Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Már le lehet tölteni az erre szolgáló nyilatkozatot a NAV oldalán.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette azt a nyilatkozatot, amelynek kitöltésével a kis- és középvállalkozások élhetnek az iparűzési adójuk csökkentésével 2021-re. Az elektronikusan benyújtandó dokumentumot február 25-ig kell ki-, illetve feltölteni az adóhivatal rendszerébe.

Ide kell küldeni a nyilatkozatokatIde kell küldeni a nyilatkozatokat

Arról még tavaly rendelkezett a kormány, hogy a koronavírus-járvány miatt leálló gazdaság okozta károk enyhítése érdekében ebben a körben csökkenti az iparűzési adót (egyben befagyasztja az egyéb adómértékeket). A kormányrendelet értelmében, amely településen az iparűzési adó mértéke meghaladja az 1 százalékot, ott az érintett vállalkozói kör esetében 1 százalékos adómértéket kell figyelembe venni. 

A nyilvánosságban ez az intézkedés úgy terjedt el, hogy a kormány megfelezte a fizetendő adó összegét, ami - mint a jogszabály szövegéből kiderül - ebben a formában nem állja meg a helyét. Ám mivel a legtöbb önkormányzat, ahol alkalmazzák az iparűzési adót, a törvényileg engedett maximum értéket, 2 százalékot veti ki az adózókra, valójában mégis igaz, hogy a jogosultak fele akkora adókulcs szerint fognak fizetni idén, mint korábban. Ami nem jelenti azt, hogy fele annyit is, hiszen az adó alapja, a bizonyos költségekkel (ELÁBÉ) korrigált árbevétel bizonyosan más - az esetek 95 százalékában alacsonyabb - lesz, mint az előző években (a nyertesek közt lesznek az ételfutár cégek például).

Más olvasatban ami kis pénz be tudna folyni a helyhatóságokhoz, az is kisebb lesz a kormányrendelet miatt. De a cikkünk ezúttal nem erről szól, hanem arról, hogy mit kell tenniük a kkv-knak, ha élni akarnak a lehetőséggel. Közülük is azoknak, akik megfelelnek a feltételeknek, így a nettó árbevételre vagy a mérlegfőösszegre vonatkozó 4 milliárd forintos limitnek (ami egyébként elég tág mozgásteret hagy a cégeknek, amelyek között több, vagy multihoz, vagy befolyásos nagyvállalkozóhoz kötődőt is felkutatott már a sajtó, akik nyernek az intézkedéssel).

A rendelet, illetve a NAV minap megjelent tájékoztatása alapján nem kell bonyolult dokumentum kitöltésére számítani. A főlapból álló nyilatkozaton a vállalkozás azonosítására szolgáló adatokat kell megjeleníteni - így a cég megnevezésére, az adószámára vonatkozókat, amelyeknek meg kell egyezniük a NAV-hoz korábban bejelentett és nyilvántartásba vett megnevezéssel - valamint a megfelelő négyzet jelölésével arról is nyilatkozik a vállalkozás, hogy megfelel a kkv-k rendelet szerinti feltételeinek (lásd árbevételi határ). Fontos, hogy minden azonosító adat pontosan legyen feltüntetve, egyáltalán, hogy fel legyen tüntetve, különben a NAV nem tudja eljuttatni azokat az illetékes önkormányzatokhoz, így a vállalkozás eleshet a kedvezménytől. Szintúgy fontos, hogy a vállalkozás tegyen bejelentést a telephelyéről a NAV felé, ha még nem tette meg, mert csak ezzel lesz teljes a nyilatkozat.

Mint jeleztük, a nyilatkozatot a NAV továbbítja az illetékes helyi önkormányzat felé. Ott tehát ezzel nincs dolguk előzetesen, az iparűzési adóval kapcsolatos ügyintézést - csakúgy, mint a gépjárműadóét - teljes egészében átvette az állam a helyhatóságoktól. Csakhogy míg az iparűzési adó helyben marad, a gépjárműadót lenyelte az állam, az addig a településeknek átengedett 40 százalékos részt is elvonva tőlük. Ehhez az új helyzethez kellett igazítani az adószámokat is, amire ebben a cikkben hívtuk fel a figyelmet.

Ebben pedig arról írtunk, hogy az iparűzési adó megfelezése miatt csak a 25 ezer lélekszámnál kisebb településeket kompenzálja a kormány, a többieknek pusztán ígéret jutott az ezt célzó egyeztetésekről.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.