2p

A sporteszközöket a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok miatt csak attól a cégtől lehet megvásárolni, amely közvetve a Docler cégcsoporthoz tartozik. Kiszámoltuk, nincs túlárazás.

Nettó 393 millió 225 ezer, azaz áfával együtt 499 millió 395 ezer 750 forintért vásárol teqballasztalokat a szakképzési centrumok részére a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő keddi számában.

Az eljárás eredményét kihirdető lapban az is szerepel, hogy a 717 darab Teq Lite és 33 darab Teq One típusú sporteszközt a Teqball Kft.-től szerzik be, aki az egyetlen pályázó volt a tenderen. Mint kiderül, az eljárást megindító felhívást nem kellett közzétenni, ugyanis

az árubeszerzést a kizárólagos jogok védelme, beleértve a szellemitulajdon-jogot is, kizárólag egy meghatározott gazdasági szereplő képes teljesíteni.

A Teqball Kft.-t két magyar fiatal alapította 2013-ban, akik azt 2015-ben eladták a 2014 végén alapított luxemburgi Teqball Holding S.á.r.l.-nek, mely akkor a Gattyán György-féle Doclernek volt a tulajdona. (Később a Docler a részvények zömét két írországi cégnek adta el, de a szavazat- és osztalékelsőbbséget biztosító úgynevezett D osztályú részvényt a Gattyán-cég megtartotta.) A cég korábban a Brexit-kárenyhítésből is részesült, erről itt írtunk:

Az ügylet egyébként nem tűnik túlárazottnak, az ár megfelel a piaci áraknak. A Teqball honlapja szerint a Teq Lite egységára (áfával együtt) 1599 euró, egy darab Teq One-ért pedig (ugyancsak áfával együtt) 2999 eurót kell fizetni. Így az összesen 750 darab asztalért összesen 1 millió 245 ezer 450 eurót kell fizetni, ez az összeg a jelenlegi, 400 forint körüli euróárfolyamot tekintve nagyságrendileg megfelel a közbeszerzési értesítőben feltüntetett csaknem bruttó félmilliárd forintos árnak.

A teqballhoz fűződő szellemi jogok a Gattyán-cégcsoporthoz tartoznak (Fotó: Mónus Márton / MTI)
A teqballhoz fűződő szellemi jogok a Gattyán-cégcsoporthoz tartoznak (Fotó: Mónus Márton / MTI)

Rá is fér a cégre a siker. A forgalma a kezdeti sikerek után némileg visszaesni látszik, a cég azonban folyamatosan növekvő mértékű veszteséget termel, így a tulajdonos eddig osztalékot sem tudott kivenni a vállalkozásból. A mostani, nettó csaknem 400 milliós üzlet a cég tavalyi nettó árbevételének negyedére rúg. A Teqball Kft. gazdálkodása utóbbi éveinek fontosabb mutatószámait az alábbi grafikonon szemléltetjük:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!