Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A forint mostani gyengülésével a helyére került, a 320 forint körüli árfolyam tűnik indokoltnak a jelenlegi helyzetben. Az MNB azonban továbbra is kettős problémával áll szemben: nemzetközi szinten későbbre tolódtak a jegybanki szigorítások, a magyar infláció pedig gyorsult.

Gyengülésnek indult a forint a Magyar Nemzeti Bank keddi döntése után, amelynek keretében több év után először szigorított a kamatfeltételeken. Március közepén még 313-314 forintnál járt az euró, ezen a héten azonban veszített az értékéből, csütörtök délelőtt már 320 forint közelében járt az árfolyam.

Mit vártak?

Az MNB kedden az egynapos betét kamatát 10 bázisponttal megemelte és bejelentette, hogy szűkíti a likviditást a piacon. Összességében a két intézkedés mérsékelt monetáris szigorítást jelent. „Lényegében ezt a lépést vártuk az MNB-től, a döntés előtt az volt inkább a kérdés, hogy a likviditásszűkítést és az egynapos betét kamatának emelését egy vagy két lépésben jelentik-e be. Ugyanakkor a devizapiaci reakciók arra utalnak, hogy a befektetők egy szigorítási ciklus kezdetének bejelentésére számítottak. Ezért ment fel az euró árfolyama 320 forintra" – mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A jegybank egyben közölte, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben a jövőben rendszeres lesz a kamatdöntések után tájékoztató. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az MNB vezetése a jövőben várható intézkedéseket az eddiginél részletesebben szeretné megindokolni, ezzel pedig lehetőséget ad arra is, hogy szükség esetén éljen a szóbeli intervenció lehetőségével. A szóbeli intervenció pedig azt jelenti, hogy a jegybankárok üzenetet küldenek a piacnak. Ilyen szóbeli intervencióként lehet értékelni a keddi döntéshez fűzött MNB-s kommentárt is, amely szerint most szigorítottak, de egyszeri döntés és nincs szó egy cikluskezdetéről. Majd a kommentár megjelenése után indult a gyengébb tartomány felé a forint.

A monetáris politikában várható kilátásokról Németh Dávid elmondta: A Magyar Nemzeti Bank továbbra is kettős problémával áll szemben. Egyrészt a fejlett piaci környezetet meghatározó két jegybank, az amerikai Fed és az Európai Központi Bank is későbbre ígéri a szigorítást a kedvezőtlenebbé vált gazdasági helyzet miatt. Ez továbbra is lehetővé teszi a laza magyarországi monetáris feltételek fenntartását, ugyanakkor a magyarországi infláció felgyorsult, ami viszont ellene szól. Inflációs kockázatok pedig továbbra is fennállnak, mivel a bérek emelkedő pályán vannak, a lakossági fogyasztás pedig tempósan bővül.

A szakember szerint áprilisban és májusban nem várható lépés a szigorítás felé, a mostani kilátások alapján júniusban várható újabb fejlemény. Akkor jelenik meg ugyanis a jegybanki stáb által készített, következő inflációs jelentés, amelynek megállapításai kulcsfontosságúak lesznek. A mostani bizonytalan környezetben ugyanis az aktuális adatok fogják meghatározni a monetáris politikai intézkedéseket.

Helyén van

A forintra visszatérve Németh Dávid elmondta: „A keddi jegybanki döntés utáni gyengüléssel a forint árfolyama a helyére került, a mostani gazdasági környezet ugyanis 318-323 forintos euróárfolyamot indokol."

Rövid távon komolyabb gyengüléssel egyelőre nem kell számolni, de a monetáris politikának számolnia kell a nemzetközi kockázatokkal. Például azzal, hogy Donald Trump amerikai elnök esetleges protekcionista, autógyártókat érintő lépései felfogathatják az autópiacot. Ezek érinthetik a jelentős amerikai exportot bonyolító német márkákat, ezen keresztül pedig a magyarországi gyárakat. A forint számára ez rossz hír lenne, ami gyengülést eredményezhet.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.