<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ebből óriási katasztrófa lehet: továbbra is lövik a zaporizzsjai atomerőművet – Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 169. napján.

 • Ukrajna szerint Oroszország tüzérségi pajzsként használja a zaporizzsjai atomerőművet. Ellentmondásos jelentések érkeztek a zaporizzsjai atomerőmű folyamatos bombázásáról. Az ukrán atomenergetikai vállalat közölte, hogy csütörtökön tízszer lőtték az orosz erők, ami miatt a személyzet nem tudott műszakot váltani. Az Energoatom szerint az erőmű normálisan működik.
 • A Taszsz orosz hírügynökség azonban arról számolt be, hogy a megszállt Zaporizzsja orosz fennhatóság alatt álló helyi hatóságai szerint az erőművet az ukrán erők lőtték. Az orosz fennhatóság alatt álló zaporizzsjai terület hatóságai csütörtökön azt is állították, hogy a légvédelmi rendszerek meghiúsították a megszállt Enerhodar városa elleni ukrán támadásokat. Egyik állítást sem sikerült függetlenül ellenőrizni.

Ukrajnától Oroszországhoz elcsatolt Krímben lévő szaki légi támaszpont 2022. augusztus 10-én. Az előző nap ukrán források szerint kilenc orosz harci gép megsemmisült a támaszponton feltehetőleg egy ukrán támadás kiváltotta robbanássorozatban. MTI/AP/Planet Labs PBCUkrajnától Oroszországhoz elcsatolt Krímben lévő szaki légi támaszpont 2022. augusztus 10-én. Az előző nap ukrán források szerint kilenc orosz harci gép megsemmisült a támaszponton feltehetőleg egy ukrán támadás kiváltotta robbanássorozatban. MTI/AP/Planet Labs PBC

 • Ukrajna szerdán azzal vádolta meg Oroszországot, hogy rakétákat lőtt ki egy elfoglalt enerhodari üzem környékéről, legalább 13 embert megölve és 10-et megsebesítve, tudva, hogy Ukrajna számára kockázatos lenne viszonozni a tüzet. Ukrajna szerint Oroszország célba vette Marhanets városát, amelyet Moszkva szerint Ukrajna korábban arra használt, hogy orosz katonákat lőjön az üzemben, amelyet Oroszország márciusban foglalt el. A külföldi szövetségeseket felszólítva, hogy küldjenek nagyobb teljesítményű fegyvereket, Zelenszkij egy késő esti videóbeszédben kijelentette, hogy Kijev "nem fogja válasz nélkül hagyni a Dnyipropetrovszk térségének mai orosz ágyúzását", és fogadkozott, hogy a háború gyors befejezése érdekében a lehető legnagyobb kárt okozza Oroszországnak.
 • António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön a katonai tevékenység azonnali beszüntetésére szólított fel az ukrajnai Zaporizzsja atomerőmű közelében, Európa legnagyobb atomerőművénél. "Felszólítom az Orosz Föderáció és Ukrajna katonai erőit, hogy azonnal hagyjanak fel minden katonai tevékenységgel az erőmű közvetlen közelében, és ne vegyék célba annak létesítményeit vagy környékét" - fogalmazott közleményében.
 • Az ukrán légierő közölte, hogy véleménye szerint akár egy tucat orosz repülőgép is megsemmisült a földön a keddi drámai robbanásokban a krími Szaki légibázison, amelyekben Oroszország szerint egy ember meghalt, 13-an megsebesültek és több tucat közeli ház megrongálódott. Kijev nyilvánosan nem vállalta a felelősséget a támadásért, az egy szakértő szerint inkább egy merész rajtaütés, mint rakétacsapás eredménye lehetett.
 • Oroszország az előző héthez képest megduplázta az ukrán katonai állások és polgári infrastruktúra elleni légicsapások számát - közölte Olekszij Hromov ukrán dandártábornok. "Az ellenség repülőgépei és helikopterei kerülik, hogy a légvédelmünk hatósugarába repüljenek, ezért ezeknek a csapásoknak a pontossága alacsony" - mondta egy sajtótájékoztatón.
 • A brit védelmi miniszter, Ben Wallace azt mondta, hogy szerinte a krími Szaki légibázis "legitim célpont" Ukrajna számára. "Oroszország illegálisan hatolt be ukrán területre, nemcsak 2014-ben, hanem most is" - mondta. "Ukrajnának az ENSZ cikkelyei szerint tökéletesen joga van megvédeni a területét, és megtenni a szükséges lépéseket egy megszálló erővel szemben".
 • Nagy-Britannia és Dánia több pénzügyi és katonai támogatást nyújt Ukrajnának - közölték csütörtökön, amikor az európai védelmi miniszterek Koppenhágában találkoztak, hogy megvitassák az országnak az orosz invázióval szembeni védelmének hosszú távú támogatását. Nagy-Britannia, amely már eddig is korszerű fegyverrendszereket adományozott Ukrajnának és ukrán katonák ezreit részesített katonai kiképzésben, közölte, hogy további sorozatlövő rakétaindító rendszereket fog küldeni. Dánia 110 millió euróval növeli az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatását - közölte Mette Frederiksen dán miniszterelnök.
 • Oroszország elutasította azt a svájci ajánlatot, hogy képviselje az ukrán érdekeket Oroszországban és Moszkva érdekeit Ukrajnában, mivel Moszkva közölte, hogy már nem tekinti semleges országnak Svájcot.
 • Az oroszbarát szakadárok azzal vádolták Ukrajnát, hogy szerdán egy sörgyárat bombáztak a megszállt keleti Donyeck városában, melynek során egy ember meghalt, és ammóniaszivárgás keletkezett, amely tüzet okozott - jelentette a Reuters.
 • Oroszország kurszki kormányzója, Roman Sztarovojt közölte, hogy csütörtök reggel két Ukrajnával határos települést lőttek.
 • Az ukrán parlament emberi jogi biztosa frissített adatokat közölt a gyermekáldozatokról. A hivatalos adatok szerint 361 gyermek vesztette életét és 705 gyermek sebesült meg. Augusztus 11-én a biztos szerint 204-et eltűntnek tekintenek, és 6159-et deportáltak.

(Guardian, Reuters, MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.