10p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Egy január végi kormánydöntés szerint megint milliárdokat kap a Váli-völgy, a miniszterelnök szűkebb hazája. Beleillik ez abba, hogy ez a vidék egyenesvonalú felívelést mutat az elmúlt 10 évben. Közpénzből, uniós és magánforrásokból több infrastrukturális fejlesztés is indult az itteni 6-7 településen, köztük Felcsúton. Egy néhány éve írt és a völgy jövőjéről szóló tanulmány ökoturisztikai paradicsomot vizionált. Erre még várni kell, de a közpénzcsapok már megnyíltak, akár erre is fordíthatják a belőlük jövő milliárdokat. Sorozatunkban szigorúan a gazdasági fejlődésre összpontosítunk.

1. rész: Kitüntetett kormányzati figyelem

Érdekes hírt repített világgá 2010 júniusában a budapesti Naphegyen tanyázó MTI. Azt, hogy 2009-ben Felcsút volt a leggazdagabb hazai település az egy főre jutó havi átlagjövedelem alapján. Nem akárhonnan, hanem a 336. helyről pattant az élre. Persze, 2009-ben még nem Orbán Viktornak hívták a kormányfőt. De egy évvel később már igen, s ez közvetve garancia volt arra, hogy Felcsút és vidéke tartósan kiemelkedjen, de legalábbis meginduljon felfelé.

A Váli-völgy egyik gyöngyszeme (fotó: Mester Nándor)A Váli-völgy egyik gyöngyszeme (fotó: Mester Nándor)

Akkoriban, tehát a 10-es évek legelején igyekeztek megfogalmazni a Váli-völgy, benne a kormányfő gyermekkorának otthont adó falu jövőjét. Minden szakanyag azt hangsúlyozta, hogy vétek lenne nem kihasználni a lokációból fakadó lehetőségeket. És tényleg. Az ország két legfontosabb turisztikai célterületét (Budapest, Balaton) összekötő Velencei-tó és a közeli Váli-völgy térségének idegenforgalmi potenciálja egyre jobban emelkedik.

Felcsút a középpontban

A KSH szerint a 416 ezer fős Fejér megyéhez tartozó Bicskei járásban 2016 végén 36 ezren laktak, ez a legfrissebb adat. Összesen 15 település tartozik ide, ez a harmadik legnépesebb járás a megyében. Felcsút megközelítőleg a járás mértani középpontjában található. Szervezetileg is viszi a prímet, ugyanis itt működik a Felcsúti Közös Önkormányzati Hivatal, amit még 2013-ban hoztak létre Felcsút, Alcsútdoboz, Tabajd, Vértesacsa és Csabdi községek részvételével.

Az egyik hangzatos szakanyag szerint 2030-ra az ország legjelentősebb turisztikai tengelyévé válik. Ennek egyelőre kevés nyoma van, de Gulyás Gergely kancelláriaminiszter 2020 nyarán már azt mondta: a következő évtized erről a térségről fog szólni.

Hogy ez így legyen, arra szervezetileg is felkészült a kormány: még 2012-ben életre hívta a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanácsot (VVVTF), egy évvel később stratégiai tervet készíttetett.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.