<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Egy oltatlan belga nő kapta el az egyelőre név nélküli variánst Afrikában.

Megérkezett Európába a kedden azonosított, rendkívül veszélyesnek tűnő új koronavírus. Az első európai fertőzött egy fiatal belga nő, aki nem volt beoltva, s enyhe, influenzaszerű tünetei vannak - írja a The Guardian. A nőnek 11 nappal azután lettek enyhe, influenzaszerű tünetei, hogy Törökországon keresztül Egyiptomba utazott.

A fertőzött nem járt Dél-Afrikában, ahol először azonosították a B.1.1.529 jelű variánst, és a kontinens egyetlen másik déli országában sem, ahol már felbukkant az aggodalomra okot adó mutáció. A leuveni egyetem kutatói szerint a beteg szervezetében nagy mennyiségben kimutatható az új, afrikai koronavírus.

Kemenesi Gábor szerint valóban veszélyesebb lehet. Fotó: DepositphotosKemenesi Gábor szerint valóban veszélyesebb lehet. Fotó: Depositphotos

A B.1.1.529-et azért tartják a tudósok különösen veszélyesnek, mert csak a tüskefehérjében több mint 30 mutációval rendelkezik. Ez a sokszorosa a korábbi variánsok esetében megfigyelteknek. A sok mutáció segítségével az afrikai variáns könnyebben bejut a sejtekbe, és egyelőre nem zárható ki, hogy képes lehet megkerülni az immunrendszer védelmét, vagyis ellenáll a vakcináknak.

Kemenesi Gábor víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa az Infostart érdeklődésére az mondta, 

"még nem tudunk eleget ahhoz, hogy átlagemberként megijedjünk".

Most azt látni, hogy a tüskefehérjében rendkívül sok mutáció gyülemlett fel, olyan mutációk is, amelyeket eddig külön-külön láttunk, s ezek most egyszerre vannak jelen egy helyen. Arra a kérdésre, hogy dominánssá tud-e válni ez a mutáns, azt mondja, igen, s meg kell állítani mihamarabb, fékezni a terjedését.

Ugyanakkor arra figyelmeztet, ne temessük a vakcinákat és az eddig elért eredményeket, de egy nagy puzzle kirakásához hasonlította annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy a vakcinák jók-e az új mutáns ellen. Fontos információ lesz, hogy mi történik azokban az országokban, ahol terjed.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.