3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez derült ki egy írásbeli parlamenti kérdésre adott válaszból.

Az MSZP-s Komjáthi Imre kérdezte (volna) a minap Pintér Sándor belügyminisztert a minimumjövedelemről. A szocialista képviselő kérdésében felidézte: az Európai Unió Tanácsa most fogadta el a megfelelő minimumjövedelemről szóló ajánlást, aminek célja a szegénység felszámolása és az ellene való küzdelem. A dokumentum értelmében

"a tagállamok számára ajánlott, hogy a nemzeti joggal összhangban meghatározott átlátható és megalapozott módszertan segítségével, valamint az érdekelt felek bevonásával határozzák meg a minimumjövedelem szintjét."

A képviselő szerint a Covid-járvány és az ukrán háború is egyaránt rávilágít a szociális hálók társadalmi és gazdasági előnyeire, valamint utóbbi az energiaárak robbanása révén jelentős hatással van az alacsony jövedelmű háztartásokra. Éppen ezért kíváncsi volt arra, hogy:

  • bevezeti-e a kormány a minimumjövedelmet az Európai Unió Tanácsának ajánlása alapján?
  • ha igen, mikor és milyen feltételek mentén fogják szabályozni azt?
  • ha nem, akkor miért nem?

Nem passzol az ideológiába a minimumjövedelem. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Nem passzol az ideológiába a minimumjövedelem. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A belügyminiszter helyett államtitkára, Fónagy János válaszolt, mely gyakorlatilag a már megszokottnak tekinthető kormányzati séma mentén épült fel. Vagyis nagy részt szentelt annak, milyen eredményeket ért el a kormány az elmúlt évtizedben, és hogyan változtak a vonatkozó statisztikák.

Ám ezúttal egyfajta érdemi választ is megfogalmazott Fónagy amellett, hogy ezúttal is része a levélnek a "baloldal ekézése".

Fónagy először is rögzítette, hogy a kormány az elmút években munkaalpú társadalmat épített ki, ebből kifolyólag

nem támogatja a minimumjövedelem bevezetését, ugyanis az nem veszi kellően figyelembe a tagállami sajátosságokat. "Nem juttatja érvényre azt sem, hogy a tagállamok szabadon, saját hatáskörben dönthessenek szociális védőhálójuk alakításáról polgáraik jóléte érdekében."

Majd felidézte: a járvány kitöréséig 2010-hez képest 1,4 millió fővel csökkent a szegénység és társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek száma, arányuk 31,5 százalékról 17,7 százalékra, az uniós átlag alá csökkent. Illetve 1 millió új munkahely jött létre, az álláskeresők száma is a rendszerváltás óta a legalacsonyabb szintre süllyedt. Ráadásul a minimálbér növekedése is 2010 és 2023 között 216 százalékos volt.

Végezetül úgy fogalmazott Fónagy János nyomatékot adva a kormány minimumjövedelmet elutasító álláspontjának:

"a kormány mindezek okán nem osztja a baloldal segélyalapú társadalomideáját, így továbbra sem hajlandó ennek a nézetnek megágyazni a minimumjövedelem felelőtlen bevezetésével".

Ön szerint be kellene-e vezetni Magyarországon a minimumjövedelmet?

Igen, mert sokan élnek méltatlan jövedelemből.
88.9%
Nem, minden rendben van így.
3.7%
Eleve rossz ötlet lenne ez bárhol, hogy alanyi jogon fizessenek az államok mindenkinek.
7.4%

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!