2019. március 28. 13:10
mfor.hu

A forint mostani gyengülésével a helyére került, a 320 forint körüli árfolyam tűnik indokoltnak a jelenlegi helyzetben. Az MNB azonban továbbra is kettős problémával áll szemben: nemzetközi szinten későbbre tolódtak a jegybanki szigorítások, a magyar infláció pedig gyorsult.

Gyengülésnek indult a forint a Magyar Nemzeti Bank keddi döntése után, amelynek keretében több év után először szigorított a kamatfeltételeken. Március közepén még 313-314 forintnál járt az euró, ezen a héten azonban veszített az értékéből, csütörtök délelőtt már 320 forint közelében járt az árfolyam.

Mit vártak?

Az MNB kedden az egynapos betét kamatát 10 bázisponttal megemelte és bejelentette, hogy szűkíti a likviditást a piacon. Összességében a két intézkedés mérsékelt monetáris szigorítást jelent. „Lényegében ezt a lépést vártuk az MNB-től, a döntés előtt az volt inkább a kérdés, hogy a likviditásszűkítést és az egynapos betét kamatának emelését egy vagy két lépésben jelentik-e be. Ugyanakkor a devizapiaci reakciók arra utalnak, hogy a befektetők egy szigorítási ciklus kezdetének bejelentésére számítottak. Ezért ment fel az euró árfolyama 320 forintra" – mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A jegybank egyben közölte, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben a jövőben rendszeres lesz a kamatdöntések után tájékoztató. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az MNB vezetése a jövőben várható intézkedéseket az eddiginél részletesebben szeretné megindokolni, ezzel pedig lehetőséget ad arra is, hogy szükség esetén éljen a szóbeli intervenció lehetőségével. A szóbeli intervenció pedig azt jelenti, hogy a jegybankárok üzenetet küldenek a piacnak. Ilyen szóbeli intervencióként lehet értékelni a keddi döntéshez fűzött MNB-s kommentárt is, amely szerint most szigorítottak, de egyszeri döntés és nincs szó egy cikluskezdetéről. Majd a kommentár megjelenése után indult a gyengébb tartomány felé a forint.

A monetáris politikában várható kilátásokról Németh Dávid elmondta: A Magyar Nemzeti Bank továbbra is kettős problémával áll szemben. Egyrészt a fejlett piaci környezetet meghatározó két jegybank, az amerikai Fed és az Európai Központi Bank is későbbre ígéri a szigorítást a kedvezőtlenebbé vált gazdasági helyzet miatt. Ez továbbra is lehetővé teszi a laza magyarországi monetáris feltételek fenntartását, ugyanakkor a magyarországi infláció felgyorsult, ami viszont ellene szól. Inflációs kockázatok pedig továbbra is fennállnak, mivel a bérek emelkedő pályán vannak, a lakossági fogyasztás pedig tempósan bővül.

A szakember szerint áprilisban és májusban nem várható lépés a szigorítás felé, a mostani kilátások alapján júniusban várható újabb fejlemény. Akkor jelenik meg ugyanis a jegybanki stáb által készített, következő inflációs jelentés, amelynek megállapításai kulcsfontosságúak lesznek. A mostani bizonytalan környezetben ugyanis az aktuális adatok fogják meghatározni a monetáris politikai intézkedéseket.

Helyén van

A forintra visszatérve Németh Dávid elmondta: „A keddi jegybanki döntés utáni gyengüléssel a forint árfolyama a helyére került, a mostani gazdasági környezet ugyanis 318-323 forintos euróárfolyamot indokol."

Rövid távon komolyabb gyengüléssel egyelőre nem kell számolni, de a monetáris politikának számolnia kell a nemzetközi kockázatokkal. Például azzal, hogy Donald Trump amerikai elnök esetleges protekcionista, autógyártókat érintő lépései felfogathatják az autópiacot. Ezek érinthetik a jelentős amerikai exportot bonyolító német márkákat, ezen keresztül pedig a magyarországi gyárakat. A forint számára ez rossz hír lenne, ami gyengülést eredményezhet.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/?>

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.