4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ismét rendkívül magas szinteken járnak a koronavírus fertőzöttségi adatok Magyarországon, így rengeteg dolgozó számára továbbra sem alternatíva az irodákba történő visszatérés, azaz marad a kötelező távmunka. De mit tehetünk akkor, ha úgy érezzük, hogy teljesen kimerültünk?

A monotonitás, valamint a szokásos rutin, és a munkahelyeken megszokott szociális interakciók hiánya pedig komoly megterhelést jelent a legtöbbeknek, így egyre komolyabb gondot okoz a kiégés – még az otthon nyugalmában is.

Mik a kiégés jelei?

A világ egyik legnagyobb, vezetőképzéssel foglalkozó tanácsadó cége, a Vistage blogposztjában úgy fogalmazott, hogy a munkahelyi kiégés egy olyan állandó kimerültség, amely közvetlenül a mindennapi munkavégzéssel járó stresszhez kapcsolódik, és például fáradtsághoz, ingerültséghez, haraghoz és szomorúsághoz vezethet. Ez szakértők szerint azért is kiemelten veszélyes, mert a kiégés állapotában egyesek túlzott alkoholfogyasztással, droghasználattal, vagy más káros cselekvéssel próbálják vigasztalni magukat. A kiégés három legkönnyebben észlelhető jele a Mayo Klinika kutatása szerint a következő:

  • érzelmi és fizikális kimerültség,

  • érdektelenség munkavégzéskor, minimális energia befektetése a feladatok teljesítésekor,
  • az elégedettség hiánya a sikeresen elvégzett feladatok után.

Hogyan győzhetjük le?

De mit lehet tenni ez ellen? A Fortune 500-as cégekkel is dolgozó üzleti pszichológus, Laura Pendergrass úgy fogalmazott, hogy a járvány újabb hullámai még a legelsőnél is jobban megterhelik a dolgozókat, hiszen a „fény az alagút” végén egyre csak tolódik, és még mindig nem látni, hogy pontosan mikor érhet végre ténylegesen végleg a pandémia.

Hogyan töltődhetnek fel a kimerült dolgozók? (Illusztráció: Pexels)
Hogyan töltődhetnek fel a kimerült dolgozók? (Illusztráció: Pexels)

Egy, az amerikai dolgozók körében végzett kutatás pedig egyenes azt mutatta, hogy a kiégés sokkal nagyobb problémát jelent a távmunkába küldöttek esetében (86 százalékuk tapasztalta tüneteit), mint azon társaik esetében, akik továbbra is eljárnak a munkahelyükre (69 százalék).

A szakpszichológus három alapvető tanácsot adott az érintett dolgozóknak:

1. Keressünk időt a kikapcsolódásra!

Könnyen azt hihetnénk, hogy a távmunkából dolgozók lefaragják a munkaórákat, a valóság azonban mást mutat: a NordVPN kutatása szerint egy átlagos munkavállaló így naponta 2,5 órával többet dolgozik, mint tette azt a járvány előtt. Ennek fényében a szakember szerint rendkívül fontos az, hogy legalább naponta egy órát szándékosan fordítsunk a pihenésre – legyen szó egy sétáról, egy gyors otthoni edzésről, néhány elolvasott fejezetről, vagy akár egy megnézett sorozatrészről: minden ami kikapcsol és eltereli a figyelmet a munkáról jó megoldás.

Pendergrass azt javasolja, hogy készítsünk egy listát azokról a tevékenységekről, amelyek javítanak a hangulatunkon, hiszen a tudatos kikapcsolódás segít újra töltődni, ezáltal pedig azt is megkönnyíti, hogy egy kis szünet után hatékonyabban dolgozzunk. 

2. Gondoljuk át a prioritásainkat!

Gyakran előfordul, hogy a járvány lényegében végeláthatatlannak tűnik, és egyszerűen túlterhelődünk a sok rossz hírtől, ennek elviselése pedig még nehezebbnek tűnhet akkor, amikor rengeteg, nehezen teljesíthető projekt van előttünk. A pszichológus így azt tanácsolja, hogy gondoljuk újra a teendőink listáját, és vegyük előre azokat a feladatokat, amelyek néhány órán, vagy egy napon belül teljesíthetők, mivel így sokkal könnyebben kaphatjuk meg a jól elvégzett munka nyújtotta pozitív visszacsatolást  

3. Kell egy cél

Fontos megjegyezni, hogy bár az semmiképpen sem jó, ha a túlterhelésig és kiégésig sok dolgunk van, ugyanakkor a ló másik oldalára sem szabad átesni – semmilyen értelemben. Laura Pendergrass arra figyelmeztetett, hogyha minden nap ugyanolyan, nagyon könnyedén beleszürkülhetünk a rutinba, amely hosszútávon megint csak ahhoz vezethet, hogy kiégünk. Ha folyamatosan együtt élünk azzal az érzéssel, hogy nem teszünk eleget, előbb-utóbb elveszítjük a motivációnkat, még az olyan munkakörökben is, amelyeket egyébként imádunk végezni.

A pszichológus így azt javasolja, hogy alaposan gondoljuk át, hogyan tudnánk az eddig elhanyagolt készségeinket használni a mindennapi munkavégzésben, hogyan teljesíthetünk jobban mindezek segítségével? Mi az, amire mi képesek vagyunk, de a kollégáink esetleg nem? Ezen kérdések megválaszolása amellett, hogy hozzájárulhat a sikeresebb munkavégzéshez, abban is segíthet, hogy új fényben lássuk saját magunkat, növelve az önbizalmunkat.

Nem szabad elveszíteni a reményt. A munka, amit végzel, fontos

- emlékeztetett végül Pendergrass.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!