2020. április 9. 14:56
mfor.hu

Ma megint közzétette az Amerikai Munkaügyi Minisztérium a munkanélküli segélyért folyamodók heti létszámát: újabb 6,6 millió amerikai vesztette el a munkáját.

Ezzel olyan gyorsasággal emelkedett 16 millióra az álláskeresők száma az USA-ban, amilyenre még nem volt példa. A 2008-as pénzügyi válság kirobbanása után két év alatt sem jött össze ennyi munkanélküli - írja a New York Times. (Akkor 15,3 millió munkanélkülit regisztráltak.)

A múlt heti korrigált adatok némi emelkedést mutatnak, így azon a héten 6,648 millió amerikai folyamodott munkanélküli segélyért.

A munkanélküli segélyért folyamodók száma (heti adatok) (Kép: Marketwatch) A munkanélküli segélyért folyamodók száma (heti adatok) (Kép: Marketwatch)

A munkaügyi jelentés azok után látott napvilágot, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed hétfőn közölte: 2300 milliárd dollárt pumpál a gazdaságba, hogy új és korábbi programok kiterjesztésével segítse a cégeket, államokat.

A járvány észveszejtő gyorsasággal terített le régóta működő és újonnan alakult vállalkozásokat, régi és frissen felvett munkásokat taszítva munkanélküliségbe, gyakorlatilag minden iparágban.

Mintha fekete lyukba zuhant volna a teljes gazdaság - fogalmazott Kathy Bostjancic, az Oxford Economics pénzügyi közgazdásza. Sok Wall Street-i elemző szerint eljutottak arra a pontra, hogy az előrejelzések nem többek puszta találgatásoknál: a gazdaság ilyen mértékű szándékos és hirtelen leállására egyszerűen nincs példa, és senki sem tudja, mikor szűnhetnek meg az utazási és kereskedelmi korlátozások.

A jelenlegi adatok alapján számos közgazdász mégis azzal számol, hogy a hónap végéig több mint 20 millión lesznek állás nélkül, ami 15 százalékos munkanélküliséget jelentene, egyesek szerint 20% fölé is mehet, ami az 1930-as évekbeli nagy világválság idején tapasztalt szintet közelítené. Emlékeztetőül: februárban 3,5% volt ez a mutató, köszönhetően a 113 hónapi folyamatos munkaerőpiaci növekedésnek.

A legnagyobb mértékben Kaliforniát sújtják az elbocsátások, itt 2,5 millióan jelentkeztek be segélyért.

A negyedéves gazdasági visszaesés éves alapon 35 százalékos lehet az előző három hónaphoz viszonyítva. Bostjancic szeirint nem kérdés, hogy ez a negyedév borzalmas lesz, csak azt nem tudni, mennyire borzalmas. A heti munkanélküli segélyért folyamodók számát az egyik legjobb mérőeszköznek tekintik a járvány munkaerőpiaci hatását tekintve, noha távolról sem mutatja meg a munkanélküliség valódi mértékét.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.