Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Bölcsődei, óvodai, sőt, munkahelyi felügyeletet kell biztosítani a gyerekeknek, ha azt a szülő kéri.

A gyerekek veszélyhelyzet idején történő napközbeni felügyeletéről szóló kormányrendelet jelent meg a hétfő este közzétett Magyar Közlönyben.

A rendelet kimondja, hogy

ha a települési önkormányzat polgármestere, illetve a fővárosban a fővárosi kerületi polgármester a koronavírus-járvány miatt meghirdetett veszélyhelyzet okán az óvodákban, bölcsődékben rendkívüli szünetet rendelt el, akkor a szünet idejére köteles megszervezni a gyerekek napközbeni felügyeletét.

Ezt olyan gyerekeknek kell biztosítani, akik nem fertőző betegek, és a szüleik vagy más törvényes képviselőjük ezt igényli, mert munka vagy más okok miatt nem tudja megoldani a gyerek felügyeletét. Telefonon vagy e-mailben is elég ezt igényelni, de a szülőnek írásban kell nyilatkoznia arról, hogy a gyereke nem fertőző beteg.

A felügyeletet

  • 6 és 18 óra között kell biztosítani
  • legfeljebb 5 fős, kiscsoportos formában
  • a csoportok életkor szerint vegyesek lehetnek

A felügyeletnek ingyenesnek kell lennie. A gyermekétkeztetést az ügyelet teljes időtartama alatt a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben meghatározottak szerint kell biztosítani.

Az ügyelet a rendelet szerint a helyi önkormányzat által fenntartott vagy a településen működő, egyházi vagy nem állami fenntartású
szolgáltatónál is biztosítható. Ebben az esetben feladatellátási szerződést nem kell kötni.

A felügyeléssel megbízott személy az általa ellátott munkakörre előírt, de legalább a szerződése, kinevezése szerinti alapbérre, illetményre jogosult.

A közlöny bejegyzése rendelkezik a munkahelyi gyerekfelügyeletről is. Ezt a szülő a legalább 20 hetes, de legfeljebb 14 éves, fertőző betegségben nem szenvedő gyerekére veheti igénybe. A gyerek megfelelő egészségi állaotáról ebben az esetben is írásban kell nyilatkoznia a szülőnek. A felügyelet kondíciói a fenetbbiekkel megegyeznek, tehát 6 és 18 óra között kell megoldani, maximum 5 fős kiscsoportokban, a gyerekek életkora itt sem számít.

A rendelet kimondja, hogy a munkahelyi gyermekfelügyelet nem minősül a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény szerinti gyermekjóléti szolgáltató tevékenységnek. A  munkahelyi gyermekfelügyelet végzése céljából foglalkoztatott személy 2020. április, május és június hónapra a  járulékalapot képező jövedelme után kizárólag a 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot, de legfeljebb 7710 forint összeget fizeti meg. A járulékfizetés teljesítése nem érinti a biztosított társadalombiztosítási és munkaerőpiaci ellátásokra való jogosultságát és az ellátások összegét.

A munkahelyi gyermekfelügyelet végzésére foglalkoztatott személy számára 2020. április, május és június hónapra kifizetett jövedelem, juttatás után a  kifizetőnek szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettséget nem kell teljesítenie.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.