2p

A 100 százalékban állami tulajdonú MVM megvenné a Közép-szlovákiai Energetika nevű cég 49 százalékát, jelentősen felüllicitálva a másik két érdeklődőt.

A Denník E információi szerint az energetikai cég 49 százalékos részesedésére adott ajánlatot a 100 százalékban állami tulajdonban lévő MVM.

A Közép-szlovákiai Energetika (SSE) a három nagy szlovák földgáz- és villamosenergia-disztribúciós cég egyike, 51 százalékban a szlovák állam tulajdona, a kisebbségi tulajdonos pedig a cseh-szlovák EPH. Utóbbi adná el a tulajdonrészét, melyre három érdeklődő van:

  • az E.ON,
  • a cseh ČEZ
  • és a magyar MVM.

Az energia lenne a magyar kormány új hatalmi eszköze? (Fotó: depositphotos)
Az energia lenne a magyar kormány új hatalmi eszköze? (Fotó: depositphotos)

A Denník E becslése szerint az SSE 49 százalékának értéke 900 millió euró (324 milliárd forint). A lap értesülése szerint ez az összeg megfelel a cseh ČEZ által tett ajánlatnak, amire azonban az MVM azzal reagált, hogy a saját ajánlatát 1,2 milliárd euróra (432 milliárd forintra) emelte, azaz 300 millió euróval többet fizetne a piaci árnál, ami jelenlegi árfolyamon körülbelül 1,9 milliárd forint.

A Denník E szerint ez a különbség már annyira nagy, amit nem lehet gazdasági indokokkal megmagyarázni, vagyis az MVM a konkurenseihez képest „semmivel sem rendelkezik jobb know-how-val, és nem tud a Közép-szlovákiai Energetikában semmilyen forradalmi szinergiákat kihasználni”.

Mivel a lap nem talált gazdasági indokot az MVM ajánlata mögött, azt sejtik, hogy a magyar állami cég vásárlási szándéka mögött az állhat, hogy a magyar kormány az energetikából az orosz Gazprom mintájára hatalmi eszközt csinálna.

Az ügyletre azonban még a szlovák kormánynak is rá kell bólintania, az EPH tulajdonosai ugyanis csak ekkor fogadják el az MVM ajánlatát. A lapnak Richard Sulík gazdasági miniszter megerősítette, hogy az EPH előzetesen már tájékoztatta őt az MVM ajánlatáról, de előbb még mindkét féllel szeretne beszélni, így nem kommentálná azt.

(via Azonnali)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!