<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

November 14-én megjelent az Emberi Erőforrások Minisztériumának utasítása az egészségügyi ágazatban a szakmai rendezvények személyes jelenléttel történő megtartásának tiltásáról – tájékoztatott a MaReSz és az MSZÉSZ. Ennek következménye a drámai lemondáshullám.

A két leginkább érintett szakmai szervezet, a Magyarországi Rendezvényszervezők és szolgáltatók Szövetsége valamint a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége közös közleményében arról tájékoztatott, hogy a rendelet értelmében 2021. november 14-től az egészségügyi ágazatba tartozó szakmai tárgyú rendezvények, így különösen a szakmai konferencia, a szakmai nap, a szakmai fórum, szakmai előadás, szakmai továbbképzés, szakmai tanfolyam, tréning személyes jelenléttel történő megtartása az utasítás visszavonásig tilos.

Az ebbe a körbe tartozó rendezvények megtartása a továbbiakban kizárólag online módon történhet. Ez alól csak a közfeladat ellátásához közvetlenül kapcsolódó, online módon nem megtartható rendezvények jelentenek kivételt (orvosi konzíliumok, egészségügyi munkamegbeszélések) - olvasható a turizmus.com-on.

Dráma a rendezvénypiacon, ismét több millárdos veszteség várható. (Fotó: MTI)
Dráma a rendezvénypiacon, ismét több millárdos veszteség várható. (Fotó: MTI)

Az utasítás vonatkozási köre nem teljesen tisztázott. Egyeztetve a MaReSz szakjogászával, Nemes Ákossal, az utasítás vélhetőleg csak azokra az intézményekre vonatkozik, amelyek az Emberi Erőforrások Minisztérium közvetlen irányítása alá tartoznak – írták. A tisztázás érdekében a MaReSz beadvánnyal fordult az EMMI felé állásfoglalását kérve, hogy az egészségügyi ágazaton belül pontosan kikre vonatkozik a tiltás.

A Covid után épphogy csak éledező rendezvénypiacot nagymértékben visszaveti ez a korlátozás, hiszen az egészségügyi témájú szakmai rendezvények, továbbképzések hazánkban az egyik legfontosabb húzóágazatot jelentik az üzleti rendezvények piacán, az események majdnem 50 százalékát ez a kör teszi ki. A turizmuson belül a magasabb költésű és prémium színvonalat képviseli ez a szektor.

A MaReSz- és az MSZÉSZ-tagok beszámolói alapján a miniszteri utasítás következtében drámai lemondáshullám indult el ebben a szegmensben, mely a vidéki és budapesti szállodákat, rendezvényhelyszíneket, vendéglátást is nagymértékben érinti. Az élőre tervezett események várhatóan kevesebb, mint felét pótolják online módon, melyek jövedelmezősége töredéke a személyes jelenléttel, élőben megrendezett, szállásfoglalással együtt járó rendezvényeknek.

"A rendezvényeket érintő korlátozások mellett az egészségügyi konferenciák teljes tilalma az őszi időszakban további milliárdos bevételkiesést jelent a rendezvényszervezőknek, szállodáknak, rendezvényhelyszíneknek, pedig szövetségeink véleménye szerint a jól működő gazdasági és tudományos élethez nélkülözhetetlen rendezvények megfelelő biztonsági előírások mellett, jól kontrollált körülmények között a pandémiás időszakban is megtarthatóak" – olvasható a közös közleményben.