5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Június 15-től időkorlátozás nélkül újraindította az egészségügyet Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere, péntektől pedig már a kórházi látogatási tilalmat is feloldották. De ez az egészségügy még nem a régi. Legalábbis az általunk meglátogatott három intézménynél járva ezt szűrtük le. Beletelik egy időbe, mire minden visszaáll a régi kerékvágásba.

A budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főbejárata még mindig a járvány alatti arcát mutatja. A főbejárat-, ahogy az elmúlt hónapok alatt -, lezárva, a fotocellás ajtó előtti lépcső alján még mindig kitéve a régi, márciusi tájékoztató plakát, miszerint látogatási tilalom van a kórházban. Ugyanakkor a kórház honlapja már frissült, fent van a friss tájékoztatás, milyen szabályokkal engedik a látogatókat a kórházba.

A Szent Imre Kórház a járvány alatti arcát mutatja. Fotó: saját
A Szent Imre Kórház a járvány alatti arcát mutatja. Fotó: saját

A bezárt főbejárat előtti másik kiírás a kórház oldalsó bejáratához irányít, ahol kígyózó sorban már jópáran várakoznak. A bejáratnál két biztonsági őr, kezükben a kinyomtatott, aznapi előjegyzési listával – szóval még mindig csak úgy juthatunk be, ha ezeken szerepel a nevünk. A pipa után kicsit beljebb, a kórház kertjében egy orvosnő várja a kezében hőmérővel az időpontra érkezőket. Kérdezem a biztonsági őrt, mit érzékelnek a mai újra indulással? Azt mondja, még semmit, mert Kásler azt mondta, négy lépcsőben indította újra a dolgokat. (Igen, de a négy lépcső május elején elindult). Továbbra is telefonálni kell, enélkül csak a sürgősségire lehet bejutni. Viszont a betegek már hozzászoktak a várakozáshoz, türelmesek – teszi hozzá.

A Szent Imre Kórháznál türelmesen várakoznak az emberek. Fotó: saját
A Szent Imre Kórháznál türelmesen várakoznak az emberek. Fotó: saját

A Szent János Kórháznál épp fordított a helyzet: az oldalsó, sokak által kedvelt bejáraton nem lehet bejutni az intézmény területére, mindenki a főbejáratnál toporog, s nem is annyira türelmesek, mint a másik budai kórháznál. Ekkor előjön a portásfülkéből a délelőttös kolléga, s elkiáltja magát: aki látogatni jött, mehet be, valamint a laboratóriumba és a meddőségi centrumba igyekvőknek sem kell sorba állniuk!

Megritkul a tömeg, de folyamatosan újra termelődik. Hiába van telefonon kapott időpontjuk, először be kell regisztrálni az egyik asztalnál, majd átmenni egy másikhoz, ahol a kikérdezés és a lázmérés történik, itt úgynevezett lázlapot kapnak, ezt kell felmutatniuk a rendelésen. A portás úr azt mondja, háromszor többen vannak ma, mint múlt héten, hiszen elindult a látogatók hada, akiket nehéz kezelni napközben, a rendelések idején. (A Szent Imre Kórházban talán épp ezt akarták elkerülni, mert ott kizárólag délután engedik meg a látogatást).

A közlékeny portás úr azt is elmondja, hogy a Szent János Kórházban első körben telefonon felhívják a járvány alatt elmaradt időponttal rendelkezőket, mert előnyt élveznek a többi beteggel szemben. Információink szerint az Onkológiai Intézetben is ezt a szimpatikus metódust követik, míg más kórházakban ezt teljesen figyelmen kívül hagyják, s a pácienseknek kell az állandóan foglaltat jelző telefonszámokat napokig hívogatniuk, hogy új időpontot kaphassanak az elmaradt vizsgálatukra. Hiába a sok rendelet, ebben mégis csak úgy tűnik: ahány ház, annyi szokás.

Ahogy várható volt, nem a mai nap, de nem is a holnapi fog változást hozni az közegészségügyi ellátásban, inkább a következő hetekben fog visszaállni az, hogy óránként már nem csak négy beteget lát majd el a rendszer. (Amit egyébként némileg vissza is fogunk sírni, mert valljuk be, az óránként négy beteg lenne ideális egy jól és harmonikusan működő egészségügyi rendszerben). Mivel csak a mai naptól tudnak több időpontot kiosztani a rendelésekre a telefonos előjegyzéseknél, ezek nem egyik napról a másikra fogják betelíteni az orvosok napirendjét. Ez az átfutás pár hetet biztos igénybe vesz.  

A Szent Kristóf Rendelőintézet Tüdőgondozójának ajtaján még mindig ez. Fotó: saját
A Szent Kristóf Rendelőintézet Tüdőgondozójának ajtaján még mindig ez. Fotó: saját

Utolsó helyszínünkön, a XI. kerületi Szent Kristóf rendelőintézetnél ugyan nincs sorban állás, de a rendszer itt is a járvány alattihoz hasonló: a bejáratnál két munkatárs fogadja az időpontra érkezőket. Az intézmény oldalában található Tüdőgondozó ajtaján is a régi tájékoztató szerepel, miszerint határozatlan ideig nem vállalnak vizsgálatokat, kizárólag sürgős esetekben.

Tehát kijelenthető, hogy aki azt várta, hogy június 15-én teljes működési fokozaton fog dübörögni az egészségügy – tévedett. Most az nyer, aki türelmesebb vagy szerencsésebb. Aki nem adja fel az időpontkérést az állandóan foglaltat jelző telefonkészülékén. Minden ettől függ, hogy a súlyos betegek vagy a kevésbé súlyos tünetekkel jelentkezők tudnak-e előbb végre szakorvoshoz jutni.

Ami nem változott a részleges újraindításhoz képest a mai nappal:

  • ugyanúgy telefonon kell bejelentkezni, mint a részleges újraindításkor, május 4-től, azaz nem lehet csak úgy betoppanni, mint a járvány előtt
  • ugyanúgy pre-triázst alkalmaznak a kórházakban, rendelőintézetben, azaz kikérdezés, kérdőív, egyes helyeken hőmérőzés
  • és ugyanúgy a gyanús betegeket tesztnek kell alávetni

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere június 12-én, pénteken jelentette be, hogy a járóbeteg- és az alapellátás esetében is időkorlátozás nélkül újra indulhatnak az ellátások hétfőtől, tehát megszűnik az óránkénti négy beteg ellátását előíró rendelet. A kórházak esetében a koronavírus-fertőzöttek ellátására korábban elkülönített ágyak 80 százalékát újra az egyéb gyógyítás szolgálatába lehet állítani, 20 százalékot azonban továbbra is a covid-betegek ellátására kell fenntartani. A miniszter szerint a járványveszély csökkenésével négy lépcsőben, kéthetes periódusokban indították újra az egészségügyet, s úgy kalkulál, hogy az elhalasztott beavatkozások miatti lemaradást két hónap alatt tudja behozni az egészségügy, bár a többszörösére duzzadt kórházi várólistákat elnézve egyelőre ezt nehéz elképzelni.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!