TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Az egészségügy újraindulása döcögősen halad, az ellátás szintje nem éri el a járvány előttiét - közben gyakorlatilag leálltak a beszerzésekkel is.

Hiába hirdette meg a szakminiszter már több mint egy hónapja az egészségügy újraindítását, az intézmények még mindig jóval kevesebb beteget látnak el, mint a járvány előtt. Ám hiába kisebb az átlagos gyógyítási teljesítmény, a kórházak eladósodása lassult ugyan, de nem állt meg - írja a Népszava. Júniusban a tartozás 34,6 milliárd forint volt. 

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a alapnak azt mondta: a Magyar Államkincstár adataiból az látszik, hogy ha csökkenő ütemben is, de a járvány miatti megszorítások idején is növekedett a kórházak eladósodása.

Márciusról áprilisra 6,3 milliárddal, májusra további 4 milliárddal, majd júniusra 2,6 milliárddal nőtt a tartozás. Ez a lassulás a lap szerint magyarázható azzal is, hogy egy a Kásler Miklós humán miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter által közösen jegyzett levél az ötmillió forintnál nagyobb összegű beszerzéseket bonyolult engedélyezési eljáráshoz kötötte. Eszerint csak akkor vásárolhatnak bármilyen gyógyszert, eszközt, ha azt ellenjegyezte a kórházparancsnok, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ képviselője és az operatív törzs vezetője is. Ha ezt már meglévő szerződés alapján tennék, akkor ahhoz optimális esetben is legalább 10 napra van szükség.

Ha nincs szerződés, gyakorlatilag lehetetlen a beszállítóktól bármit is megvásárolniuk a kórházaknak.

A kórházak gyakorlatilag most nem vásárolnak semmit a beszállítóktól. Valószínűleg azért sem „pörgetik fel a betegforgalmat”, mert lassan kiürülnek az anyagraktáraik - mondta a főtitkár.

A lejárt tartozások háromnegyede az egészségügyben halmozódott fel

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 2020. június 30-án 46,9 milliárd forint. A tartozásállományból 35,2 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati
háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket). A 35,2 milliárd forint csaknem egésze szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás, amelyből 0,8 milliárd forint államháztartáson belülre irányul - olvasható az Államkincstár honlapján közzétett tájékoztatásban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.