2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kásler Miklós tárcájánál van az állami intézmények adósságának 85 százaléka.

39,683 milliárd forint - ennyi pénzzel tartoznak beszállítóiknak az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó intézmények. A Magyar Államkincstár áprilisi összesítése szerint az állami intézmények összes tartozásának 85 százalékát e tárca felügyelete alá tartozó szervek hozták össze.

Kásler Miklósra vár a feladat, hogy eltüntesse az adósságot
Kásler Miklósra vár a feladat, hogy eltüntesse az adósságot

A tartozások zöme, 17,3 milliárd forint 30 napon belüli, vagyis nem rég keletkezett. Ezek lehetnek olyan csúszó kifizetések, melyek rendezése nem rengetni meg az intézmények költségvetését, illetve előfordulhat, hogy pár napos késésben vannak a határidőhöz képest, de a fedezet rendelkezésre áll.

A 30 és 60 nap közötti tartozás 8,48 milliárdja már inkább okot ad aggodalomra, azt jelzi, hogy egyes vállalásokat nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak határidőre teljesíteni a szervek.

Végül a 60 napon túli tartozásoknál is nyilvántartanak 13,66 milliárd forintot, ami egyértelműen finanszírozási problémákról, elégtelen forrásról árulkodik a tárca által lefedett területeken. Elég annyit hozzátenni, hogy ez az állomány a teljes államháztartási körben meghaladja a 93,5 százalékot: vagyis lényegében az EMMI-nél van minden tartozás, amit két hónapnál hosszabb  ideje nem rendeztek a határidő eltelte után.

Ami az egyes területeket illeti, mind az oktatásban, mint az egészségügyben mutatkoznak az alulfinanszírozás jelei. Az egyetemek közül a szegedinek például 1,175 milliárdos volt a tartozásállománya április végén, a debreceninek 1,015 milliárd. A kórházak közül a Péterfynek 2,092 milliárd, a Dél-pestinek 1,438 milliárd, a Szent Jánosnak 1,408 milliárd kifizetetlen számlája volt.

Arról korábban Lázár János - aki az előző ciklusban a Miniszterelnökséget vezette miniszterként - beszélt az egyik Kormányinfón kérdésünkre, hogy a kormánynak be kell látnia, másképpen kell finanszírozni az egészségügyet. Nyilvánvalóan vannak olyan kórházak, amelyek rosszul gazdálkodnak, de olyanok is, amelyek egyszerűen nem jönnek ki annyi pénzből, mint amennyit a költségvetés biztosít a számukra. Lázár azon a véleményen volt, hogy nem több pénzt kell tenni az ágazatba, hanem a rendelkezésre álló tartalékokat kell okosabban felhasználni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!