4p

A miniszterelnök szerint Magyarország pénzügyi tartalékai történelmi csúcson vannak. A tényadatok azonban mást mutatnak.

„Már minden közgazdász tudja, hogy Magyarországnak soha nem voltak akkora pénzügyi tartalékai, mint amit az elmúlt három hónapban a kormány összehozott” – jelentette ki Orbán Viktor a múlt péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában. 

Mire gondolhatott Orbán Viktor? Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Mire gondolhatott Orbán Viktor? Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ezzel illusztrálta a miniszterelnök, hogy kabinetje felkészült a „veszélyek korára” – ahogy a mostani időket a legújabb kormányzati propaganda aposztrofálja. Orbán még azt is hozzátette, „nemhogy nem lehet Magyarországot sarokba szorítani, boldogulunk mi nélkülük is” – ami egyértelmű utalás volt arra, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság (EB) kizárta a magyar alapítványi egyetemeket az Erasmus-programból és más uniós forrásokból, arra hivatkozva, hogy azok irányító testületeiben aktív politikusok vannak, az Orbán-kormány önerőből kifizeti az egyetemi ösztöndíjakat. Azt már mi tesszük hozzá: már ha nem jár sikerrel Navracsics Tibor európai uniós forrásokért felelős miniszter, aki az ATV értesülései szerint a jövő héten utazik Brüsszelbe egyeztetni az ügyről.

De nem ez mostani cikkünk témája, hanem a bevezetőnkben szereplő kormányfői idézet, miszerint történelmi csúcson vannak Magyarország pénzügyi tartalékai. Szerencsére ennek az állításnak a valóságtartalmát könnyű ellenőrizni, hiszen erre vonatkozóan vannak tényadatok. Igaz, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján csak 2006 januárjáig visszamenőleg, de ez alapján is túlzottnak tekinthető a történelmi jelző, még akkor is, ha a kormányfő azt nem konkretizálta, milyen devizanemben fennálló rekordtartalék-szintre gondolt.

Az MNB ugyanis a világ két vezető devizájában, euróban és amerikai dollárban listázza hónapról hónapra Magyarország nemzetközi tartalékait. A legfrissebb adatok 2022. december 31-eiek, akkor euróban 38,7 milliárdot, dollárban pedig 41,2 milliárdot tartott nyilván a jegybank, szemben az október végi közel 36,9 milliárd euróval és csaknem 36,7 milliárd dollárral. A két hónap alatt elért növekmény annak köszönhető, hogy két devizakötvény-kibocsátást is végrehajtott az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Ám e tartalékszintek január elején már magasabbak lehettek (bizonyosságot erről február elején tudhatunk meg – akkor teszi közzé az MNB az e hónap végi állományokat), amiatt, hogy az ÁKK újabb kötvényeket dobott piacra, amelyek értékesítéséből a tavaly novemberieknél jóval több, 4,25 milliárd dollár folyt be. Az államadósság kezelőjét az a szempont vezérelte, hogy amíg a tavaly év végi megállapodás alapján nem folynak be az EB által jogállamisági aggályok miatt blokkolt, Magyarországot megillető uniós források (erre a várakozások szerint az év közepén kerülhet sor), a finanszírozás – elsősorban az importenergia-számla rendezése – biztosított legyen.

Elvileg tehát ennyivel emelkedhettek meg a tavalyi tartalékszintek, gyakorlatilag azonban ennél kevesebbel. A 4,25 milliárd dollár bevonásával egyidőben ugyanis az ÁKK összesen 1 milliárd dollár értékben értékesített korábban kibocsátott kötvényeket. Ebből kifolyólag 3,25 milliárd dollár lehet a növekmény, ami euróban mintegy 3 milliárdnak felel meg.

E két értéket a tavaly év végi állományokhoz hozzáadva az jön ki, hogy Magyarország pénzügyi tartalékai 41,7 milliárd eurót, illetve 44,5 milliárd dollárt tehetnek ki.

Míg a pénzügyi tartalékok állománya euróban ennél valóban még nem volt nagyobb, addig dollárban már messze nem ez a helyzet, ennél jóval magasabb értékeket is találni a múltban, a rekordot a 2011. május 31-ei 54,2 milliárd dollár tartja.

Mondhatnánk tehát, hogy Orbán Viktornak félig azért mégiscsak igaza volt. Ám kizárólag akkor, ha az euróban kimutatott abszolút értékeket nézzük. Ha viszont azt, hogy a GDP hány százalékát teszik ki Magyarország pénzügyi tartalékai (márpedig a valóságot inkább ez tükrözi), akkor már nemcsak dollár-, hanem euróalapon sem beszélhetünk történelmi rekordról. Bár még csak a harmadik negyedéves GDP-adatok ismertek, így csak becslést tudunk adni, azt azért ki lehet jelenteni, hogy a kormány által a 2022-es évre prognosztizált 4 százalékos gazdasági növekedésből adódó 57 ezer milliárd forint körüli értékkel (ami 136 milliárd eurónak és 134 milliárd dollárnak felelt meg) számolva a nemzetközi pénzügyi tartalékok aránya a GDP-hez viszonyítva jelenleg mintegy 30-33 százalék lehet. Márpedig - mint alábbi grafikonunkon látszik - ennél a múltban már előfordultak magasabb arányok is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!