4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Nem rászorultsági elvet követ az Orbán-kormány a padlóra került turizmus mentési kísérlete közben, amit jól mutat, hogy a világ egyik leggazdagabb emberét is megsegítették mintegy 10 millió forinttal.

Dubaji dollármilliárdos budapesti luxusszállodáján is segített az Orbán-kormány 9,6 millió forinntal azért, hogy kompenzálja a koronavírus-járvány miatt kieső bevételeit a hotelnek. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója még november 11-én beszélt arról, hogy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) regisztrált szálláshelyek számára az állam megtéríti a november 8-ig beérkezett, a zárás utáni 30 napra vonatkozó bevételkiesés 80 százalékát.

Budapesti luxusszállodák is segítséget kaptak Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Budapesti luxusszállodák is segítséget kaptak Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az MTÜ a Kisfaludy-program támogatásait listázó dokumentumban tette közzé azokat a szálláshelyeket, amelyek az elmaradt foglalásaik után állami támogatásban részesültek. Innen derült ki, hogy a The Ritz-Carlton Budapest után az Adria Palace Kft. kapott 9,6 millió forint állami támogatást. Ennek a cégnek a tulajdonosa pedig az Al Habtoor Holding Kft.-n keresztül a dubaji Al Habtoor Group. Az Al Habtoor csoport alapítója pedig Khalaf al-Habtoor üzletember, aki többször szerepelt a Forbes a Világ 500 leggazdagabb emberének a listáján: 2011-ben 2,5 milliárd dollárra becsülték a vagyonát. Egyebek mellett arról híres az Al Habtoor csoport, hogy felépítette a világ első 7 csillagos szállodáját, a Burdzs Al Arabot. Magyarországi befektetéseiért 2016-ban megkapta a Magyar Köztársaság Tiszti Keresztje érdemrendet.

Speciel a Ritz-Carlton nem volt túl jó befektetés (2012-ben több mint 18 milliárd forintért vásárolta meg az ötcsillagos Le Meridien szállodát, majd 2015-ben átkeresztelték): az Adria-Palace Kft. ugyanis bár 4,8 milliárd forint bevételt termelt 2019-ben, de a cég stabilan veszteséges, 2019-ben 144 millió forint veszteség jött össze. Állami támogatást azonban nem ezért kapott, hanem mert az MTÜ mindenkinek utalt támogatást, aki megfelelt a feltételeknek (cserébe nem szabad elbocsátani senkit), és nem vizsgálták, hogy az adott szálloda tulajdonosa amúgy dubaji dollármilliárdos vagy sem.

Mivel nem rászorultsági alapon működik az Orbán-kormány turisztikai mentőcsomagja, ezért például az IHI Magyarország Zrt. is kapott 25,8 millió forint kormányzati kompenzációt a budapesti Corinthia hotel után. A cég 2019-ben 9 milliárd forint bevétel mellett 1,3 milliárd forint nyereséggel zárt, a Máltán bejegyzett International Hotel Investments pedig tavaly szeptemberben úgy döntött, hogy ezt osztalék formájában ki is veszi a társaságból. Szintén stabilan milliárd feletti profitot termel évről évre a Duna Szálloda Zrt., amely a Budapest Marriott hotel után kapott 28,4 millió forint segítséget közpénzből, pedig 2019-ben 8,8 milliárd forint forgalom után 1,4 milliárd forint nyereségnek lehetett örülni, amit a bécsi székhelyű CEE Property-Invest ki sem vett a cégből.

Szép szálloda a Kempinski is, amely a Ritz-Carton mellett terpeszkedik Budapest belvárosában: itt kisebb lehetett a foglaltság november-decemberben, mert a kényszerű bezárás miatt csak 6,2 millió forintot utalt a Kempinski Hotel Zrt.-nek az MTÜ. Valószínűleg 2019-ben még nem gondolták volna, hogy állami támogatást kapnak majd, hiszen 8,7 milliárd forint forgalom mellett 1,2 milliárd forint nyereség sorsáról dönthettek a Luxembourgban bejegyzett Corvin S.A. tulajdonosai.

A közgyűlés elhatározza, hogy a társaság adózás utáni eredményéből 700 millió forint összeget a társaság részvényesei részére a társaság likviditásának alakulásától függő időpontokban osztalékként rendel kifizetni, míg a fennmaradó eredmény teljes összegét eredménytartalékba helyezi

- döntött tavaly júliusban a Kempinski Hotel Budapest Zrt. közgyűlése.

Ebben a cikkünkben pedig arról írtunk, hogy jelentős kormányzati támogatást kapott az esztergomi Portobello Wellness és Yacht Hotel is a november 11. és december 10. közötti időszakra érkezett foglalásaik után. A szálloda üzemeltetője pedig a Solva Hotel Kft., amely Hernádi Zsolt MOL-vezér érdekeltsége. A legnagyobb támogatást a sárvári Spirit Hotel Thermal Spa kapta, 146 millió forintos kompenzációban részesült. A második legnagyobb összeget Mészáros Lőrinc szállodaláncának egyik tagja, az egerszalóki Saliris Resort Spa Hotel kapta, 93 milliót forintot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!