Az elmúlt 7-8 év csöndje után a hetekben drasztikus áremelkedési folyamat kezdődött a tőzsdei termékek piacán, így a búza, kukorica árában is – szinte – duplázódást látni. Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrárüzletág ügyvezető igazgatója az InfoRádióban úgy fogalmazott: tonnánként 40-50 ezer forint helyett ma már 90 ezer forint felett jár az ár.
"Sőt, a százezer forint sem ritka, a magyar piacon ma már alig lehet búzát vásárolni; van a világpiacon egy felszippantó erő" –mondta Hollósi, aki szerint az erő három összetevője: az energiaválság, a szuperciklus és a Covid okozta gazdasági változások.
A drágulás természetesen megjelenik a liszt árában is, kenyérfronton így nem sok jóra lehet számítani. Néhány hete az iparági szereplők még mindenkit nyugtattak, hogy van elég búza, de Hollósi Dávid szerint csak fizikailag van meg a gabona, a készleteket már lekötötték.
"A korábbi években könnyebb volt a szabad piacról terményeket vásárolni, most nehéz. Aki nem készletezett be, nem kötötte le a magáét, az most már nagyon nehezen jut hozzá" – magyarázza.
Így tehát van egy negyedik összetevője is a drágulásnak: a hiánycikk státusz.
"A problémát az okozza, hogy a modern élelmiszer-gazdaság még nem nézett szembe olyan helyzettel, hogy rövid idő alatt az ár minden komponense egyszerre emelkedjen ekkorát, az energia, a munka, a hozzáférés, az olajár, az anyagár. Azzal biztos számolni kell, hogy tavasszal drágábban fogunk tudni vásárolni sütőipari termékeket, de azért
egy 40 százalékos drágulás kicsit erős lenne."
Ismert, a malmok 40 százalékkal emelik a liszt átadási árát, de szerinte összességében 10-15 százalékos drágulás jöhet, ám ez csak "a tankönyvi matematika", több befolyásoló tényező módosíthatja az árat tavaszig.