4p

Az új katatörvény hatálya alá mindössze harmadannyian jelentkeztek be, mint amennyien a régi kata szerinti adózást választották. És bár a taxis szféra az egyetlen, amelyik ezen kedvező adózási forma mellett továbbra is számlázhat vállalkozásoknak is, arányuk az új katások között nem éri el az 5 százalékot sem.

Január közepéig összesen 145 638 kisadózó jelentkezett be az új katatörvény hatálya alá – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) lapunk közérdekű adatigénylésére adott válaszából. Ez azt jelenti, hogy a 2021-es 450 ezer katás egyéni és társas vállalkozás után mindössze harmadannyian döntöttek úgy, a szeptember 1-jével hatályba lépett új szabályozás szerint főállású egyéni vállalkozóként választják ezt az adózási formát.

A kapott szám meglehetősen alacsonynak nevezhető. A második Orbán-kormány javaslatára megalkotott régi katatörvény 2013-as hatályba lépése után három évvel, 2016-ban már elérte ezt az értéket a kata szerint adózók száma, annak az évnek a végén az adóhatóság már 175 ezer katást tartott nyilván. A NAV az ezt megelőző évben, 2015-ben indított kampányt az adónem népszerűsítéséért, a szervezet évkönyvében így fogalmaztak:

„Nagy hangsúlyt kaptak továbbá a kisadózó vállalkozások tételes adója és a kisvállalati adó adónemek népszerűsítésével kapcsolatos feladatok. Ennek keretében a NAV honlapjára összehasonlító példákat is tartalmazó tájékoztatók kerültek ki annak bemutatására, hogy milyen előnyökkel jár a kata/kiva alanyiság választása a többi adózási módhoz képest. Ezen túlmenően a tájékoztatási szakterület több mint 151 ezer kata és 77 ezer kiva tájékoztatót küldött ki az érintett adózók részére figyelemfelhívás céljából azok elektronikus tárhelyére.”

Ezzel párhuzamosan a központi költségvetés katából származó bevételei is folyamatosan emelkedtek: 2016-ban már 70 milliárd forintot szedtek be ebből az adónemből, ami azután 2021-re 195,8 milliárd forintra nőtt.

A kedvező adózási forma szigorítását a kormányzati propaganda azzal indokolta, hogy szerintük a katázók valójában színlelt munkaszerződés keretében dolgoznak. Ám lapunk elsőként bizonyította be objektív adóhatósági adatok alapján, hogy ez nem igaz.

A tavaly szeptember 1-jei változás viszont az új kataszabályokból

  • kizárta a társas vállalkozásokat,
  • kizárta a mellékállásban vagy nyugdíj mellett dolgozókat,
  • kizárta azokat, akik akár egyetlen alkalommal is nem magánszemély részére állítanak ki számlát.

Utóbbi kitétel alól azonban mentesülnek azok, akik taxis személyszállítás keretében nyújtják a szolgáltatást cégeknek. Ezért kíváncsiak voltunk arra is, mennyi taxis választotta egyéni vállalkozás keretében a katás adózást, azonban a NAV azt közölte lapunkkal,

„ennek legyűjtését kizárólag külön informatikai fejlesztéssel lehetne elvégezni, mely a NAV alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan igénybevételével járna”.

Az arányok azonban kideríthetők. Az Opten nyilvántartásai szerint ugyanis

jelenleg 6638 fő azok száma, akik egyéni vállalkozók, és főtevékenységként taxis személyszállítást jelöltek meg. Közülük 331 azoknak a száma, akik 2022. szeptember 1-jét követően váltak egyéni vállalkozóvá.

Ez alapján azt kijelenthetjük, az új katások között kevesebb mint 5 százalékot képvisel a taxisok száma. Vagyis nem lett igazuk azoknak, akik azt hitték, az új kataszabályok után zömmel a taxisok maradnak ebben az adózási formában, több mint 140 ezer olyan, más tevékenységet folytató egyéni vállalkozó is akadt, akik vállalták, hogy főállásban kizárólag a magánszemélyek részére teljesítenek.

Csupán korábbi katások harmada választotta az új szabályok szerinti, szigorított katát. Fotó: MTVA / Bizományosi: Róka László
Csupán korábbi katások harmada választotta az új szabályok szerinti, szigorított katát. Fotó: MTVA / Bizományosi: Róka László

Az viszont az előzetes várakozásoknak megfelelően alakult, hogy a régi katások közül rendkívül sokat, konkrétan a kétharmadukat „kinyírta” az új szabályozás.

Októberben, azaz egy hónappal az új katatörvény hatályba lépése után pedig az is egyértelművé vált, a társas vállalkozások körében tömegesen elkezdődtek a végelszámolási eljárások.

A cégmegszűnések és az egyéni vállalkozások számának akkori csökkenése főleg az új kataszabályoknak volt a következménye, annak ellenére, hogy azóta az Átlátszó adatigénylésére adott NAV-válasz alapján megerősítést nyert korábbi cikkünk állítása, miszerint alig találtak olyan céget, illetve katás partnerét, amelyiknél megállt volna a színlelt munkaviszony vélelme.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!