<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Noha az államtitkár az MTI-nek adott nyilatkozatában kisebb sikerjelentést adott elő a munkaerőpiac helyzetét illetően, ennyire nem rózsás a helyzet.

Mára vitán felül kiheverte a világjárvány sokkját a hazai munkaerőpiac. A foglalkoztatottak száma a rendszerváltás óta nem tapasztalt magasságokban jár, 4,7 millió körül alakul. A magyar munkanélküliségi ráta a legalacsonyabbak közé tartozik Európában. Az álláskeresők számát 2021 elejére sikerült 300 ezer alá szorítani, csak az elmúlt tíz hónapban 50 ezer fő feletti a mérséklődés - erről beszélt Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára az MTI híre szerint. Mindezt annak kapcsán, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint októberben tovább mérséklődött a nyilvántartott álláskeresők száma.

Vitán felül áll, hogy a trend igen kedvező irányba mutat, a részletesebb adatok azonban már óvatosságra intenek.

Az egyik ilyen adat a csoportos létszámleépítésben érintettek száma. A jogszabályok értelmében ugyanis dolgozói létszámtól függően, ha 10, 20, vagy 30 alkalmazottnál többnek szünteti meg egy vállalkozás a munkavállalói jogviszonyát, akkor azt jelentenie kell a munkaügyi hivatalokhoz.

A harmadik hullám számait idézi a friss adat (Fotó: PixabaY)A harmadik hullám számait idézi a friss adat (Fotó: PixabaY)

A friss, októberi statisztikában igencsak megugrott az ilyen formában elbocsátott dolgozók száma, annyira, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámában volt példa utoljára ennél nagyobb létszámú elbocsátásra.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 544 dolgozó volt érintett csoportos létszámleépítésben, aminél több érintettről legutóbb márciusban számolt be a szolgálat - vagyis 7 havi csúcsról beszélhetünk. Akkor 975 alkalmazottól váltak meg ilyen formában a cégek.

A legtöbb elbocsátás a közép-magyarországi régióban, valamint a Dél-Alföldön történt. A részletes adatok szerint

 • 213 dolgozótól váltak meg ilyen formában a cégek Bács-Kiskun megyében,
 • 153-tól Pest megyében,
 • 111-től Budapesten,
 • Komárom-Esztergom megyében 34 fő volt érintett,
 • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 20,
 • Csongrád-Csanádban pedig 13.

Az NFSZ közlése szerint a leépítések

 • az egyéb szállítást kiegészítő szolgáltatás,
 • a mérőműszer-gyártás,
 • az egyéb információ-technológiai szolgáltatás,
 • a vendéglátás,
 • a vasúti, kötöttpályás jármű gyártása
 • és a ruházati termékek gyártása ágazatokat érintette.

Idén októberrel bezáróan egyébként összesen 4305 személyt bocsátottak el csoportos leépítéssel. És hiába terhelte az évet a harmadik és most már a negyedik hullám is, ez a szám a korábbi évekkel összehasonlítva egész kedvezően alakulhat. A járvány előtti néhány évben ugyanis 4000-5600 környékén mozgott az év során ilyen formán elbocsátottak létszáma. A koronavírus-járvány berobbanásának évében, 2020-ban több mint 17 ezer főt küldek el a cégek, aminél nagyobb leépítési hullámra csak kétszer volt példa: a 2009-es válság kitörésekor (39 ezer), valamint 2012-ben (20 ezer).

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.