2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A taláros testület verdiktje szerint a házelnök csak az Országházból tilthat ki képviselőket, az Országgyűlési Hivatal épületeiből nem - derül ki a friss Magyar Közlönyből.

Szabó Tímea (Párbeszéd) és ötvennyolc ellenzéki képviselő még a koronavírus-járvány berobbanása előtt, 2020 februárjában kért utólagos normakontrollt az Alkotmánybíróságtól (AB), miután úgy ítélték meg, a házszabály több rendelkezése is sérti az országgyűlési képviselők alkotmányos jogait. Eszerint az üléseken folytatott magatartásukkal vagy felszólalásukkal összefüggésben Kövér László házelnök által kiszabott szankciók szerintük szükségtelenül és aránytalanul korlátozzák a honatyák és -anyák véleménynyilvánítási szabadságát. Ilyen az Országházból és az Országgyűlési Hivatalból történő azonnali hatályú kitiltás, ami pedig Szabóék szerint sérti a képviselői jogegyenlőséget, mivel alkalmasak arra, hogy több hónapra ellehetetlenítse a képviselői jogok gyakorlását.

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelentek szerint az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek találták azt a házszabályi rendelkezést, hogy az Országgyűlési Hivatal irodaházaiból - jelesül az úgynevezett Fehér Házból - ki lehessen tiltani képviselőket. Ugyanakkor a taláros testület abban nem talált kivetnivalót, hogy Kövér megtiltsa honatyáknak és -honanyáknak, hogy az Országházba beléphessenek.

Határozatát az AB azzal indokolta, hogy bár a képviselői tevékenység fegyelmi szankcióval történő korlátozása (szavazati jog gyakorlásának korlátozása, kitiltás) sem a hazai, sem a nemzetközi szabályozásban nem ismeretlen, a támadott szabályozás mellett nem hozható fel olyan észszerűen elfogadható, a képviselői egyenlőség elve érvényesülését és a képviselői tevékenység korlátozását alkotmányosan alátámasztó érv, amely megalapozná, hogy a képviselőkkel szemben fegyelmi okból megállapított kitiltás az Országház mellett a hivatal épületeinek teljes területére is kiterjedjen.

Csak az Országházból tilthatja ki Kövér László a szerinte renitens képviselőket. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Csak az Országházból tilthatja ki Kövér László a szerinte renitens képviselőket. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Azt is az alaptörvénnyel ellentétesnek találta a parlament plenáris ülésén egy jelen nem lévő képviselő meghatalmazott által szavazhasson. Az AB szerint ugyanis erre egyrészt az alaptörvény egyetlen rendelkezése sem ad felhatalmazást, másrészt a határozathozatalt  „kifejezetten képviselői jelenléthez köti”.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!