TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Június 15-től időkorlátozás nélkül újraindította az egészségügyet Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere, péntektől pedig már a kórházi látogatási tilalmat is feloldották. De ez az egészségügy még nem a régi. Legalábbis az általunk meglátogatott három intézménynél járva ezt szűrtük le. Beletelik egy időbe, mire minden visszaáll a régi kerékvágásba.

A budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főbejárata még mindig a járvány alatti arcát mutatja. A főbejárat-, ahogy az elmúlt hónapok alatt -, lezárva, a fotocellás ajtó előtti lépcső alján még mindig kitéve a régi, márciusi tájékoztató plakát, miszerint látogatási tilalom van a kórházban. Ugyanakkor a kórház honlapja már frissült, fent van a friss tájékoztatás, milyen szabályokkal engedik a látogatókat a kórházba.

A Szent Imre Kórház a járvány alatti arcát mutatja. Fotó: saját A Szent Imre Kórház a járvány alatti arcát mutatja. Fotó: saját

A bezárt főbejárat előtti másik kiírás a kórház oldalsó bejáratához irányít, ahol kígyózó sorban már jópáran várakoznak. A bejáratnál két biztonsági őr, kezükben a kinyomtatott, aznapi előjegyzési listával – szóval még mindig csak úgy juthatunk be, ha ezeken szerepel a nevünk. A pipa után kicsit beljebb, a kórház kertjében egy orvosnő várja a kezében hőmérővel az időpontra érkezőket. Kérdezem a biztonsági őrt, mit érzékelnek a mai újra indulással? Azt mondja, még semmit, mert Kásler azt mondta, négy lépcsőben indította újra a dolgokat. (Igen, de a négy lépcső május elején elindult). Továbbra is telefonálni kell, enélkül csak a sürgősségire lehet bejutni. Viszont a betegek már hozzászoktak a várakozáshoz, türelmesek – teszi hozzá.

A Szent Imre Kórháznál türelmesen várakoznak az emberek. Fotó: saját A Szent Imre Kórháznál türelmesen várakoznak az emberek. Fotó: saját

A Szent János Kórháznál épp fordított a helyzet: az oldalsó, sokak által kedvelt bejáraton nem lehet bejutni az intézmény területére, mindenki a főbejáratnál toporog, s nem is annyira türelmesek, mint a másik budai kórháznál. Ekkor előjön a portásfülkéből a délelőttös kolléga, s elkiáltja magát: aki látogatni jött, mehet be, valamint a laboratóriumba és a meddőségi centrumba igyekvőknek sem kell sorba állniuk!

Megritkul a tömeg, de folyamatosan újra termelődik. Hiába van telefonon kapott időpontjuk, először be kell regisztrálni az egyik asztalnál, majd átmenni egy másikhoz, ahol a kikérdezés és a lázmérés történik, itt úgynevezett lázlapot kapnak, ezt kell felmutatniuk a rendelésen. A portás úr azt mondja, háromszor többen vannak ma, mint múlt héten, hiszen elindult a látogatók hada, akiket nehéz kezelni napközben, a rendelések idején. (A Szent Imre Kórházban talán épp ezt akarták elkerülni, mert ott kizárólag délután engedik meg a látogatást).

A közlékeny portás úr azt is elmondja, hogy a Szent János Kórházban első körben telefonon felhívják a járvány alatt elmaradt időponttal rendelkezőket, mert előnyt élveznek a többi beteggel szemben. Információink szerint az Onkológiai Intézetben is ezt a szimpatikus metódust követik, míg más kórházakban ezt teljesen figyelmen kívül hagyják, s a pácienseknek kell az állandóan foglaltat jelző telefonszámokat napokig hívogatniuk, hogy új időpontot kaphassanak az elmaradt vizsgálatukra. Hiába a sok rendelet, ebben mégis csak úgy tűnik: ahány ház, annyi szokás.

Ahogy várható volt, nem a mai nap, de nem is a holnapi fog változást hozni az közegészségügyi ellátásban, inkább a következő hetekben fog visszaállni az, hogy óránként már nem csak négy beteget lát majd el a rendszer. (Amit egyébként némileg vissza is fogunk sírni, mert valljuk be, az óránként négy beteg lenne ideális egy jól és harmonikusan működő egészségügyi rendszerben). Mivel csak a mai naptól tudnak több időpontot kiosztani a rendelésekre a telefonos előjegyzéseknél, ezek nem egyik napról a másikra fogják betelíteni az orvosok napirendjét. Ez az átfutás pár hetet biztos igénybe vesz.  

A Szent Kristóf Rendelőintézet Tüdőgondozójának ajtaján még mindig ez. Fotó: saját A Szent Kristóf Rendelőintézet Tüdőgondozójának ajtaján még mindig ez. Fotó: saját

Utolsó helyszínünkön, a XI. kerületi Szent Kristóf rendelőintézetnél ugyan nincs sorban állás, de a rendszer itt is a járvány alattihoz hasonló: a bejáratnál két munkatárs fogadja az időpontra érkezőket. Az intézmény oldalában található Tüdőgondozó ajtaján is a régi tájékoztató szerepel, miszerint határozatlan ideig nem vállalnak vizsgálatokat, kizárólag sürgős esetekben.

Tehát kijelenthető, hogy aki azt várta, hogy június 15-én teljes működési fokozaton fog dübörögni az egészségügy – tévedett. Most az nyer, aki türelmesebb vagy szerencsésebb. Aki nem adja fel az időpontkérést az állandóan foglaltat jelző telefonkészülékén. Minden ettől függ, hogy a súlyos betegek vagy a kevésbé súlyos tünetekkel jelentkezők tudnak-e előbb végre szakorvoshoz jutni.

Ami nem változott a részleges újraindításhoz képest a mai nappal:

  • ugyanúgy telefonon kell bejelentkezni, mint a részleges újraindításkor, május 4-től, azaz nem lehet csak úgy betoppanni, mint a járvány előtt
  • ugyanúgy pre-triázst alkalmaznak a kórházakban, rendelőintézetben, azaz kikérdezés, kérdőív, egyes helyeken hőmérőzés
  • és ugyanúgy a gyanús betegeket tesztnek kell alávetni

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere június 12-én, pénteken jelentette be, hogy a járóbeteg- és az alapellátás esetében is időkorlátozás nélkül újra indulhatnak az ellátások hétfőtől, tehát megszűnik az óránkénti négy beteg ellátását előíró rendelet. A kórházak esetében a koronavírus-fertőzöttek ellátására korábban elkülönített ágyak 80 százalékát újra az egyéb gyógyítás szolgálatába lehet állítani, 20 százalékot azonban továbbra is a covid-betegek ellátására kell fenntartani. A miniszter szerint a járványveszély csökkenésével négy lépcsőben, kéthetes periódusokban indították újra az egészségügyet, s úgy kalkulál, hogy az elhalasztott beavatkozások miatti lemaradást két hónap alatt tudja behozni az egészségügy, bár a többszörösére duzzadt kórházi várólistákat elnézve egyelőre ezt nehéz elképzelni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.