4p

A G7-országok károsanyag-kibocsátása jóval meghaladja a párizsi klímaegyezmény 1,5°C-os céljának eléréséhez szükséges mennyiséget, de még a legfejlettebb európai országok kibocsátása is nagyon magas, 2,4°C-os felmelegedési pályán áll 2022-ben.

A világ hét legfejlettebb gazdaságának (G7) vállalatai nem teljesítik a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseit – közölte kedden a CDP nonprofit környezetvédelmi szervezet és Oliver Wyman nemzetközi vezetési tanácsadó cég a kibocsátás csökkentésre tett vállalati ígéretek alapján.

A 2015-ös párizsi megállapodás értelmében az országok megállapodtak abban, hogy olyan mértékben csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását, hogy a globális felmelegedést maximum 2 Celsius-fokra korlátozzák, és törekednek arra, hogy a felmelegedést 1,5°C alatt tartsák, ami a tudósok szerint még megelőzné az éghajlatváltozás legpusztítóbb következményeinek egy jelentős részét.

Magyarország a globális klímavédelmi rangsorban a 64-ből az 53. helyet érte el, így a legalacsonyabb kategóriába került, és az Európai Unió országai közül a legutolsó helyezést érte el. Fotó: Depositphotos
Magyarország a globális klímavédelmi rangsorban a 64-ből az 53. helyet érte el, így a legalacsonyabb kategóriába került, és az Európai Unió országai közül a legutolsó helyezést érte el. Fotó: Depositphotos

A Nagy-Britanniát, Kanadát, Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt és az Egyesült Államokat tömörítő G7-csoportban a vállalati kibocsátási célok idén összességében 2,7°C-os felmelegedési pályára álltak, derült ki a CDP és az Oliver Wyman elemzéséből.

„Egyetlen ország számára sem elfogadható, nemhogy a világ legfejlettebb gazdaságai számára, hogy vállalatai együttesen ilyen kis ambíciót mutassanak” – mondta Laurent Babikian, a CDP tőkepiacokért felelős globális igazgatója.

Az amerikai és a kanadai cégek együttes kibocsátása megfelel a globális felmelegedés 2,8°C-ra, illetve 3,1°C-ra történő korlátozásához szükséges dekarbonizáció ütemének.

A tanulmányból kiderült, hogy a G7-ek közül a németországi, olaszországi és hollandiai cégeknek vannak a legambiciózusabb kibocsátáscsökkentési céljaik, amellyel átlagosan a 2,2°C-hoz igazodtak, míg Franciaország 2,3°C-nál, az Egyesült Királyság pedig 2,6°C-nál tart – foglalta össze a Reuters.

A G7 országokon túl, jelenleg a világ egyik országa sem teljesít elég jól ahhoz, hogy a legfeljebb 1,5 °C-os felmelegedést tudja tartani, még úgy sem, hogy az államok világszerte kötelezettséget vállaltak arra, hogy az évszázad közepére elérik a nettó nulla kibocsátást.

A 2022-es Éghajlatváltozási Teljesítményindex (CCPI) szerint a klímavédelem terén a skandináv államok – Dániával az élen – kiemelkedően jól teljesítenek, és ezt leginkább megújuló energiaforrásaiknak köszönhetik. Ausztrália, Kazahsztán, Oroszország, Szaúd-Arábia és Dél-Korea a legrosszabbul teljesítő országok közé tartozik.

A világ legnagyobb kibocsátója, Kína négy helyet rontva a 38. helyre csúszott a 64-ből, és összességében „alacsony” minősítést kapott. Kína esetében a legproblémásabb terület a magas kibocsátás és a nagyon gyenge energiahatékonyság. Mindkét területen a 2030-ig kitűzött célok is messze vannak a Párizsi Megállapodással összeegyeztethető pályától. Ezzel szemben a megújuló energiaforrások terén Kína nagyon jó tendenciát mutat, még Németországot (23. hely) is megelőzve.

Magyarország a globális rangsorban a 64-ből az 53. helyet érte el, így a legalacsonyabb kategóriába került, és az Európai Unió országai közül a legutolsó helyezést érte el Bulgária, Románia Szlovénia, Lengyelország és Csehország után

– derül ki az Átlátszó cikkéből.

Míg az uniós célkitűzés 2030-ig az üvegházhatású gázok kibocsátásának 55 százalékos csökkentése, addig Magyarország nemzeti célkitűzésként csak 40 százalékos csökkentést vállalt. A megújuló energiaforrások terén a kormány magas célt tűzött ki a fotovoltaikus energiaforrásokra, a szélenergia esetében azonban 2016 óta törvényileg blokkolva van a további bővítés.

Noha Magyarország ígéretet tett utolsó szénerőművének 2025 végéig történő bezárására, a Mátrai Erőművet azonban jelenleg, az „energia veszélyhelyzet” idején az ország energiaellátása miatt újraindították, és fokozott termeléssel működik.

Az ENSZ 27. éghajlat-változási konferenciáján, a COP27 klímacsúcson közel 200 ország gyűlik össze novemberben 6-a és 18-a között az egyiptomi Sarm es-Sejkben, miután sokak számára pusztító nyarat hozott az aszály, a hőhullámok és más, az éghajlattal összefüggő szélsőséges jelenségek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!