2p

A jegybankelnök új könyvének előszavában nem finomkodott a kormány kritizálásában.

Matolcsy György MNB-elnök korábbi eszmefuttatásait egy új, Magyar jövőkép és stratégia 2010–2030 című kötetbe rendezve jelentette meg - írja az Index. Ebben leírja, hogy az ő nézeteit általában helyeslik "a kritikusan és önállóan gondolkodó magyarok", viszont kritikákat szokott kapni " a kormányzó politikai elit, főként a Miniszterelnök köréből".

Eszmefuttatásában arról beszél, hogy sem ő, sem Orbán Viktor nem tévedhetetlen, és mindenkinek szüksége van vitára, javaslatokra, és ez különösen igaz akkor, ha egy politikai erő sokadszor szerez kétharmados többséget.

"A párás szemű, minden kételkedéstől mentes csodálók négyévente a győzelem éjszakáján érthetőek, de ha ez még évekig tart, akkor a rendszer eltéved"

- fogalmaz, majd kijelenti, hogy Magyarországon ez történt, és ez okozza a most, a 2020-as évtizedben tapasztalható problémáit az országnak. Hozzáteszi azt is, hogy ha így folytatjuk, 2030-ra az Unió öt leggyengébb tagállama között találjuk majd magunkat, hacsak nem vázolunk fel egy világos jövőképet.

Márpedig a miniszterelnök ezt nem teszi meg szerinte, mivel az általa kijelölt célok, jövőképek "nem mérhetőek, délibábnak tűnnek, vagy vinoman szólva is megtévesztőek".

Orbán Viktort éppen szombaton választotta meg újra - ellenjelölt nélkül - a Fidesz elnökének a párt kongresszusa, beszédében a miniszterelnök szokásához híven nagy, távlati célokat jelölt meg, például az Európai Unió átalakítását, az ország helyzetét pedig a nehézségek ellenére pozitívnak ítélte meg, kormányát pedig "nindzsakormánynak" titulálta.

Matolcsy György és a kormány, elsősorban Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter között rendszeresek voltak a csörték az utóbbi időben, és arra utaló jelek is voltak, hogy a miniszterelnök és a jegybankelnök között is egyre feszültebb a viszony, ám Matolcsy György azért attól nagyrészt tartózkodott, hogy személyesen Orbán Viktort bírálja nyilvánosan - eddig.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!