alacsonyabb a hónapban, de erős bővülést jelez. 

A külpiaci mutatók szintén bővülésről tanúskodnak. Az import és export folytatta a bővülési tendenciát, mindkét index minimálisan csökkent.

A beszerzési árak emelkedése tartós, 3,3 százalékponttal magasabb az index értéke októberhez képest. A fellendülést mutató beszerzési mennyiség index 1,2 százalékpontos csökkenést produkált. A késztermékkészletek szintje közel hasonló mértékben csökkent, 1,3 ponttal alacsonyabb az e havi részindex. 

A 2022 novemberi BMI index alacsonyabb az októberi (56,4) értéknél. November átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; a novemberi értékeké 52,7). A most mért szezonálisan kiigazított indexértéknél hét év novemberében is volt magasabb érték.

Áremelkedés és hiány számos terméknél

Ebben a hónapban acél, cukor, egész nyúl, festék, karton, máj, palack, papír kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, chipből, címkéből, elektronikai cikkekből, fali lámpából, fémből, kartonból, készárúból, kiszerelési anyagból, lemezből, palackból, papírból, speciális elektronikai eszközökből, üvegből, vasból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadók.