7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) ötlete alapján döntött az Orbán-kormány az iparűzési adó megfelezéséről a 4 milliárd forint árbevétel alatti cégek esetében. Ebbe a kategóriába az MKIK saját cége, valamint Parragh László MKIK-elnök cége is beleeshet.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, a Privatbankar.hu-n jelent meg

Parragh László vállalkozásának is nagy segítség lehet az iparűzési adó csökkentése. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke ugyanis maga is cégtulajdonos, így élvezheti az MKIK által a kormánynál kiharcolt adócsökkentés előnyeit, amely ugyanakkor például a Fővárosi Önkormányzatot a csőd szélére sodorhatja. 

Parragh László MKIK-elnök cége is jobban járhat Fotó: MTI
Parragh László MKIK-elnök cége is jobban járhat Fotó: MTI

Emlékezetes, hogy Orbán Viktor miniszterelnök még tavaly novemberben az irodájában fogadta Parragh Lászlót, aki - mint lapunknak fogalmazott - a gazdaság működőképességének fenntartása és a vállalatok terheinek enyhítése érdekében egyebek mellett azt javasolta a kormányfőnek, hogy egy évre függesszék fel az iparűzési adót, amit a vállalkozások fizetnek a helyhatóságoknak. Ezt végül csak félig fogadta meg Orbán Viktor, de a december közepén bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések egyike így hangzott:

  • a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január elsejétől a felére csökkentik 2021-ben. A 25 ezer fő alatti településeknek a kormány támogatást ad, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig majd egyenként tekintik át. 

Ennek jegyében megnéztük, hogy az MKIK elnökének is segítséget jelent-e a kormány intézkedése. Parragh László korábban úgy fogalmazott, szerinte a kormány mostani döntése mentőövet dob a vállalkozásoknak, mert sok munkahely megőrzését teszi lehetővé. A mentőöv az ITC-Invest Kft.-n is segíthet, a budapesti (zuglói) székhelyű cég többségi tulajdonosa tavaly nyár óta Parragh László és a delaware-i International Tiles Connections Corp. (IT) nevű vállalat, amelynek képviseletére szintén az MKIK elnöke jogosult.

Optimális adó

Delaware a második legkisebb területű szövetségi állam az USA-ban, és offshore adóparadicsomként ismert, mert nagyon könnyen lehet teljesen anonim módon trösztöket, vagy álnevekre cégeket bejegyeztetni.  Az ingatlanhasznosítással foglalkozó ITC-Invest megbízhatóan teljesít évről évre: 2019-ben például 44,9 millió forint bevétele volt, ami 20,5 millió forint nyereséget eredményezett. Osztalékot nem vettek ki a cégből.

Az üzletember eredetileg nem ingatlanhasznosítással foglalkozott, hanem csempeforgalmazással. A Magyar Narancs portré cikke szerint a fürdőszobai luxustermékek, burkolóanyagok árusítása tíz éven át, 1991-től 2001-ig tartotta csúcson a Parragh Kereskedelmi Rt.-t, 2001-ben övé volt a legnagyobb szaniteres cég a piacon. Spanyolországból szerezte be a csempéit, és a cikk szerint adóoptimalizálási célzattal 1993-ban alakult meg az USA-beli Delaware államban a Parragh által képviselt International Tiles. A csempeüzlet azonban lehanyatlott, a Parragh Kereskedelmi Holding 2015-ig létezett, ma már HEU-TREND INVEST Kft.-nek hívják és évek óta nincsen bevétele az ITC-Invest és Parragh László által tulajdonolt cégnek.

Szintén jól járhat az iparűzési adó mérséklésével a Széchenyi Kártyát forgalmazó KAVOSZ Zrt., amelynek igazgatósági elnöke Parragh László, tulajdonosai pedig az MKIK és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) egyenlő tulajdoni hányaddal.

Már összesen 210 milliárd forintnyi hitelt igényeltek az elmúlt 8 hét során a magyarországi mikro- kis- és középvállalkozások a kibővített Széchenyi Kártya Program konstrukcióiból és ebből 34 milliárd forintra már meg is kötötték a bankok a hitelszerződéseket

– jelezte a programot koordináló KAVOSZ Zrt. tavaly júliusban. 

A cég remek évet produkált 2019-ben is: 2015 óta megduplázta a forgalmát, hiszen 1,4 milliárd forintról eljutottak a 3 milliárd forintos szintre. (Ez még éppen elegendő az iparűzési adó felezéséhez, hiszen a kormány 4 milliárd forintnál húzta meg a határt.) Ez pedig már 624 millió forint profithoz volt elég. A tavaly szeptemberi közgyűlésen pedig úgy döntöttek, hogy 150-150 millió forint osztalékot fizetnek ki az MKIK és a VOSZ részére.

Beszámolója szerint a KAVOSZ 2018-ban 52,5 millió forint iparűzési adót fizetett Budapestnek, 2019-ben pedig 59,9 millió forintot. Ez egy mostani felezéssel csak mintegy 30 millió forint lenne. A helyi iparűzési adó alapja a vállalkozás nettó árbevétele és mértéke eddig legfeljebb 2 százalék lehetett. Az adó alapjából különböző tételeket levonhatnak még a cégek, de például egy 45 millió forint árbevételű cégnek (mint amilyen az ITC-Invest) eddig mintegy 900 ezer forint lehetett az adó, ami most 450 ezer forintra csökkenhet, mivel az adót megfelezték.

A cégek örülnek az adócsökkentésnek, ez egy legalább öt éve kitűzött célunk volt, mert nem volt igazságos a rendszer. Ha a saját cégem is megfelel a törvényi kritériumoknak, akkor az előírások természetesen arra is vonatkozni fognak. Az lenne a furcsa, ha én nem a saját cégeimből élnék, hiszen az MKIK-nál kizárólag költségtérítést kapok, tiszteletdíjat, fizetést nem

 - mondta lapunknak Parragh László. A delawere-i társaság miatt sok támadás érte, de már nincs benne tulajdona, csak széleskörű képviseleti joggal rendelkezik. Úgy látja, már Magyarországon is olyan alacsony az szja és a társasági adó, hogy megérte tavaly nyáron a nevére venni az ITC-Invest többségi részesedését.

Szerinte a KAVOSZ Zrt. határeset lehet, hiszen a 2020-as árbevételt kell majd alapul venni, ami a cég esetében a 2019-es 3 milliárd forint után megközelíthette a 4 milliárd forintos törvényi határt. Az MKIK elnöke szerint az önkormányzatoknak is van vagyonuk, amiből kigazdálkodhatnák a kieső bevételeiket 2021-ben és költség átstrukturálásra is van lehetőségük. A 20 ezer fő alatti települések pedig automatikus kompenzációban részesülnek.

Tehát az MKIK által kiharcolt adócsökkentéssel nem csak Parragh László cége, de az MKIK cége is jól járhat. Ellenben például a fővárosi önkormányzat legfontosabb bevételét 15-20 milliárd forinttal csökkenti az iparűzési adó megfelezése, ami drasztikus hatással lehet Budapest költségvetésére (egyes számítások szerint novemberre lehet fizetésképtelen). Karácsony Gergely főpolgármester már bejelentette, hogy bécsi mintára egyesítenek öt vállalatot: a Főkert, a Budapesti Temetkezési Intézet, a Főkétüsz, az FKF és Főtáv, valamint a Budapesti Városüzemeltetési Holding közös közműcéggé olvad össze, de csaknem 3000 hulladékgyűjtővel lesz kevesebb a fővárosban január végére, mert 9,4-ről 7,5 milliárd forintra csökken a pénz, amit feladatellátásra fordíthat a köztisztasági vállalat.

2019-ben a települések 971 milliárd forint bevételt szereztek a helyi adókból, ebből 788 milliárdot az iparűzési adóból. A háromezernél valamivel több magyarországi település tizedét (nagyobb városok), mintegy 300 önkormányzatot érint érzékenyen az iparűzési adó alapjának megváltoztatása, a többi település ugyanis nem vet ki iparűzési adót, vagy annak nincs meghatározó szerepe a helyi költségvetésben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!