7p

Magyarország első űripari gyártóközpontjának alapkövét a 4iG csoporthoz tartozó Remred Martonvásáron tette le.

A 4iG Csoport, valamint a hozzá tartozó Remred Zrt. hétfőn Martonvásáron tette le Magyarország első űripari gyártóközpontjának alapkövét. A Remtech gyártásra, összeszerelésre, integrációra és tesztelésre is alkalmas üzeme Európában egyedülálló moduláris technológiával, maximum négyszáz kilogramm tömegű műholdak gyártását, összeszerelését és tesztelését végzi majd.

Szabó Tibor polgármester, Jászai Gellért a 4iG vezére, Sárhegyi István a Remred alapítója és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szépen felsorakozott az ünnepélyes alapkő-lettételre
Szabó Tibor polgármester, Jászai Gellért a 4iG vezére, Sárhegyi István a Remred alapítója és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szépen felsorakozott az ünnepélyes alapkő-lettételre
Fotó: Mfor / Bózsó Péter

  • A 4.000 négyzetméteres komplexumban műholdak és a legkorszerűbb űrrendszerek tervezését, gyártását, illetve tesztelését végzik majd 2026-tól.
  • A Remtech névre keresztelt üzemegység a jelenleg elérhető legmodernebb technológiával és a legszigorúbb nemzetközi űripari szabványoknak megfelelően működik majd.
  • A beruházással több mint 85 új, magas hozzáadott értékkel rendelkező munkahely jön létre.
  • Az űrtechnológiai gyártóközpont megvalósításával, az űripari portfóliójának vertikális integrációján keresztül a 4iG Csoport egyedülálló képességekkel és infrastruktúrával rendelkező szolgáltatóvá válik a közép-kelet-európai régióban. 

A zöldmezős beruházást az űripari szabványoknak megfelelő, innovatív és az elérhető legmodernebb technológiai megoldásokkal látják el, az üzem energiaellátását önálló napelempark is biztosítja az átadást követően. A 4000 négyzetméteres technológiai központban 1500 négyzetméteres speciális laboratóriumot hoznak létre, amely ISO8 és ISO5 minősítésű tisztatér technológiával rendelkezik. Az üzemben rezgés-, sokk-, mechanikai-, termo-vákuum, klimatikus-, EMC/EMI-, és akusztikus tesztekhez szükséges rendszerek is helyet kapnak.

A tervek szerint a hazai és a nemzetközi piaci igényeket is kielégítő gyártóközpont nem csupán a műholdtechnológia és az űripar kiemelkedő bázisa lesz. Olyan innovációs központ jön létre, amelyben a nemzetközi kooperációk mellett, a hazai tudásipar is megjelenik majd, számos ponton kapcsolódva az oktatáshoz és kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységekhez.

Sárhegyi István a Remred alapítója az új piacra való belépést a hajózáshoz hasonlította: „vitorlát bontottunk ezen a tengeren.” Hozzá tette, hogy az űrtechnológia önmagában nem rendelkezik lelkiismerettel, és így rajtunk múlik, hogy milyen jövő vár rá. Szerencsére ma még nincs konfliktus az űrben – jegyezte meg. Remélhetőleg a technológia az egész emberiség javát szolgája majd.

A Remred rakéta-sebességel törne előre, nem csak az időjárás kutatás terén
A Remred rakéta-sebességel törne előre, nem csak az időjárás kutatás terén
Fotó: Mfor / Bózsó Péter

Az újrahasznosítható rakéták a kis országok előtt is megnyitották az űrt

Az újrahasznosítható rakétáknak köszönhetően paradigmaváltás történt az űriparban. Olcsóbbá vált a hozzáférés, és a magántőke megjelenésével e verseny csak fokozódott. Agilis és innovatív magánvállalatokra támaszkodnak, például gondoljunk Elon Musk SapeX Falcon rakétáira.

Ma már a fejlődő országoknak sem science fiction helyzet a piacra való belépés - érvelt előadásában Sárhegyi István.

Magyarországnak is lehetősége van arra, hogy az űriparban meghatározó szerepe legyen. Korábban a KFKI fejlesztette a Pille sugárzásmérőt. Ezt ma is továbbfejlesztik és a Remred mérnökei gyártják. Ez már 50 év űrkutatási tapasztalata. Ennek révén bekapcsolódhatunk nemzetközi űrprojektekbe is, mint a Donald Trump által bejelentett Artemis program, vagy a Lunar Gateway.

A most megépülő csarnok képletesen „űripari Rubik kocka” lesz.

A csoport már foglalkozik dróniparral, drónvédelemmel és védelmi digitalizációval. A Rheinmetall digitális fejlesztésébe is bekapcsolódik, ami illeszkedik az EU és a NATO középtávú védelmi startégiájához. Alacsonyan keringő legfeljebb 400 kilogrammos műholdak gyártása és összeszerelése folyik majd az üzemben. Nemzetközi cégek is együttműködést ajánlottak.

Meghívjuk a legjobb mérnököket, közgazdászokat és másokat, hogy közösen valósítsuk meg ezt a tervet – szólította fel a szélesebb közönséget Sárhegyi István.

Évente 10-12 műhold

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter visszaemlékezéssel kezdte beszédét: "Pár évvel ezelőtt, amikor a kormány úgy döntött, hogy űriparral kezd foglalkozni, ismerősem között is elmosolyogtak többen. Mit keresünk mi itt, hiszen ez a nagy országok játéktere, mi kicsik vagyunk. Azonban a Remred most megvalósítja azokat, amiket korábban nem tudtunk elképzelni. A beruházás remélem nagyon sok megrendelést kap és egyedülálló technológiát tud kifejleszteni" – kívánt a projeknek sok sikert a miniszter. Kiemelte, hogy ez egy magyar technológia, magyar tulajdonú vállalattal.

High-tech is, és magyar is, úgyhogy ez nagyon klassz dolog – hangsúlyozta Nagy Márton.

Évente 10-12 műholdat is legyártanak majd. Egy év múlva szalagot vághatunk a csarnok átadóján - tette hozzá Zádori Balázs, a Remred technológiai igazgatója.

Az alapkő tulajdonképp egy időkapszula, amit a sajtósátor közepén tátongó mélyedésbe süllyesztettek
Az alapkő tulajdonképp egy időkapszula, amit a sajtósátor közepén tátongó mélyedésbe süllyesztettek
Fotó: Mfor / Bózsó Péter

Nem csak gazdasági kérdés

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az ünnepségen elmondta: a magyar műholdgyártási képesség nem csak gazdasági és biztonsági, hanem szuverenitási kérdés is egyben.

Szerinte az ágazat fényes jövő előtt áll, ugyanis az űripar a világ egyik legjobban növekedő, a nemzetközi felmérések szerint is válságálló iparága, melynek értéke a 2023-as 630 milliárd dollárról egyes becslések szerint 2035-re elérheti az 1.800 milliárd dollárt. Ráadásul az űripar, ami a technológiai fejlesztés csúcsát jelenti, rendkívül magas multiplikátor hatással rendelkezik, azaz az itt létrejövő innovációk, technológiai újítások sok más gazdasági szegmensben is megjelenhetnek. Ez a versenyképesség további megerősítése szempontjából kulcskérdés.

Magyarországot gazdasági  ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén. Éppen ezért fontos a kormány stratégiai partnerének, azaz a 4iG-nak a beruházása, amely révén a társaság az IKT mellett az űriparban is régiós vezető szerepre törhet -fogalmazott.

„Az űripar, a technológiai és védelmi ipari holdingvállalatunk részeként, a 4iG csoport hagyományos üzletágai - informatika, távközlés - mellett, a legnagyobb növekedési potenciállal rendelkező terület" - hangsúlyozta az ünnepélyes alapkőletételen elmondott beszédében Jászai Gellért, a 4iG vállalatcsoport elnöke.

Sárhegyi István, a Remred alapítója, a 4iG csoport űripari és technológiai holdingvállalatának vezérigazgatója azt emelte ki, hogy

a Martonvásáron megvalósuló beruházásnak köszönhetően Magyarország rövid időn belül a globális űrpiac egyik meghatározó szereplőjévé válhat.

A vezérigazgató elmondta, hogy már az űripari központ tervezésének fázisában a legnagyobb nemzetközi vállalatok és gyártó cégek ajánlották fel együttműködésüket. Ez igazolja, hogy hatalmas a nemzetközi piaci igény az alacsony földkörüli pályán keringő műholdak, illetve a különféle űreszközök gyártása iránt.

„Célunk az űripar területén, hogy saját mérnöki kapacitásainkra építve új és egyedi űreszközöket, illetve műholdakat fejlesszünk, továbbá hogy a legnagyobb műholdgyártó és űripari cégek, nemzeti és nemzetközi űrügynökségek stratégiai partnereivé váljunk" - hangsúlyozta Sárhegyi István.

A 21. században az űripar, és azon belül is a műholdakon keresztül érkező adatok, valamint az azokra épülő szolgáltatások a kritikus infrastruktúra részévé váltak. Az egyre gyakoribb természeti katasztrófák, valamint az európai geopolitikai és gazdasági helyzet hatására stratégiai fontosságú a pontos, adatalapú, azonnali tájékoztatást és kommunikációt lehetővé tevő technológia. Az elmúlt évtizedekben a nemzetközi konfliktusok rávilágítottak arra is, hogy az űrképességek hiánya milyen mértékben tehet kiszolgáltatottá egy-egy országot saját képességek, például megfelelő infrastruktúra és tudásbázis nélkül - tette hozzá a cégcsoport.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!