<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Volt titkosszolgálati embereket és egykori rendőröket béreltek fel erre - írja a hetilap online oldala.

A hvg.hu szerint tudnak olyan, ma már a magánnyomozói piacon tevékenykedő egykori titkosszolgákról, akik az előválasztáson győztes politikusok feltérképezésére kaptak megbízást.

Utalnak Kövér László házelnök még 2020 februárjában zárt ajtók mögött, a magyar polgári nemzetbiztonsági szolgálatok jelenlegi és korábbi vezetőihez intézett beszédére, illetve egy ünnepi rendezvényre, a szervezetek fennállásának harmincadik évfordulója alkalmából tartott eseményre, ahol szintén megnyilvánult a kormánypárti politikus. Ott mondandóját azzal zárta, hogy a legerősebb bizodalma a szolgálatokban van, reméli, hogy minden tudást és erőt latba vetnek azért, hogy a nemzet soha többé ne hulljon porba.

Mindent lefényképeznek, rögzítenek, ami bármikor hasznos lehet (fotó: pixabay.com)Mindent lefényképeznek, rögzítenek, ami bármikor hasznos lehet (fotó: pixabay.com)

Az ellenzék ezeket úgy fordította le, hogy Kövér László „kilövési engedélyt adott” rájuk, ezért a távozását követelték, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke, Stummer János pedig attól tart, a szolgálatok ezek után beavatkoznak a választásba. A kormányoldal szerint kiforgatták Kövér szavait, az Alkotmányvédelmi Hivatal szerint pedig semmilyen ünnepi beszédet nem kell értelmezni - írta a lap.

A portál megjegyzi, hogy a kormánypártnak egyébként nincs feltétlenül szüksége arra, hogy állami erőforrásból, a titkosszolgálatok segítségével gyűjtsön – akár kompromittálásra alkalmas – információkat a politikai ellenfeleiről. Már csak azért sem, mert a titkosszolgálatok által keletkezett anyagokat nem tudnák a nyilvánosság előtt felhasználni, ezzel ugyanis a saját műveleteiket dekonspirálnák. 

A cikkíró úgy vélte, hogy politikusokat, ismert közéleti szereplőket mindig is rizikósabb állami eszközökkel megfigyelni, az ilyen munkára könnyebb „mezítlábasakat” bevonni. Mezítlábasnak nevezik azokat a főleg exrendőrökből vagy egykori titkosszolgákból álló embereket, akik rendszerint magánnyomozói megbízásokat vállalnak el - fűzte hozzá a cikk.

Ha a célszemély nem lát el fontos állami pozíciót és nincsenek bűnözői vagy gyanús külföldi kapcsolatai, akkor kerülnek képbe tehát a „mezítlábasok”, akik mindenféle technológiai segítség nélkül, de ami ennél lényegesebb, törvényesen tudnak információkat gyűjteni a célszemélyről.

Célkeresztben
Itt lapunk emlékeztet arra, hogy az utóbbi hetekben-hónapokban többek között Karácsony Gergely főpolgármester, Bajnai Gordon volt kormányfő (mindketten az úgynevezett Városháza-eladás kapcsán), Jakab Péter, a Jobbik elnöke és Márky-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (mindketten magánéletükkel összefüggésben)  volt a kutatások és megfigyelések középpontjában. Bige László nagyvállalkozó régóta "érdekli" a megfigyelőket.

Az internetes újság egy trükkről is beszámol. Eszerint, ha az ilyen mezítlábas egy kistelepülésen élő ellenzéki politikusról gyűjt információt, akkor a célszemély lakókörnyezetében természetesen nem magánnyomozóként, hanem például családfakutatóként bukkan fel, megtévesztve azokat, akiktől az információkat szerzi. Ha ismert emberről gyűjt adatokat a magánnyomozó, akkor nem a célszemély közvetlen lakókörnyezetében kezd el dolgozni, hanem például a helyi kocsmákban. Egy ilyen munka során nemcsak a célszemélyről, de annak családtagjairól is kiderülhetnek olyan információk, amelyeket egy politikai kampányban fel lehet használni a célszemély lejáratására vagy befeketítésére - jelezte a portál.

Hogy mindez mennyibe kerül a megrendelőnek? Ennek is utánajárt a lap és kiderült, hogy egy aktakész jelentést 1-1,5 millió forintért tesznek le az asztalra. Ezt akkor is ki kell fizetnie a megrendelőnek, ha a magánnyomozók semmit nem találnak a célszemély életében és az elkészült dossziéból egy talpig becsületes ember képe rajzolódik ki. 

A lap ugyanakkor azt is megírta, hogy a Fidesz saját körein belül is tesztel és vizsgálódik. Üzletembereket rendre megfigyeltetnek különféle titkosszolgálati és más eszközökkel.

"Mészáros Lőrinc még ennél is biztosabbra ment, mikor Talentis Protect Zrt. néven saját magánbiztonsági céget alapított, ami – leegyszerűsítve – a saját cégeit monitorozta, hogy nehogy meglopják őket" - fűzte hozzá a cikkíró.


 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.