<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nőtt a feldolgozóipar és az élelmiszeripar importja.

2022. áprilisban a kivitel volumene 1,7 százalékkal kisebb, a behozatalé 0,9 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A passzívum 523 millió euró volt, az egyenleg 860 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest - adta közre a KSH. 2022. áprilisban a kivitel értéke 11,1 milliárd euró (4163 milliárd forint), a behozatalé 11,6 milliárd euró (4359 milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 13, az importé 22 százalékkal nőtt. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 1,9, a behozatalé 5,5 százalékkal bővült.  

Sokan vennének új autót, de kevés embernek telik erre. Fotó: DepostiphotosSokan vennének új autót, de kevés embernek telik erre. Fotó: Depostiphotos

A termék-külkereskedelmi egyenleg 860 millió euróval romlott (az első becslésben közöltnél 48 millió euróval kedvezőtlenebb). A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 19, a behozatalban 25 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 5,3 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz mérten 4,0, a dollárral szemben 15 százalékkal gyengült.
 
A gépek és szállítóeszközök 2021. áprilisi áron számított kivitele 2,5, behozatala 5,8 százalékkal kisebb lett. A közúti jármű exportvolumene több mint hetedével, importvolumene több mint tizedével elmaradt az előző év azonos időszakitól. A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék volumene a kivitelben kismértékben, a behozatalban több mint negyedével csökkent. 

Az általános rendeltetésű ipari gép forgalma a kivitelben és a behozatalban közel tizedével elmaradt az előző év azonos időszakitól. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene kismértékben nőtt, importvolumene több mint tizedével visszaesett. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kivitel esetében 1,4 százalékponttal növelte a teljes forgalom exportoldali volumencsökkenését, a behozatalnál 2,9 százalékponttal mérsékelte a teljes forgalom importoldali volumennövekedését.

A feldolgozott termékek exportvolumene 0,7, importvolumene 5,6 százalékkal nagyobb lett. A mindkét oldali volumennövekedést döntően a vas és acél, ezenkívül az importban a szakmai tudományos ellenőrző műszer, az exportban a gyógyszer és gyógyszerészeti termék forgalma befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 0,2 százalékponttal mérsékelte a teljes kivitel csökkenését, az importban pedig 2,1 százalékponttal növelte a teljes behozatal volumennövekedését.

Az energiahordozók exportvolumene 16 százalékkal kisebb, importvolumene 10 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A mindkét oldali forgalomváltozáshoz döntően a kőolaj és kőolajtermék járult hozzá, ezen túlmenően a változás az exportban a természetes és mesterséges gáz volumenének csökkenésével, az importban a villamos energia volumennövekedésével magyarázható. Az energiahordozók a teljes export csökkenésének mértékét 0,4 százalékponttal növelték, az import növekedését 0,6 százalékponttal támogatták.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 0,6 százalékkal kisebb, a behozatalé 15 százalékkal nagyobb lett. Mindkét oldali forgalomváltozáshoz döntően a gabona és gabonakészítmény járult hozzá, ezenkívül az exportoldali forgalomcsökkenést az egyéb, táplálkozásra alkalmas termék és készítmény, az importoldali volumennövekedést a hús és húskészítmény befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes export csökkenésére nem volt hatással, az import növekedéséhez viszont 0,7 százalékponttal hozzájárult.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 0,6 százalékkal kisebb, az onnan érkező behozatalé 1 százalékkal nagyobb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 371 millió euróval romlott, 420 millió eurós többlet keletkezett. Az export 77, az import 70 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 5,1 százalékkal csökkent, a behozatalé 0,8 százalékkal nőtt. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 489 millió euróval romlott, 943 millió eurós passzívumot mutatott.

2022. január–áprilisban a kivitel értéke 45,1 milliárd euró (16,6 ezer milliárd forint), a behozatalé 46,7 milliárd euró (17,2 ezer milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 0,1 százalékkal csökkent, a behozatalé 4,8 százalékkal emelkedett. A termék-külkereskedelmi mérleg 4,5 milliárd euróval romlott, a hiány 1,6 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 16, a behozatalban 24 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 6,2 százalékkal romlott. A forint az euróhoz képest 1,7, a dollárhoz viszonyítva 10 százalékkal gyengült.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.