<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A lakáspiac egyes területein az eddigi enyhe csökkenést további, markáns ármérséklődés követheti. Az ingatlanpiac más területein stagnálás vagy egyelőre nem drámai visszaesés várható a következő 6-8 hónapban – emelte ki munkatársunk, Mester Nándor kedden, a Klubrádió Ingatlanpiac című műsorában.

A makrogazdasági mutatók egyre határozottabban jelzik, hogy szűkül a mozgástere azoknak, akik eladóként jelennek meg a lakáspiacon, de a kiskereskedelmi egységek és az irodák esetében is erős lassulás érzékelhető, a szereplők egyöntetűen sokkal óvatosabbak, mint akárcsak 3-4 hónappal ezelőtt, s ez oda vezetett, hogy hosszabb ideig tart egy-egy tranzakció, nagyobb az áralku mértéke. Utóbbi a lakáspiacon különösen a paneleknél emelkedett, a rossz állapotú, lelakott paneleket 15-30 százalékkal is olcsóbban kell árulni, mint ahogy azt – elrugaszkodva a valós kereslettől a tulajdonos eredetileg szerette volna – hangsúlyozta a szakértő a Klubrádió adásában.

A makro adatok közül figyelmeztető jeként beszélt a második negyedévben drámai módon visszaesett nemzeti össztermékről, a csökkenő beruházásokról, a növekvő inflációról. A koronavírus-járvány miatti újabb korlátozások is visszavetik az ingatlanpiac épphogy csak beindult szekerét. Közben kisebb-nagyobb elbocsátások kezdődtek és ősszel továbbiak várhatók, a gazdaság ugyanis mostanában érzi igazán a tavaszi leállás negatív hatásait. A munkaerőpiaci helyzet sem javul, ráadásul a tavasszal munkájukat elveszítők tömegeinél mostanában futott ki a háromhavi segély-időszak és semmi hír nincs a cégeknek adott bértámogatás folytatásáról.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az ingatlanpiacon mindez szűkülő keresletet és lassan, de biztosan csökkenő árakat eredményez. A bérleti piacon már látványos a visszaesés, Budapesten helyenként 15-25 százalékos. Mivel a lakásbérlők jelentős része a diákok közül kerül ki és ők sokan távoktatásban vesznek részt, így nem jelennek meg a bérleti piaci keresleti oldalán, vagyis a bérbeadók kénytelenek jelentősen levinni áraikat – fűzte hozzá.

Az Otthon Centrum szerint idén augusztusban a használt tégla lakások átlagára az V. kerületben volt a legmagasabb, ott 1,1 millió forintot rögzítettek. Angyalföldön 940 ezer forint, az I. kerületben 903 ezer forint, a II. kerületben 890, míg a XII. kerületben 850 ezer forintot kértek átlagosan egy négyzetméterért.

A hirdetési portálok adatai szerint a fővárosi lakótelepeken tartós stagnálás, egyes kerületekben kisebb-nagyobb mértékű áresés volt az elmúlt két-három hónapban. Szétnéztünk a kínálati árak között. A sokáig lesajnált XVIII. kerületi Havannán fokozatosan emelkedtek az árak, jelenleg a legnépszerűbb 54-60 négyzetméteres kategóriában a négyzetméterenkénti 400-430 ezer forintos sávban mozognak. A X. kerületben a Balkán utca környékén 550 ezer forint a jellemző kínálati ár, az Örs vezér térhez közeli Gépmadár utcai telepen 530 ezer forint. Újpesten a központi részen 540 ezer, Káposztásmegyeren 520-530 ezer forint a legjellemzőbb kínálati ár.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.