<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A jelentősen csökkent kórházi adósságoknak nem a csendes konszolidáció az oka.

A Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint a Covid-központnak számító Szent László Kórház egyetlen egy forint adósságot sem termelt, ahogy a győri Petz Aladár Oktatókórház sem. 

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány az egészségügyi intézményeknél 2021. szeptember 30-án 30,3 milliárd (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, valamint az egészségügyi ágazati háttérintézményeket).

S mivel augusztusban 27,4 milliárd forint volt az adósságuk, szeptemberre 2,9 milliárd forinttal nőttek a kórházak tartozásai. 

Ez sem sűrűn fordul elő, hogy a Szent László Kórháznak nincs tartozása. Fotó: MTIEz sem sűrűn fordul elő, hogy a Szent László Kórháznak nincs tartozása. Fotó: MTI

A 30,3 milliárd forintból egyébként az állammal szemben fennálló tartozás összege kevesebb, mint 0,3 milliárd, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás 30,0 milliárd, amelyből 0,7 milliárd az államháztartáson belülre irányul.

Augusztusban azonban furcsa és szokatlan dolog történt az egyébként a tavalyinál is gyorsabban emelkedő kórházi adósságok trendjében. Váratlanul 18,6 milliárd forinttal csökkent a tetemes nagyságú (46 milliárdos) kórházi adósságok összértéke, így lett az utolsó nyári hónap végére mindössze 27,4 milliárd forint a kórházi adósság, s ez kúszott most fel 30,3 milliárd forintra.

A kórházi adósságok visszaesésének hátterében azonban nem az állam által csendben végrehajtott konszolidációnak volt köszönhető. A Népszava hívta fel a figyelmet arra, hogy 9 milliárd forintot azért írtak jóvá, mert a kórházak egy összegben megkapták az év első négy hónapja után a Covid-ellátás költségeit, amiből a jelek szerint tovább is utaltak a hitelezőiknek.

hirdetés

A további 9 milliárd tartozás pedig egy könyvelési trükkel tűnt el az összesítésből, mivel az orvosképző egyetemek augusztustól alapítványi formában üzemelnek, így a náluk felgyűlő egészségügyi adósság is kikerült az állami kimutatásból. Tehát ennek köszönhető a jelenlegi 30,3 milliárdos tartozás annak ellenére, hogy a kórházak folyamatosan újratermelik hátralékaikat.

Így a szeptembert követően a legnagyobb adósságot ezek az intézmények halmozták fel.

  1. 2169 millió forint: Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet 
  2. 2173 millió forint. Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet 
  3. 1831 millió forint: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet
  4. 1144 millió forint: Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézet
  5. 1056 millió forint: Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet

Legkisebb tartozással rendelkező egészségügyi intézmények 2021. szeptemberében:

  1. nincs tartozása: Parádfürdői Állami Kórház, Petz Aladár Egyetemi Oktatókorház, Szent László Kórház
  2. 1 millió forint: Tüdőgyógyintézet, Törökbálint, Pest Megyei Flór Ferenc Kórház
  3. 3 millió forint: Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet
  4. 4 millió forint: Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet
  5. 5 millió forint: Szent Kozma és Domján Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdő

 

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.