<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Balassagyarmat polgármestere számolgatott egy kicsit annak kapcsán, hogy az önkormányzatok kikerülnek a rezsicsökkentésből. Kemény összegek jöttek ki.

Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes polgármestere még június elején írt levelet Varga Mihály pénzügyminiszternek és Palkovics László technológiai és ipari miniszternek, melyben az önkormányzatok számára a teherbíró képességükhöz igazodó kompenzálását kért. Most a 24.hu-nak nyilatkozva elmondta, mit jelentene a városnak, ha minden kompenzáció nélkül kerülne ki a rezsicsökkentés védőernyője alól.

A polgármester utánaszámolt, hogyan emelkednének a költségek, és „elég erős rémületet” érzett a számok láttán, pedig a város még szerencsésnek is mondhatja magát, mivel 2023 végéig garantált árú szerződései van az elektromos áramra, és 2022. októberéig a gázra is.

„Az energetikailag felújított bölcsődék esetében 2,1 milliót fizetünk a gázért éves szinten. Ez jövőre, a mostani piaci árszinten 9,5 millió forint lenne, a villany ára pedig háromszorosára nőne, ha nem változik semmi” - mondta a polgármester a 24.hu-nak.

Az igazi csapást nem annyira a villany-, hanem a gázár növekedése jelentené a városnak.

„Az évi 200 millió forint körül várható többletfizetés novembertől lesz a nyakunkon. Aztán 2024-től a mai 135 millió forintos éves rezsiterhünk felszaladhat a 400-540 millió forintos sávba. Ám a jelenlegi helyzetben nem kizárt, hogy ennél a három-négyszeres szorzónál is súlyosabb összegek lehetnek, akár már ősszel is. Minden szempontból jó lenne, ha véget érne a háború”

- foglalta össze a polgármester, aki szerint egyes önkormányzatok könnyen ki tudják gazdálkodni e pluszterheket, és ebben sok helyen az iparűzési adóból származó emelkedő bevételek is segítenek. Csakhogy ezek nem nőttek mindenhol, Balassagyarmaton például csökkentek, hiába vannak cégek a városban, amelyek szárnyaltak a Covid alatt.

„Tény, hogy az iparűzésiadó-bevétel mértéke összességében láthatóan növekedett a teljes önkormányzati szektorban. Egy íróasztalnál ezt hajlamosak úgy értelmezni, hogy akkor az mindenhol növekedett, tehát mindenhol lecsippenthető. De sajnos ez nem igaz, nagyon eltérő adóbevételei vannak a településeknek”

- magyarázta Csach, aki szerint némi kormányzati segítséggel ki tudná a város gazdálkodni a többletköltségeket, e nélkül viszont a beruházások leállítására lesz szükség, ami viszont egyes már elköltött EU-s források visszafizetését is jelentené, még tovább növelve a város terheit.

További részletek a 24.hu cikkében.