5p

Áfából, társasági adóból és tranzakciós illetékből negyedével több folyt be a központi költségvetésbe 2022-ben, mint amit a büdzsében terveztek. Ennek oka: az Orbán-kormány totálisan mellélőtt az inflációval.

Miután a napokban a kormányzat társadalmi vita céljából közzétette a 2022-es zárszámadási törvény tervezetét, megnéztük, hogyan alakultak az előzetes tervekhez, azaz a költségvetési törvényhez képest az adóbevételek. A tavalyi büdzsé a kabinettől a keresztségben „az újraindítás költségvetése” nevet kapta, melyben 5,2 százalékos gazdasági bővülés mellett 3 százalékos inflációval számoltak.

Persze a költségvetés 2021. tavaszi tárgyalásakor még nem sejtették, hogy békaemberekkel, helyesebben „különleges katonai műveletet” végző orosz katonákkal fognak találkozni, a háború azonban már tavaly is borította a büdzsét. A GDP egy év alatt 5,2 százalék helyett csak 4,6 százalékkal nőtt, ez még nem is lett volna akkora baj, ám a pénzromlás mértéke a várt 3 százalék helyett éves szinten 14,5 százalék lett.

Dőlt a pénz áfából

A fogyasztási jellegű adókban ez meg is mutatkozik. Miközben például a kiskereskedelem növekedése az év egészét tekintve 5,3 százalék volt, a GDP felhasználási oldalán a végső fogyasztás 5 százalékkal nőtt, aközben az infláció 14,5 százalék lett, és így az általános forgalmi adóból a tervezett 5487 milliárd forint helyett 6860 milliárd forint folyt be, ami negyedével több a tervezettnél. Logikus: a megnövekedett ár után több áfát is kell megfizetnie a vásárlónak.

Az áfa növekedését kisebb részben a fogyasztás bővülése, nagyobbrészt a megugrott infláció okozta. Forrás: Depositphotos
Az áfa növekedését kisebb részben a fogyasztás bővülése, nagyobbrészt a megugrott infláció okozta. Forrás: Depositphotos

Ugyanez megjelenik a vállalkozási oldalon is. Társasági adóból a büdzsében szereplő 588,7 milliárd forint helyett tavaly 26,9 százalékkal több, 746,9 milliárd forint folyt be az államkasszába.

Az egyes önkormányzatokra a területükön működő cégek adóerő-képessége alapján kivetett úgynevezett szolidaritási adóból is a vártnál 21 százalékkal több folyt be: 129,8 milliárd helyett 746,9 milliárd forint. Ugyancsak kiugróan túlteljesült az elvárás a banki utalások után fizetendő tranzakciós illetékből. A kabinet 232,5 milliárd forintot várt ebből a teherből, ám végül a kincstárba 26,3 százalékkal több, 293,6 milliárd forint folyt be.

Letettük a poharat?

Elmaradt viszont az elvárásoktól a jövedékiadó-bevétel. A várt 1296 milliárd forint helyett 5 százalékkal kevesebb, alig 1230 milliárd forint folyt be. A zárszámadási tervezetből még nem derül ki, hogy a bevétel elmaradása miből következik. Februári cikkünkben azt írtuk, a jövedéki termékek közül a dohánypiac tavaly némileg növekedett.

Emellett a jövedéki adóból származó bevételt befolyásolta, hogy a legkeresettebb üzemanyagok ára is fixen literenként 480 forint volt egészen december elejéig. Ráadásul közgazdaságilag bizonyított, hogy a benzin és a gázolaj árrugalmatlan termékek, azaz a gazdasági szereplők ugyanúgy teletankolják a járművüket akkor is, ha az üzemanyag ára nagyot emelkedik vagy esik. Így gyanítható, a bevétel elmaradása az alkoholos termékek iránti kereslet csökkenéséből származhat.

Némileg meglepő, hogy személyi jövedelemadóból is kevesebb folyt be, mint amit a kormányzat a büdzsében tervezett. A várt 2866,5 milliárd forint helyett ebből az adónemből 2786 milliárd forint folyt be, ami csaknem 3 százalékkal kevesebb a vártnál. Mindez annak ellenére történt, hogy 2022-ben a bruttó keresetek 17,5 százalékkal haladták meg az előző évit, de itt meg kell jegyezni, hogy a Központi Statisztikai Hivatal csak az 5 főnél több alkalmazottat foglalkoztató munkaadók adatait gyűjti.

Hozta a formáját a kata – amíg ki nem végezték

Térjünk ki az egyik leginkább fókuszba került adónemre is, a kisadózó vállalkozások tételes adójára, azaz a katára! Emlékezetes, 2022 nyarán a kormánypártok – tömeges adócsalásra hivatkozva – gyakorlatilag beszántották ezt a tényleg söralátét méretű, rendkívül egyszerű adózási formát. Elsőként lapunk bizonyította be a NAV adatai alapján, hogy szó sem volt tömeges adócsalásról, a feltárt szabálytalanságok eltörpültek a vizsgált adóalanyok számához képest.

A legfontosabb változás az volt, hogy a katás szeptember 1-jétől már nem állíthatott ki számlát, nyugtát nem magánszemély adózó felé. Emiatt vállalkozók tömegesen szorultak ki a kata hatálya alól és váltottak más (jellemzően átalányadózó egyéni vállalkozói) adózási módra.

A katából a kabinet 2022-re 236,8 milliárd forint bevételt remélt. Ennek 79 százaléka, 186 milliárd forint folyt be végül a költségvetésbe. Ám ha azt nézzük, hogy a katások kétharmada az év első nyolc hónapjában ilyen formában fizette a közterhet, egyharmaduk pedig egész évben, akkor kijelenthető, egész évre nézve teljesült volna a katabevételi terv.

A nyugdíj- és egészségügyi kassza két legfontosabb bevételi forrása ellentétesen teljesített. A társadalombiztosítási járulékból 3082,3 milliárd forintra számított a kincstár, ám ennél az összegnél nyolcadával több, 3467 milliárd forint folyt be. Gyengén muzsikált viszont a szociális hozzájárulási adó: a tervezett 2454,6 milliárd forintnál 3 százalékkal kevesebbhez, 2379 milliárd forinthoz jutott a költségvetés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!