3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormánytöbbség politikai állásfoglalását a Magyar Közlönyben hozták nyilvánosságra.

Ahogy ígérte a kormánytöbbség, megszületett az az országgyűlési politikai nyilatkozat, amiben visszautasítják a globális minimumadó magyar vétója miatti uniós állásfoglalást. A Magyar Közlöny friss számában leírtak szerint a nyilatkozatban politikai nyomásgyakorlásnak nevezik az Európai Parlamentnek a hivatalos magyar állásponttal kapcsolatos megnyilvánulásait.  

 

További kemény kiállásra szólította fel a kormányt az Országgyűlés határozata. Fotó: Depositphotos
További kemény kiállásra szólította fel a kormányt az Országgyűlés határozata. Fotó: Depositphotos

Emlékeztetőül: az Európai Parlament 2022. július 6-án állásfoglalást fogadott el a  globális adóügyi megállapodást aláásó nemzeti vétókról, amelyben felszólítja Magyarországot, hogy „haladéktalanul vessen véget a  globális adóügyi megállapodás Tanácsban való blokkolásának”.

Az Országgyűlés most közzé tett nyilatkozata szerint ez az uniós alapszerződésekben rögzített egyhangú döntéshozatali szabályok megkerülését vetíti előre, és összekapcsolja Magyarország globális minimumadót ellenző álláspontját a magyar helyreállítási és rezilienciaépítési terv jóváhagyásának kérdésével.

Az Országgyűlés most ellenpéldát is hoz arra, hogy egyes tagállamok ellenállása miatt bizonyos hosszú távú reformok elmaradtak. Ilyen volt az  Európai Alkotmányt létrehozó szerződés tervezete, ami Hollandia és Franciaország ellenállása miatt nem lépett hatályba. 

"Ha egy egyhangú döntést igénylő kérdésben egy tagállam nem ért egyet a  többi tagállam értékelésével, és nem támogatja az  intézkedést, az nem visszaélés, hanem az  érdekérvényesítés jogszerű módja. Ezt a lehetőséget elvitatni egyes tagállamoktól a kettős mérce nyilvánvaló példája" - fogalmazott az országgyűlési határozat. 

A kormánytöbbség által megszavazott nyilatkozat azt állítja, hogy a globális minimumadó elfogadása jelentős többletterhet róna a magyar vállalkozásokra, és a magyar álláspont szerint egész Európát versenyhátrányba sodorná. Ez  békeidőben is súlyosan aggályos, a  háború okozta különösen érzékeny gazdasági helyzetben pedig elfogadhatatlan. A dokumentum szerint "az Európai Parlament – hatáskörei nyilvánvaló túllépésével – arra kényszerítené Magyarországot, hogy adja fel saját gazdasági érdekeinek képviseletét."

Felrója továbbá az EP-nek, hogy az felszólította az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy egy rövid távú intézkedést hozva úgymond kerülje meg az egyhangú döntéshozatalt. Ezzel - a nyilatkozat szerint - az  Európai Parlament a léte és működése alapját képező Szerződések szellemével ellentétesen jár el, és a konszenzusos döntéshozatal lényegét kérdőjelezi meg.

Ezen kívül burkolt fenyegetésnek nevezte, hogy az EP az állásfoglalásában a globális minimumadó kérdésével semmilyen 
összefüggésben nem álló döntést, a magyar helyreállítási és rezilienciaépítési terv jóváhagyását is megemlíti. Ez - a nyilatkozat szerint - nyilvánvaló politikai nyomásgyakorlás, ami súlyosan sérti a  lojális együttműködés elvét.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!