5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az utolsó negyedévben jól hajráztak, de így is rekord mínuszban zártak a hazai nyugdíjpénztárak. A működésük is veszteségessé vált, amin tagdíjemelésekkel próbálnak segíteni. A taglétszám eközben csökken és rohamosan öregszik.

Csökkenő taglétszám, ráadásul rohamosan öregedő tagság, alig növekvő díjbevétel és súlyos veszteség mind a működésben, mind a befektetéseken – így foglalható össze a hazai önkéntes nyugdíjpénztárak 2022-es fekete éve. 

A Bank360 elemzéséből kiderül, már az újév első napjaiban látszott, hogy a tőzsdék esése és a magyar állampapírpiac szenvedése negatív hozamokat eredményezett a legtöbb portfólióban, a magas infláció miatt pedig reálhozamra jóformán esélyük sem volt a kasszáknak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) most közzétett adataiból pedig az is kiderül, a többi területen sem sikerült jól az intézmények tavalyi éve.

A taglétszám például tovább zsugorodott – írja a szakportál. 2022 végén már csupán 1 millió 92 ezer önkéntes nyugdíjpénztári tag volt Magyarországon, az utóbbi 15 évben mintegy 300 ezerrel csökkent a létszám, ennyivel kevesebb magyar takarékoskodik a nyugdíjára ebben az intézménytípusban. Ha nem sikerül a pénztáraknak megszólítaniuk a fiatalabb generációkat, akkor pedig még tovább csökkenhet a tagok száma, a meglévő tagság ugyanis egyre öregebb. Tavaly csaknem 23 ezren részesültek szolgáltatásban, 2021-ben még alig 17 ezer ember vette ki a pénzét a nyugdíjkasszákból. 

A jegybank adatai szerint ráadásul a fiatalabb tagok aránya egyre alacsonyabb, 2016-ban még több mint 66 ezer 30 év alatti pénztártag volt, öt évvel később már csak 43 ezer. A 30-45 éves tagok száma is csökkent, 466 ezerről 353 ezerre. A 45-60 éveseké ezzel szemben 477 ezerről 533 ezerre emelkedett, a 60 év fölöttieké pedig 129 ezerről 176 ezerre ugrott. Utóbbiak néhány éven belül várhatóan felveszik a megtakarításukat, és kilépnek az intézményekből, a fiatalabb generációkból pedig nem érkezik hasonló számban utánpóltás a helyükre – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. 

A nyugdíjpénztárak tagjainak átlagéletkora egyre magasabb. Fotó: Depositphotos
A nyugdíjpénztárak tagjainak átlagéletkora egyre magasabb. Fotó: Depositphotos

Hozzáteszik, valamelyes bizakodásra adhat okot, hogy legalább a tagdíjbevételek növekedtek. A tagok maguk 118,9 milliárd forintot fizettek be, a munkáltatók pedig további 37,5 milliárd forinttal gyarapították az egyéni számlákat. Tavaly azonban 14,5 százalékos átlagos inflációt mért a KSH, a befizetések összegének növekedése pedig ettől bőven elmaradt. A hagyományosan erős utolsó negyedév sem lett most olyan kiemelkedő, mint 2021-ben, 2022-ben 40,44 milliárd forint volt a munkavállalói befizetés ebben az időszakban, egy évvel korábban pedig 43,4 milliárd. 

Ez azért is aggasztó, mivel 2022-ben a befizetések utáni személyijövedelemadó-visszatérítést könnyebben fel lehetett venni. A 2021-es adóév után csak azok jutottak hozzá az adókedvezményhez, akik nem merítették ki a keretüket a családi adóvisszatérítéssel. Utóbbinak volt nyoma a számlákon, hiába nőttek 2021-ben mintegy 6 százalékkal a pénztári befizetések, az ezek után járó személyi jövedelemadó-visszatérítés volumene végül több mint 8 százalékkal csökkent. 

A lap szerint nem zárható ki, hogy sok pénztártagot elkeserített az árfolyamok esése, és ezért hagyta abba a tagdíjfizetést, vagy pedig az anyagi helyzete romlott meg a növekvő rezsi és a magas infláció miatt. Ezt támaszthatja alá az is, hogy a kifizetések történelmi csúcs közelébe ugrottak, meghaladták a 127 milliárd forintot, ez 32 százalékkal magasabb a 2021-esnél. Csaknem 82 milliárd forintot vettek ki szolgáltatási kiadás címén a tagok, ez is rekord összeg. Az is rekord sajnos, hogy a kilépők is felvettek több mint 15,6 milliárd forintot a pénztárakból, annak dacára, hogy nekik ilyen esetben általában súlyos adóterhet kell fizetniük.

Pedig a pénztáraknak tavaly búcsút intők valószínűleg rossz döntést hoztak, hiszen a piaci mélypontokon nem jó ötlet kiszállni egy hosszútávú befektetésből. 2022-ben a portfóliók többsége mínuszban zárhatott az év folyamán 116,25 milliárd forintos mínuszban zártak az alapok. Ekkora bukás még nem fordult elő a szektor történetében. Öröm az ürömben, hogy a negyedik negyedév már jobban sikerült, szeptember végén még csaknem 188 milliárd forint volt a portfóliók vesztesége, ebből több mint 71 milliárdnyit faragtak le a vagyonkezelők az év végére, az idén pedig tovább emelkedett az alapok árfolyama.

Maguknak a pénztáraknak is fáj persze a negatív hozam, ez az egyik oka annak, hogy a 2022-es évet 1,66 milliárd forintos rekord szintű működési veszteséggel zárta a szektor. A Bank360 ismerteti, az intézmények működési bevételének két forrása van, az egyik a tagdíjbevétel, amiből meghatározott arányban vonhatnak le. Ez 2022-ben csak minimális mértékben nőtt, miközben a pénztárak költségei több mint 9 százalékkal emelkedtek. 

A másik forrás a nem fizető tagok – ez a tagság körülbelül fele lehet – számlájáról elvonható összeg. Tőlük az intézmények a minimális tagdíjak után járó működési célú elvonást vehetik el, de csak akkor, ha van pozitív hozam. Tavaly pedig nem a legtöbb portfóliónál nem volt, így ez a bevételi forrás elapadt. 2021-ben még ezen a címen 1,24 milliárd forintnyi bevételhez jutott a szektor, tavaly már csak 149 millió forinthoz. A működési célú bevételek emiatt 12,5 százalékkal 6,56 milliárd forintra estek vissza. 

Valószínűleg ez is volt az egyik oka annak, hogy az elmúlt hónapokban több pénztár is bejelentette: növeli az elvárt minimális befizetés (egységes tagdíj) összegét. A növekvő költségek finanszírozásához ugyanis a bevételek növelése elengedhetetlennek látszik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!