<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Kicsit több mint fél évvel azután módosított a szabályozáson a kormány, hogy kibővítette azt a kört, amire igényelhető TAO-támogatás. Így lényegében egyetlen évadot élt meg az eredeti elképzelés.

A kormány 2018 őszén benyújtott és később elfogadott adócsomagjának egyik része a TAO-támogatások körét is érintette. Ennek értelmében 2019. január elsejétől már stadionok működtetésére is igényelhető volt TAO-támogatás, ezzel a lehetőséggel azonban az általunk átnézett sportfejlesztési programok alapján a nagyobb sportszervezetek és klubok nem éltek nagy számban. Nem valószínű, hogy pont ez lenne az oka a módosításnak, de 2019. nyarán hozzányúlt a kormány a szabályozáshoz - erre a Magyar Labdarúgó Szövetség 2020/2021-es szezonra összeállított Értékelési alapelvek című tájékoztatóban találtunk rá.

Az üzemeltetéshez igényelhető TAO-ra vonatkozó résznél vastag betűvel kiemelve szerepel az előző évhez képest bekövetkezett változás. Mint olvasható:

"A sportcélú ingatlan üzemeltetési költségének aránya a működési kereten belül nem haladhatja meg a 30 százalékot, valamint a jogszabály által meghatározott működési veszteség 80 százalékát."

Kisvárdai stadion (Fotó: Székely Sarolta, mfor.hu)Kisvárdai stadion (Fotó: Székely Sarolta, mfor.hu)

Egy évvel ezelőtt a támogatás felső korlátjaként még a működési veszteség 50 százaléka szerepelt, vagyis több mint 50 százalékkal megnövelte az üzemeltetéshez igényelhető támogatás összegét a kormány. Mint az a netjogtáron elérhető törvényből kiderült, a vonatkozó paragrafus 2019. július 24-étől hatályos, tehát a tavaly nyár elején elfogadott adótörvényeket érintő salátatörvényben "rejthették el" a változtatást.

Az elfogadott törvényjavaslatból sok plusz információ azonban nem derül ki, az általános indoklásban csak annyit fogalmaztak meg:

"Kedvezőbbé válik a sportcélú ingatlanok üzemeltetési költségének támogatása kapcsán a támogatás maximuma."

A részletes kifejtésből viszont megtudható, hogy nemcsak a támogatás maximumának százalékos arányát változtatták, de nominálisan is megemelték a határt - nem is kevéssel. Sportcélú ingatlanonként és támogatási időszakonként az elszámolható költségek 80 százaléka, de legfeljebb 600 millió forint igényelhető a korábbi 300 millió helyett.

Mint azt a cikkünk elején megjegyeztük, a 2019/2020-as időszakban nem volt jellemző, hogy a nagyobb szervezetek éltek volna ezzel a lehetőséggel. A sportfejlesztési programok átnézése során a kisvárdai stadionért felelős Várda Sport Egyesület programjában találtunk releváns információt. A benyújtott dokumentum szerint

a 2019. július 1. és 2020. június 30. között, az értékelési elvekben meghatározott sportcélú ingatlan által nyújtott szolgáltatások üzemeltetésének várható vesztesége 50 millió forint.

Ennek ellenére sportcélú ingatlan üzemeltetésére nem igényeltek támogatást.

A Kisvárdával ellentétben az MTK már rögtön ki is használta az új szabályozás adta lehetőséget: egészen pontosan 5076 forint TAO-támogatást igényelt sportcélú ingatlan üzemeltetésére. A vonatkozó időszakban a stadion várható veszteségére 100 ezer forinttal számoltak, ami sokszorosa a kisvárdai létesítmény mínuszának.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.