6p

Ahogy nemzetközi nagytestvére, az IPCC, úgy a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület is teljesen független munkát végez majd, de hogy a magyar kormány számára összeállított jelentéseiknek milyen hatása lesz, az már nem rajtuk fog múlni, hangzott el a HuPCC Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferenciája nyitányán.

"Nem fog az egyesület véleményt megfogalmazni semmilyen politikával kapcsolatban"

- szögezte le Ürge-Vorsatz Diána a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HuPCC) hétfőn kezdődött konferenciájának sajtóbeszélgetésén.

A nemzetközi szinten is elismert klímakutató - a CEU és az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) munkatársa, a HuPCC alapító tagja és az Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia társelnöke - rámutatott, ez a fajta politikamentesség az IPCC filozófiája is. A február végén megalakult HuPCC feladata az lesz, hogy összegzi a meglévő szakirodalmat, és azt, hogy a különböző kutatók hogyan értékelik az eddig bevezetett vagy bevezetendő szakpolitikákat, hogy aztán technológia- és szakpolitika-semlegesen tárják a döntéshozók elé, hogy milyen klímaügyi hatásai vannak vagy lehetnek a különböző kormányzati intézkedéseknek, mondta Ürge-Vorsatz. 

Azt már a kormány fogja eldönteni, hogy a HuPCC ajánlásai közül mit tart a lehetőségei és a választói vélemények mentén a legmegfelelőbb megoldásnak. A testület kutatói a saját nevükben persze nyilatkozhatnak majd különféle szakpolitikai döntésekről, a HuPCC azonban semleges marad, mondta Ürge-Vorsatz. (Testületi szinten tehát nem fogják véleményezni példának okáért sem a Paks 2 projektet, sem a Mátrai Erőmű széntüzelésűről gáztüzelésűre való átállítását - a szerk.)

Ürge-Vorsatz Diána a HuPCC első konferenciájának nyitó sajtóbeszélgetésén (Screenshot: Zoom/mfor.hu)
Ürge-Vorsatz Diána a HuPCC első konferenciájának nyitó sajtóbeszélgetésén (Screenshot: Zoom/mfor.hu)

Egyelőre nincs meg, ki fogja finanszírozni a testület munkáját, folytatta a HuPCC-konferencia társelnöke, de ezen a területen is ugyanolyan szigorú szabályokat szeretnének bevezetni, mint az IPCC-nél, ahol a kormányok önként támogatják a nemzetközi klímakutató testületet annyival, amennyit gondolnak, utána viszont nem szólhatnak bele a kutatók munkájába. A HuPCC mindenképpen közpénzből szeretne forrást szerezni - így függetlenek lesznek a nagyvállalati behatásoktól - a szerk. - , úgy, hogy a források ne legyenek közvetlen kapcsolatban a kutatási tevékenységükkel. A testület a mindenkori kormánnyal fog együtt dolgozni, és egyik fontos céljuk az lesz, hogy segítsék a kormányzati és önkormányzati döntéshozást, közvetve pedig a gazdasági döntéshozást is, hiszen mára mindenkinek nyilvánvaló lett, hogy a klímahelyzet és a termelés nagyon szorosan összefonódik.

A függetlenségi-finanszírozási kérdéseken túl Ürge-Vorsatz elmondta, miért fontos a ma indult és csütörtökön záruló HuPCC-konferencia. Kiemelte, hogy a klímaváltozás annyira komplex jelenség, hogy a különböző területen tevékenykedő tudósok ezt már nem fogják tudni megoldani, "ha maradnak a saját kis dobozaikban", és a külön szakterületek csakis a saját dolgukkal foglalkoznak.

"Ez nem csak a meteorológia területe. Ez gazdasági, biztonsági, társadalmi kérdés is most már, sőt, a művészeteknek és a teológiának is nagy szerepe lesz a kezelésében"

- mondta Ürge-Vorsatz, amikor a konferencia programjának színességéről beszélt. Azt is kiemelte, hogy a konferencia előadóinál teljesen mindegy, hogy milyen politikai-etikai háttérrel rendelkeznek. "Inkluzivitás, transzparencia, összefogás" - sorolta a fontos hívószavakat.

A sajtóbeszélgetésen ifj. Chikán Attila, az Alteo Nyrt. vezérigazgatója vette át a szót, aki arról beszélt, hogy mára sokkal fontosabbá vált a kérdés, hogy az üzleti szféra hogyan működhet együtt a tudományossal? A "business is business" mondástól el kellett jutni addig, hogy most már komplexen kell nézni az üzleti stratégiákat, hogy eljuthassunk a fenntarthatóságért, folytatta. A vállalatvezetőknek a vállalati tevékenységek minden elemét meg kell vizsgálni, tisztában kell lenni azzal, hogy egy cég működésének különböző lépései mennyi emisszióval járnak. Chikán szerint a cégeknél felértékelődött az alkalmazottak közti tudásmegosztás. Mint mondta, ez hatalmas változásokat képes elindítani, hiszen a klímatudatos szemléletet a dolgozók magukkal viszik az otthonaikba, a családjukhoz, így egy nagyvállalat, ha sikeres az efféle szemléletformálásban, akkor háztartások százaira lehet pozitív hatással, így háztartások százai kezdhetik el csökkenteni a karbonylábnyomukat. A tudományos és az üzleti szféra kölcsönösen növelheti egymás hitelességét a lakosság szemében - mondta - az üzleti szféra például megmutathatja a tudományos munka eredményeit annak a gyakorlatba való bevonásával.

Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet (SVKI) igazgatója szerint a klímaváltozás már a 80-as évektől fogva olyan terület, mellyel biztonságpolitikai szemszögből is foglalkoznak. Mint elmondta, a klímaváltozás olyan kulcsszektorokra van egyértelmű negatív hatással, mint a vízellátás, az élelmiszer-ellátás, az energetika, az urbanizáció, a népességnövekedés és a gazdasági fejlődés. Ő arra törekszik, hogy a klímaváltozást mégis megfossza a biztonságpolitikai nézőponttól, mert a biztonság mindig rendkívüli intézkedéseket jelent, ezeket pedig nagyon nehezen viseli a társadalom. Szerinte a klímaváltozásra elsősorban nem biztonsági kérdésként kell tekintenünk, hanem "a normális életünk részévé kell tennünk", és minél több olyan eszközt és intézményt kell létrehoznunk, ami a klímaváltozással szemben hatékony.

Bartholy Judit, az ELTE Természettudományi Kar Meteorológiai Tanszékének vezetője arról beszélt, hogy mennyire fontos tudatosítani az emberekben, mit is jelent pontosan a klímaváltozás, mert sokakban még mindig nem tudatosult, hogy ez egy emberokozta jelenség, és hogy nem csak arról van szó, hogy melegebbek a nyarak, hanem arról is, hogy megváltoznak a tenger- és légáramlatok. Bartholy a média felelősségét emelte ki annak tudatosításában, hogy miért fontos küzdeni a klímaváltozás ellen.

Szekér László, a Passzívház Magyarország Egyesület alapítója arról beszélt, hogy az épületszektorban a klímaváltozás szempontjából a legnagyobb szennyező az elavult épületállomány - de ez rejti a legnagyobb javulási potenciált is. Mint mondta, folyamatosan vannak kedvező lépések ezen a területen, megjelentek a zöld minősítő rendszerek, de még nem történt áttörés a szabályozásokban. Azt reméli, ez a konferencia segít majd az előrelépésben.

A sajtóbeszélgetés végén Ürge-Vorsatz Diána vette vissza a szót, aki kitért arra is, hogy a klímaváltozás milyen negatív pszichés hatásokkal bír az emberekre, említve például a klímaszorongás megjelenését. Ez önmagában is súlyos probléma, de mellé bejött a koronavírus-járvány is, az ilyen feszültségek feldolgozásának, feloldásának szükségessége indokolja azt, hogy a konferencia programjának része egy olyan szekció, mely pszichológus és szociológus előadó bevonásával állt össze, és mely az egyéni, közösségi, lokális szintű válaszadás lehetőségeit kutatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!