<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Azok a cégek pályázhattak a - magyar állam által megelőlegezett - uniós forrásokra, amelyek igazolni tudták, hogy kárt szenvedtek el a britek EU-ból történő kilépése miatt. 

Nyolcvan cég pályázata nyert vissza nem térítendő támogatást az Európai Bizottság brexit-kárenyhítő forrásának keretéből – derült ki a kormányzati pályázati portálon megjelent adatokból, amelyeket a 24.hu szemlézett. Magyarország 22 milliárd forintos keretet kapott Brüsszeltől az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése miatt. Habár az Európai Bizottság döntése alapján 2022 és 2025 között állt volna rendelkezésre az összeg a Brexit miatt nehéz helyzetbe kerülő hazai vállalatok számára, a kormány úgy döntött, hogy előre kifizeti az összeget. 

A keretből a második legtöbb támogatást, bő egymilliárd forintot a Mészáros Lőrinc érdekeltségében álló Kall Ingredients Kft. kapta, ami a Szolnok mellett található tiszapüspöki izocukorgyárat működteti. A lap rákérdezett a Kall Ingedientsnél, mekkora kimutatható kára származott a cégnek a brexitből, illetve az Egyesült Királyságot érintő tevékenységük körülményeire is rákérdeztek, de a vállakozás nem reagált a megkeresésre.

Szintén technológiai fejlesztésre nyert el a brexit-kárpótlás alapjából 308 millió forintot a Matolcsy Ádám érdekeltségébe tartozó Balaton Bútor Kft., ami a cég 2020-ban elért profitjának a tizenhétszerese. A lap itt is érdeklődött, hogy a cég mely országokba szállított bútort, de a Balaton Bútor Kft. sem reagált.

Nemcsak Matolcsy Ádám, de a barátjaként ismert Száraz István cége is befutó volt a brexit-kárpótlási program pályázatán. A prémium kategóriás gasztrokülönlegességeket árusító Culinaris Kft. a jelek szerint szintén megszenvedte az Egyesült Királyság kilépését az unióból. Ennek ellentételezésére 375 millió forintot nyert el, amiből webshop-kiszolgálóközpontot és hidegkonyha kialakítását fogja elvégezni a pályázat szerint. Ez a cég sem válaszolt a 24.hu-nak a pályázattal kapcsolatban feltett kérdésekre.

A teqballt gyártó társaságnak is vesztesége keletkezhetett a brexit miatt - szép pénzt kaptak ugyanis a kompenzálásra. A kép egy korábbi gálán készült Telkiben - Fotó: MTI/Máthé Zoltán
A teqballt gyártó társaságnak is vesztesége keletkezhetett a brexit miatt - szép pénzt kaptak ugyanis a kompenzálásra. A kép egy korábbi gálán készült Telkiben - Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A brexit-kárenyhítő program 80 nyertes társaságot tartalmazó listáján feltűnik annak Gattyán György érdekeltsége is: a teqball nevű magyar találmányt gyártó társaság 255 millió forintot nyert a brexitalapból. Bár a cégben Gattyánnak nincs tulajdonrésze, ám Forbesnak adott tavaly év végén adott interjújában sajátjaként beszélt a társaságról, amit a cégcsoportja legértékesebb részének nevezett. Hogy mekkora volt a cég Egyesült Királysággal folytatott exportforgalma, arra nem válaszolt a cég a cikket jegyző 24.hu-nak.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.