<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ismét eltelt egy nap az orosz-ukrán háborúból - ezek az elmúlt órák legjelentősebb eseményei. 

  • Nyolc ember meghalt, négy pedig megsérült, köztük három gyerek a kelet-ukrajnai Toreck csütörtöki orosz tüzérségi rakétatámadásában - jelentette be Pavlo Kirilenko, a régió kormányzója Telegram-oldalán csütörtökön. A Donyecktől 70 kilométerre északra fekvő Toreck lövetése során a rakéták eltalálták a városi közösségi közlekedési hálózat egyik megállóját, ahol többen várakoztak.
  • A jelenleg fennálló világrend elleni támadásnak nevezte Oroszország Ukrajna elleni támadását Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, leszögezve: nem szabad megengedni, hogy Moszkva megnyerje ezt a háborút. A második világháború óta nem volt ilyen veszélyes a helyzet Európában - emelte ki továbbá Stoltenberg, egyúttal arra figyelmeztetett, hogy ha a Vlagyimir Putyin orosz elnök bármelyik NATO-tagország ellen rendelne el támadást, a szervezet összes tagállama mozgósítana. Mindazonáltal leszögezte: a NATO nem azért van, hogy háborúzzon, a szervezet feladata a háborúk megakadályozása, és a béke megőrzése, s ezt teszi már több mint 70 éve. Beszéde további részében Putyin szemére vetette, hogy „egy teljes országot, egy teljes, ártatlan népet rohant le azért, hogy érvényt szerezzen politikai céljainak”, és azzal vádolta, hogy a világrendet akarja megváltoztatni, és nem tartja tiszteletben más országok szuverenitását.

A háború 162. napjának legfontosabb eseményei. Fotó: DepositphotosA háború 162. napjának legfontosabb eseményei. Fotó: Depositphotos

  • Az ukrán erők megsértik a nemzetközi jogot és veszélyeztetik a civileket azzal, hogy lakott területeken, többek között iskolák és kórházak mellett létesítenek bázisokat - jelentette csütörtökön az Amnesty International. Ez a taktika „semmiképpen sem igazolja Oroszország válogatás nélküli támadásait” - áll a jogvédő szervezet új jelentésében, amely kiemeli, hogy egyes orosz „háborús bűncselekmények” nem magyarázhatóak ezzel.
  • „Az Amnesty International jelentése nem az igazság kiderítéséről és a világ számára történő közléséről szól, hanem arról, hogy hamis egyenlőséget teremtsen - a tettes és az áldozat között, a civilek százait és ezreit, városokat, területeket elpusztító ország és az önmagát kétségbeesetten védelmező ország között” – reagált Dmitro Kuleba külügyminiszter a vádakra.
  • Súlyos ukrán vesztségekről számolt be az orosz katonai szóvivő. Mintegy félezer ukrán katona vesztette életét két, az orosz légierő által végrehajtot precíziós csapásban - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. A tábornok szerint az ukrán 92. gépesített dandár Harkiv közelében mintegy 130 katonát és 13 páncélozott járművet, a 95. légideszant rohamdandár pedig Konstantinovkánál mintegy 400 embert és 20 egységnyi hadfelszerelést veszített. Mint mondta, Szoledar, Artemivszk és Avdiivka környékén az ukrán 54. gépesített, valamint az 56. és az 58. gépesített lövészdandár alegységei elvesztették harcképességüket és a súlyos veszteségek miatt feladták állásaikat.
  • Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 261 repülőgépet, 145 helikoptert, 1673 drónt, 361 légvédelmi rakétarendszert, 4244 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 786 rakétasorozatvetőt, 3251 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4696 speciális katonai járművet semmisítettek meg.
  • A Laodicea nevű szíriai hajó, amely Kijev szerint a megszálló orosz katonai erők által ellopott ukrán gabonát szállít, csütörtökön elindult Libanonból Szíriába - jelentette be az illetékes libanoni miniszter. A hajó még július 27-én kötött ki a libanoni Tripoli kikötőjében mintegy 5000 tonna árpával és 5000 tonna liszttel a fedélzetén, amelyet Kijev szerint ukrán raktárokból zsákmányoltak. A Laodicea egyike annak a három szíriai hajónak, amelyet az Egyesült Államok 2015 óta büntetőintézkedésekkel sújt a tíz éve tartó szíriai polgárháborúban játszott állítólagos szerepe miatt. A bejrúti ukrán nagykövetség a három hajót azzal vádolja, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás február 24-i kezdete óta rendszeresen szállít lopott ukrán gabonát Szíriába.

(MTI, The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.