2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Egy oltatlan belga nő kapta el az egyelőre név nélküli variánst Afrikában.

Megérkezett Európába a kedden azonosított, rendkívül veszélyesnek tűnő új koronavírus. Az első európai fertőzött egy fiatal belga nő, aki nem volt beoltva, s enyhe, influenzaszerű tünetei vannak - írja a The Guardian. A nőnek 11 nappal azután lettek enyhe, influenzaszerű tünetei, hogy Törökországon keresztül Egyiptomba utazott.

A fertőzött nem járt Dél-Afrikában, ahol először azonosították a B.1.1.529 jelű variánst, és a kontinens egyetlen másik déli országában sem, ahol már felbukkant az aggodalomra okot adó mutáció. A leuveni egyetem kutatói szerint a beteg szervezetében nagy mennyiségben kimutatható az új, afrikai koronavírus.

Kemenesi Gábor szerint valóban veszélyesebb lehet. Fotó: Depositphotos
Kemenesi Gábor szerint valóban veszélyesebb lehet. Fotó: Depositphotos

A B.1.1.529-et azért tartják a tudósok különösen veszélyesnek, mert csak a tüskefehérjében több mint 30 mutációval rendelkezik. Ez a sokszorosa a korábbi variánsok esetében megfigyelteknek. A sok mutáció segítségével az afrikai variáns könnyebben bejut a sejtekbe, és egyelőre nem zárható ki, hogy képes lehet megkerülni az immunrendszer védelmét, vagyis ellenáll a vakcináknak.

Kemenesi Gábor víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa az Infostart érdeklődésére az mondta, 

"még nem tudunk eleget ahhoz, hogy átlagemberként megijedjünk".

Most azt látni, hogy a tüskefehérjében rendkívül sok mutáció gyülemlett fel, olyan mutációk is, amelyeket eddig külön-külön láttunk, s ezek most egyszerre vannak jelen egy helyen. Arra a kérdésre, hogy dominánssá tud-e válni ez a mutáns, azt mondja, igen, s meg kell állítani mihamarabb, fékezni a terjedését.

Ugyanakkor arra figyelmeztet, ne temessük a vakcinákat és az eddig elért eredményeket, de egy nagy puzzle kirakásához hasonlította annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy a vakcinák jók-e az új mutáns ellen. Fontos információ lesz, hogy mi történik azokban az országokban, ahol terjed.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!