<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az időseket hatványozottan sújtja az élelmiszerek drágulása is, ezért már szeptembertől oda kellene adni azt a 4,9 százalékos különbözetet, amivel kisebb volt az inflációnál az eddigi nyugdíjemelés.

Az elszabadult infláció, az élelmiszerek, különösen az alapvető élelmiszerek drágulása a nyugdíjas társadalom nagyobb részében az életminőség súlyos romlását eredményezi – jelentette ki a Népszava kérdésére a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (Nyuszet) soros elnöke.

Egyre több az olyan idős ember, aki a következő nyugdíj megérkezése előtt egy héttel már nem szedi a gyógyszereit, mert nem tudja kiváltani a következő adagot. Ha tovább emelkedik az infláció és nőnek a rezsiköltségek, az ő egészségük biztosan romlik, sokan szenvednek el egészségkárosodást, sőt, nem túlzás kijelenteni, hogy sokan indokolatlanul korán halnak majd meg

- mondta Hegyesiné Orsós Éva a Nyuszet tagszervezeteitől érkező beszámolók alapján.

Szeptembertől legalább 4,9 százalékos nyugdíjemelésre lenne szükség. Fotó: DepositphotosSzeptembertől legalább 4,9 százalékos nyugdíjemelésre lenne szükség. Fotó: Depositphotos

A nyugdíjas fogyasztói kosár alapján számított drágulás júliusban az egy évvel korábbi állapothoz képest 13,8 százalékos volt, egy tized százalékkal magasabb az általános inflációs adatnál. Ugyanakkor már a hivatalos statisztikában is 27 százalékos élelmiszerár drágulást mértek, a lakosság pedig ennél is magasabbnak érzi az árak emelkedését.

Mivel az alacsony nyugdíjjal rendelkezők többnyire alapvető élelmiszereket vásárolnak, a társadalomnak ez a csoportja legalább 35 százalékos drágulást érzékel.

Hegyesiné Orsós Éva azt tapasztalja, az idősek még nem tudtak megoldásokat találni a váratlan nehézségekre, egyelőre inkább pánikot tapasztal a nyugdíjas társadalom átlag alatti jövedelemmel rendelkező részében, amit tetéznek az üzemanyag-, sőt már a cukorhiányról szóló hírek is - írja a Népszava.

Míg az átlagnyugdíj 160 960, a medián nyugdíj összege 140 ezer forint, ezt kell beosztani a többségnek mindenre.

Ha a legfontosabb élelmiszerek 40, néhány tételnél 60 százaléknál járó inflációját vagy a 13,8 százalékos nyugdíjas inflációt vetjük össze azzal a 8,9 százalékos nyugdíjemeléssel, amit eddig kaptak 2022-ben az idős emberek, nem kell magyarázat, miért sürgetnek a nyugdíjas szervezetek és szakértők is azonnali további emelést.

A szakértő szerint azonnal, már szeptembertől oda kellene adni az időseknek azt a 4,9 százalékos különbözetet, amivel kisebb volt az inflációnál az eddigi nyugdíjemelés. Ha csak a novemberben megszokott korrekció idején kapnak kiegészítést, legalább egymillió ember mindennapjai válnak kilátástalanná a következő hónapokban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.