2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A tőzsdei ár több mint kétszeresét fizettük az orosz hosszútávú gázszerződés alapján behozott energiahordozóért.

Az orosz importgáz februárban 124 euró/megawattóra áron érkezett Magyarországra – derül ki az uniós statisztikai adatokból. A mértékadó holland tőzsdén, a TTF-en a februári átlag viszont 58,55 euró volt - mutat rá az óriási különbségre a 24.hu cikke.

Ugyanakkor hozzáteszi: az összehasonlítás így nem egészen korrekt, hiszen az üzleti titoknak minősített orosz-magyar gázszerződésről úgy tudni, hogy az két hónapos csúszással követi a tőzsdei árat. Vagyis a két hónappal korábbi, decemberi adattal kellene összevetni, akkor pedig 116 euró volt a tőzsdei átlag, és ha a Népszava által kalkulált, akár 10 százalékot is elérő felárat is hozzávesszük, akkor ki is jön a februári, 124 eurós importár.

A számok nem hazudnak. Fotó: Depositphotos
A számok nem hazudnak. Fotó: Depositphotos

A teljességhez hozzátartozik, hogy a két havi csúszás máskor Magyarország számára kedvező, például a tavaly augusztusi tőzsdei csúcson az átlag 236 euró volt, és abban a hónapban kevesebb, mint a feléért, 108 euróért érkezett Oroszországból a gáz. Összességében azonban a Népszava arra jutott, hogy a múlt év egészében közel 300 milliárd forintot takaríthatott volna meg Magyarország, ha az orosz hosszútávú szerződés helyett a tőzsdén, az azonnali piacon szerezte volna be a szükséges gázmennyiséget.

Ami a mennyiséget illeti, februárban 377,5 millió köbméter orosz import érkezett, valamivel kevesebb, mint egy évvel korábban, amikor 87 eurócent volt az átlagár.

Rezsinyelvre fordítva, azaz a megawattórákat köbméterre átszámolva azt látjuk, hogy februárban köbméterenként 1,31 euró volt az orosz gáz beszerzési ára, ami 504 forint (az euró februári, 384,91 forintos átlagárfolyamával). Ez még mindig az ötszöröse a rezsicsökkentett 102 forint/köbméteres árnak.

Az eddigi hónapok árképzését figyelembe véve március lehet az első hónap, amikor köbméterenként egy euró alá eshet az orosz import ára, a forintárfolyamtól függően úgy 280 forint körül alakulhat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!