3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

November 14-én megjelent az Emberi Erőforrások Minisztériumának utasítása az egészségügyi ágazatban a szakmai rendezvények személyes jelenléttel történő megtartásának tiltásáról – tájékoztatott a MaReSz és az MSZÉSZ. Ennek következménye a drámai lemondáshullám.

A két leginkább érintett szakmai szervezet, a Magyarországi Rendezvényszervezők és szolgáltatók Szövetsége valamint a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége közös közleményében arról tájékoztatott, hogy a rendelet értelmében 2021. november 14-től az egészségügyi ágazatba tartozó szakmai tárgyú rendezvények, így különösen a szakmai konferencia, a szakmai nap, a szakmai fórum, szakmai előadás, szakmai továbbképzés, szakmai tanfolyam, tréning személyes jelenléttel történő megtartása az utasítás visszavonásig tilos.

Az ebbe a körbe tartozó rendezvények megtartása a továbbiakban kizárólag online módon történhet. Ez alól csak a közfeladat ellátásához közvetlenül kapcsolódó, online módon nem megtartható rendezvények jelentenek kivételt (orvosi konzíliumok, egészségügyi munkamegbeszélések) - olvasható a turizmus.com-on.

Dráma a rendezvénypiacon, ismét több millárdos veszteség várható. (Fotó: MTI)
Dráma a rendezvénypiacon, ismét több millárdos veszteség várható. (Fotó: MTI)

Az utasítás vonatkozási köre nem teljesen tisztázott. Egyeztetve a MaReSz szakjogászával, Nemes Ákossal, az utasítás vélhetőleg csak azokra az intézményekre vonatkozik, amelyek az Emberi Erőforrások Minisztérium közvetlen irányítása alá tartoznak – írták. A tisztázás érdekében a MaReSz beadvánnyal fordult az EMMI felé állásfoglalását kérve, hogy az egészségügyi ágazaton belül pontosan kikre vonatkozik a tiltás.

A Covid után épphogy csak éledező rendezvénypiacot nagymértékben visszaveti ez a korlátozás, hiszen az egészségügyi témájú szakmai rendezvények, továbbképzések hazánkban az egyik legfontosabb húzóágazatot jelentik az üzleti rendezvények piacán, az események majdnem 50 százalékát ez a kör teszi ki. A turizmuson belül a magasabb költésű és prémium színvonalat képviseli ez a szektor.

A MaReSz- és az MSZÉSZ-tagok beszámolói alapján a miniszteri utasítás következtében drámai lemondáshullám indult el ebben a szegmensben, mely a vidéki és budapesti szállodákat, rendezvényhelyszíneket, vendéglátást is nagymértékben érinti. Az élőre tervezett események várhatóan kevesebb, mint felét pótolják online módon, melyek jövedelmezősége töredéke a személyes jelenléttel, élőben megrendezett, szállásfoglalással együtt járó rendezvényeknek.

"A rendezvényeket érintő korlátozások mellett az egészségügyi konferenciák teljes tilalma az őszi időszakban további milliárdos bevételkiesést jelent a rendezvényszervezőknek, szállodáknak, rendezvényhelyszíneknek, pedig szövetségeink véleménye szerint a jól működő gazdasági és tudományos élethez nélkülözhetetlen rendezvények megfelelő biztonsági előírások mellett, jól kontrollált körülmények között a pandémiás időszakban is megtarthatóak" – olvasható a közös közleményben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!