2p

A független képviselő az iskolában osztogatott laptopok kapcsán mutatott be egy-két érdekességet.

„Újabb részletek jutottak el hozzám az iskolákban osztogatott – elavult és gyenge – laptopok beszerzéséről” – kezdi Facebook-bejegyzését Hadházy Ákos. A szerződés alapján elárulta:

a Lenovo 300w Gen4 notebook (4 GB RAM és 128 GB SSD) darabját nettó 180 929 forintért vette a Klebelsberg Központ, ami áfával együtt majdnem 230 ezer.

A képviselő hozzátette, bár keresték, Magyarországon már nem találtak hasonlóan gyenge gépeket, az utolsó elérhető ára 409 dollár volt, ami nagyjából 140 ezer forint. A java viszont csak ezután jön; mint írta,  

az önmagában is túlárazott notebookhoz csaptak még mindenféle egyéb tételeket: táska, egér, Windows licence és a matricázás! Igen, valaki kibontotta ezeket a gépeket és egyenként ráragasztott két matricát, egy leltári vonalkódot, meg egy tájékoztatót, hogy milyen EU-s projektből származik. Ez a matricázás az árlista szerint 1000 forint +ÁFA összegbe került gépenként. Ezen kívül felszámolnak 2000 forintot (+ÁFA természetesen), azért, hogy a gépeket a „teljesítési helyszínekre”, vagyis az iskolákba kiszállítsák.

Hadházy szerint ha valamelyik futár céggel, egyenként vitették volna ki őket házhoz, akkor is fele ennyibe került volna, de itt csak az iskolákig kellett szállítani, ahol aztán a tanárok osztották ki a szülöknek. A képviselő még egy rejtélyes tételt is észlelt, az „üzembe helyezéssel kapcsolatos speciális követelmények” címen jelzett feladatot nem a notebookok számával megegyező mennyiségben számolták el, összesen 64,8 millió forintért. Végül így foglalta össze a helyzetet:

összesen  tehát tízezer darab notebook nettó 1 milliárd 988 millió forintba került, vagyis darabonként nettó 198 871 forintba, ami ÁFÁ-val együtt 252 566 forint. Egy olyan gépért, ami amúgy legfeljebb 140 ezer forintot ér…

Hadházy Ákos posztját a csatolt képekkel itt olvashatja el:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!