<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A kormány felelőtlen gazdaságpolitikájával magyarázta és "orbáni inflációnak" nevezte az MSZP társelnöke kedden a magyarországi fogyasztói árak több mint 25 százalékos drágulását. Komjáthi Imre az ársapkák megtartása mellett érvelt.

Az ellenzéki politikus az MSZP Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón azt mondta, az orbáni infláció két és félszer akkora, mint az uniós átlag, és messze a legnagyobb az Európai Unió tagállami között. Hozzátette: Magyarországon átlagosan több mint negyedével drágább az élet, mint egy éve, az élelemért 47 százalékkal többet kell fizetni a pénztáraknál, miközben uniós szinten csak 19,5 százalékkal drágultak az élelmiszerek.

Szerinte nem magyarázható a szankciókkal a kiugróan rossz inflációs adat, hiszen "milyen szankciók azok, amelyek csak Magyarországon érződnek". Hangot adott azon véleményének is, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a legrosszabb feltételekkel kötötte meg a földgázvásárlási szerződést.

Az ársapkák mellett is érvelt. Fotó: Mfor/ Izsó Márton Artúr
Az ársapkák mellett is érvelt. Fotó: Mfor/ Izsó Márton Artúr

Máshol is létező jelenségeknek nevezte a földgáz, az áram, a műtrágya drágulását, a kereskedők nyerészkedését, ugyanakkor rámutatott, Európa más országaiban mégis kisebb a drágulás. Komjáthi Imre szerint az orbáni infláció oka egyértelmű: a kormány 4,1 százalékos különadót vetett ki az élelmiszerekre, miközben a magyarok fizetik Európa legmagasabb, 27 százalékos áfáját.

Közölte, az MSZP azt javasolja, hogy a kormány változtasson az adópolitikáján és amíg ilyen drágák az élelmiszerek, addig az ársapkákat fenn kell tartani és ki kell bővíteni. Kezdeményezte azt is, vigyék le nulla százalékra az alapvető élelmiszerek áfáját, szüntessék meg az élelmiszerekre kivetett különadót, ellenőrizze hatóság az árak csökkenését, valamint a kisboltok és termelők kapjanak állami kompenzációt, ha veszteségük keletkezik az ársapkák miatt. (MTI)