<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez derül ki a bankok lapunkkal közölt álláspontjából. Márpedig a lakossági elektronikus pénzforgalom utáni tranzakciós illeték kivezetése nem tűnik a költségvetés számára nagy érvágásnak, hiszen abból évente 10 milliárd forintos nagyságrendű bevétele származik a büdzsének.

A tranzakciós illeték és a két díjmentes készpénzfelvétel együttesen havi 900 forintos költséghátrányt jelent a hazai bankoknak, ennek tükrében, minden olyan számlacsomag mely ezen szint alatti számlavezetéssel rendelkezik, igen kedvezőnek tekinthető – reagált az Mfor.hu megkeresésére az OTP Bank a 2020. március 2-án induló azonnali fizetési rendszer kapcsán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által megfogalmazott elvárásra. Nevezetesen, hogy a bankok olyan lakossági számlacsomagokat biztosítsanak, amelyek korlátlan számú átutalást tesznek majd lehetővé külön tranzakciós díjak megfizetése nélkül. Mindezt alacsony, mindenki számára elérhető számlavezetési díjak mellett kell megtenni, tekintettel a hazai bankok jelenleg is fennálló drága árazására – közölte az MNB.

Egyebekben az OTP a Magyar Bankszövetség álláspontjával azonosul (ami már csak azért sem meglepő, mert a szövetség elnöke Becsei András, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója). Eszerint a Bankszövetség elengedhetetlennek tartja az elektronikus lakossági ügyfelekhez kapcsolódó illeték kivezetését. Ha ez a sáp eltűnne, akkor a bankok kedvező feltételekkel kínálhatnának csomagokat ügyfeleinek. Ezek olyanok lehetnének, amelyek már értelmetlenné tennék a jelenleg egységesen, minden lakossági banki ügyfél számára biztosított havi kétszeri, összesen 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvételi lehetőség megtartását.

A lakossági elektronikus pénzforgalom utáni tranzakciós adó eltörlése már csak azért sem jelenthetne nagy érvágást a költségvetésnek, mert az abból származó bevétele 10 milliárd forintos nagyságrendű, ami eltörpül az összes pénzügyi tranzakció után az idei tervek szerint beszedendő 226,3 milliárd forintos illetéktől. Miközben jóval kisebb, mint a lakossági készpénzhasználati szokások fejlesztésével és a gazdaság további fehérítésével elérhető mintegy 400 milliárd forintos költségvetési többletbevétel – említ egy másik szempontot is a Bankszövetség közleménye.

A bankok érdekképviseleti szervezete reménykedik benne, hogy a kormány már a következő hónapokban eltörli a lakossági elektronikus pénzforgalom utáni tranzakciós adót. Ha ez bekövetkezik, akkor a bankok közötti verseny eredményeként új, a korábbiaknál lényegesen alacsonyabb árazású számlacsomagok fognak megjelenni – vetítette előre a Bankszövetség.

Kíváncsiak voltunk a bankok egyenkénti véleményére is, ám az általunk megkérdezett nagybankok közül csak néhányan éltek a felkínált lehetőséggel. Mi több, egyesek nem is reagáltak, míg az MKB Bank általános síkra terelve a témát kerekperec kijelentette, hogy „nem kívánja kommentálni a Magyar Nemzeti Bank döntéseit”, a Raiffeisen pedig azt közölte, hogy még vizsgálják az MNB kérését.

Velük szemben a legtöbb hazai lakossági ügyféllel rendelkező OTP azonban a cikk elején már említett véleményét konkrétumokkal egészítette ki. Eszerint „elkötelezett híve/szószólója az elektronikus tranzakciók (kártyás fizetés és direkt/mobil banki utalás) népszerűsítésének, ezért a díjmentes kártyás vásárlás mellett a bank kínálatában már 2016. december óta megtalálható olyan modulárisan alakítható számlaajánlat, mely akár ingyenes számlavezetési díjjal, alacsony fix havi díj mellett (35 év alatt: 209 Ft/hó; 35 év felett: 366 Ft/hó) adott összeghatárig (250 eFt) korlátlan darabszámban biztosít elektronikus utalást az ügyfeleknek.

A CIB Bank azt tartotta szükségesnek megjegyezni, hogy jelenleg is van olyan számlacsomagja, mely megfelel az MNB elvárásainak: a CIB ECO Bankszámla számlavezetési díja 0 forint, amennyiben az ügyfélnek minimum a minimálbérnek (ennek bruttó összege az idén 161 ezer forint) megfelelő jövedelme érkezik a számlára, és a 20 ezer forintot nem meghaladó, elektronikus csatornán indított utalások korlátozás nélkül 0 forintba kerülnek. A 20 ezer forintot meghaladó utalásoknak a tranzakciós illeték miatt van díja, de annak eltörlése esetén ezen lehetne módosítani.

Az állami tulajdonban lévő Budapest Bank „üdvözöl minden olyan megoldást, amely a készpénzmentesség elterjedését támogatja. A számlacsomag-kínálatunkban jelenleg is kedvezményes díjtételekkel szerepelnek az elektronikus tranzakciók, több esetben – a szintén elektronikus bankolás után járó kedvezményekkel – a havi díj nulla forintra csökkenthető”.

A Gránit Bank arra hívta fel a figyelmet, hogy a Bajnok Plusz számlacsomagja „fix havidíj mellett korlátlan számú ingyenes belföldi forintutalást tartalmaz. Az ingyenesség uniós irányelv alapján kiterjed az EGT tagállamaiba irányuló euró utalásokra is. További előnyt jelent, hogy a bankszámlacsomaghoz az első évben ingyenes a Mastercard egy érintéssel működő fizetésre alkalmas vésett bankkártya, továbbá 4 db ingyenes belföldi készpénzfelvétel is tartozik, limit nélkül. A Gránit Bank bankkártyáival az ország bármely ATM-jéből azonos feltételekkel lehet készpénzt felvenni.” A bankszámlacsomag havidíja 990 forint (ez nagyjából egybecseng az OTP által a tranzakciós illeték a két díjmentes készpénzfelvétel miatt a bankokat általában sújtó költséghátránnyal), amennyiben havonta rendszeresen – legfeljebb két tételben – összesen legalább 280 ezer forint jövedelem érkezik a számlára vagy a bankszámla nap végi záróegyenlege minden nap legalább 150 ezer forint.  Amennyiben egyik feltétel sem teljesül, a bankszámla havidíja 2990 forint. A feltétel széles rétegek számára teljesíthető, hiszen a megszabott jövedelem nagysága jóval alacsonyabb a mintegy 360 ezer forintos magyar átlagfizetésnél, a bankszámla pedig otthonról videós azonosítással megnyitható fiókbeli sorbanállás nélkül – olvasható a Gránit Bank válaszában.

A Takarékbank szerint az MNB céljával összhangban a bankoknak is egyértelmű célja a készpénzes forgalom elektronizálása, és az ügyfelek részéről nagyaranyú digitális megoldások használata. A hitelintézet felhívta a figyelmet arra, hogy 2018 óta gondolkoznak a piac banki szereplői az MNB-vel együtt, hogyan lehetne kivitelezni egy, a nyugati piacra is jellemző csomagalapú árazást, ami támogatja az azonnali fizetés rendszer céljának a megvalósítását, azaz a készpénzes forgalom csökkentését, ezen keresztül a gazdaság további fehérítését. Jelenleg a Takarékbank is ezen a megoldáson dolgozik.

Az azonnali fizetési rendszer indulása a K&H Banknál nem változtat a korábbi árazáson, a megfelelő számlacsomag igénybevétele mellett az ügyfelek továbbra is minimálisra tudják szorítani banki költségeiket. A bank ugyanis már az elmúlt években is folyamatosan nyújtott olyan számlacsomag-kedvezményeket, melyeket kihasználva ügyfelei díjmentes tranzakciókat végezhetnek. Tapasztalatuk alapján azonban az ügyfelek jelentős része, pénzügyi szokásaik alapján, nem használja ki teljes mértékben az általuk nyújtott kedvezményeket.