<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az önkormányzatok az ingatlanok bérleti díjának emelésére, a gyermekétkeztetés költségeinek növelésére és a közvilágítás teljesítményének csökkentésére kényszerülhetnek - hangsúlyozta Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

A jövő évi költségvetés „világos célja” a rezsicsökkentés és a honvédelem megerősítése; a kormány olyan törvénytervezetet készített, amely megvédi az eddigi eredményeket, gondoskodik a magyar családok biztonságáról és növekedési pályán tartja a gazdaságot – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. Felhívta a figyelmet arra, hogy a törvénytervezet szerkezetében két új alap jelent meg: a rezsivédelmi alap 670 milliárd forintos, a honvédelmi alap 842 milliárd forintos kerettel. A két új alap finanszírozására az elmúlt időszakban extraprofitot elért ágazatokból beszedett adók szolgálnak – fogalmazott a pénzügyminiszter.

Fontos változás ugyanakkor, hogy a rezsivédelmet a jövőben a családokra korlátozzák, így kikerülnek abból a helyi önkormányzatok, az egyházak, a közfeladatot ellátó alapítványi fenntartású intézmények, valamint a kis- és középvállalkozások. A pénzügyminiszter a döntést azzal indokolta, hogy „ez egy családbarát kormány”, de nem tért ki arra, hogy közvetett módon milyen mértékben fogja érinteni a családokat a rezsicsökkenésre jogosultak körének szűkítése. Hangsúlyozta azonban, hogy az önkormányzatoktól a kormány elvárja, hogy felelős gazdálkodással járuljanak hozzá a terhek arányos elosztásához. A tárcavezető szerint van elég tartalék az önkormányzatoknál, így nem gond, ha kiveszik őket a rezsicsökkentésből.

Varga Mihály benyújtotta a 2023-as költségvetés tervezetét. Fotó: MTI
Varga Mihály benyújtotta a 2023-as költségvetés tervezetét. Fotó: MTI

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke az mfor.hu kérdésére válaszul elmondta, hogy az önkormányzatok 55–60 százalékának komoly nehézséget okoz majd, hogy kifizesse a megemelt villamosenergia árakat. Elsősorban a kisebb, jellemzően kétezer főnél alacsonyabb lélekszámú települések önkormányzatai kerülhetnek bajba. Ezek az önkormányzatok jelenleg az egyetemes szolgáltatás keretében hatósági áron – nagyjából 38 forint/kWh áron – vehetik igénybe az áramszolgáltatást.

A szövetség elnöke arra számít, hogy e lehetőség megszűnését követően a kormány 8–10 milliárd forint támogatási keretet hoz majd létre, amely helyi bevételnövelő intézkedésekkel együtt elegendő lehet ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek az önkormányzati csődök. Az esetleges helyi intézkedések között a szövetség elnöke, amint lehetőség lesz rá, az önkormányzati ingatlanok bérleti díjának emelését, a gyermekétkeztetés költségeinek növelését és a közvilágítás teljesítményének csökkentését említette.

Karácsony Gergely, főpolgármester úgy értékelt, hogy a bejelentett intézkedéscsomag pontosan az, aminek látszik: „brutális megszorítás”. „Az Orbán-kormány jelenlegi formájában felszámolta a rezsicsökkentést. Tette mindezt előzetes egyeztetés és hatástanulmányok megismertetése nélkül” – tette hozzá.

Karácsony Gergely szerint nem igaz az az állítás, hogy a kisvállalkozások és az önkormányzatok képesek lesznek kigazdálkodni annak hatásait, hogy kikerülnek a rezsicsökkentés alól. „A járvány, a válság, a háború és a foglalkoztatási gondok által meggyötört vállalkozások ennek hatásait áremelkedésekkel tudják csak kezelni, ez tovább gerjeszti az inflációt, vagyis a most bejelentett kormányzati megszorítások mindenkit érinteni fognak” – szögezte le.

A főpolgármester azt írta: azt kérték a kormánytól, hogy bővítse, és ne szűkítse a rezsicsökkentés hatálya alatt lévő területeket. Egyik ilyen szektor a közösségi közlekedés, ahol egyszerre jelenik meg az üzemanyag árának növekedése miatti teher, valamint a villamosenergia és a földgáz árának drasztikus emelkedése miatti többletköltség. Ez 20 milliárd forint körüli többletet is jelenthet 2022-ben az előző évhez képest.

Karácsony Gergely ezért a lehető leghamarabb összehívja a fővárosi önkormányzat szakértőiből, a legnagyobb fogyasztójú fővárosi tulajdonú cégek vezetőiből álló testületet, továbbá egyeztetést kezdeményez a fővárosi országgyűlési képviselőkkel.
Mindemellett a június 13-ai héten Brüsszelben tárgyalni fog az Európai Bizottság illetékeseivel annak érdekében, hogy a fenntartható energiapolitikára uniós forrásokat szerezzenek Magyarországnak és Budapestnek. „Tárgyalást kezdeményezek továbbá a budapesti gazdasági élet meghatározó szereplőivel, és a már korábban is javaslatokat kidolgozó civil szervezetek képviselőivel, valamint a tudományos élet meghatározó szereplőivel. Ennek a 'Budapest150 - Energia és fenntarthatóság csúcsnak' a célja, hogy a város életére általános érvényű javaslatokat dolgozzanak ki közösen az energiahatékonyság és a fenntarthatóság jegyében” – írta Karácsony.